Baigusieji amatų mokyklą be darbo nelieka  (2)

Netoli Trakų įsikūrusioje amatų mokykloje tradicinių amatų mokosi moksleiviai, kuriems sunkiau sekasi bendrojo lavinimo mokyklose ir kurie po mokslų nori iškart įsilieti į darbo rinką. Pasak direktorės, visi baigusieji mokyklą randa darbą, ir netgi prestižinėse darbovietėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Netoli Trakų, gamtos prieglobstyje prisiglaudusi profesinio mokymo įstaiga – pirmoji Lietuvoje ėmusi mokyti dualiniu metodu, didesnį dėmesį skirianti praktiniams, o ne teoriniams užsiėmimams. Tai „Sodžiaus meistrai“. Nuo 16 iki 21 metų jaunuoliai, kuriems prasčiau sekėsi bendrojo lavinimo mokyklose, čia mokomi 4 tradicinių lietuviškų amatų: dailidžių, stogdengių, konditerių ir virėjų.

„Mokykla siekia išsaugoti Lietuvos paveldą, nes matome daug medinių pastatų, kurie griūva – tiek kluonai, tiek namai. Mūsų tikslas – mokinius išmokyti mūsų protėvių kultūrą, tradicijas saugoti ir išmokti tų amatus, kuriais naudojosi mūsų protėviai“, – kalbėjo mokyklos direktorė Dalia Beigienė.

Pasak mokymo įstaigos darbuotojų, anksčiau bėgę iš pamokų, rankas marginę tatuiruotėmis ir atlaidžiau žiūrėję į mokslus, šiandien šie jaunuoliai dažnai būna vieninteliai dirbantys savo šeimose ir teigiamu pavyzdžiu užkrečia brolius, seseris ir draugus.

„Draugai papasakojo apie šią mokyklą ir sugalvojau čia baigti“, – teigė vienas mokyklos auklėtinių.

„Mano brolis čia mokėsi, ir aš čia nuėjau“, – sakė kitas.

Konditerijos dirbtuvėse nosį kutena gardūs kvapai – antrakursiai mokosi kepti sausainius. Jei jiems ir toliau gerai seksis – galbūt tokių sausainių greit ragaus ir Prancūzijos smaguriai. Mokykla su šia šalimi rengia mainų programas.

„Mes mokome lietuviškos konditerijos pagrindus ir truputėlį imam prancūziškus pagrindus, kad jie galėtų nuvažiavę į Prancūziją ten stažuotis, kad jie galėtų susišnekėti su prancūzų konditeriais“, – sakė konditerijos specialybės mokytoja Rita Sadauskienė.

Dažnas „Sodžiaus meistrų“ mokytojas pats kadaise čia krimto mokslo vaisius, tad su naujaisiais būsimais meistrais lengvai randa bendrą kalbą.

Pasak direktorės, visi čia baigę mokslus gauna darbą, net prestižinėse darbovietėse. Pirmasis pačių rankomis uždirbtas atlyginimas jiems būna geriausias įrodymas, kad mokytis buvo išties verta.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Giedrė Armalytė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)