Tyrimas: mokyklos aplinka lemia mokinių pažymius  (3)

Mokyklų planų bei interjero tyrimas atskleidė labai įdomų faktą: per akademinius metus konkrečios mokyklos aplinka gali net 25 proc. – tiek į gerąją, tiek į blogąją pusę – lemti mokinio mokymosi rezultatus, skelbia wired.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2011-2012 akademiniais metais Jungtinės Karalystės Blakpulo mieste 34 mokyklos klasėse buvo tiriami 751 vaikai.

Eksperimentą vykdė Salfordo universiteto mokslininkai ir architektūros bendrovės „Nightingale Associates“ darbuotojai.

Mokslo metų pradžioje ir pabaigoje apie kiekvieną mokinį buvo renkama įprasta informacija – amžius, lytis ir mokymosi rezultatai. Kiekvienos klasės interjeras buvo vertinamas remiantis dešimčia skirtingų kriterijų, tokių kaip natūrali šviesa, patalpos forma, spalvų gama, oro temperatūra ir akustinės ypatybės.

Tyrimo rezultatai skelbiami specializuotame leidinyje „Building and the Environment“. Nustatyta, jog klasės architektūrinės ir interjero ypatybės atlieka labai svarbų vaidmenį vaikų mokymosi procese. Šeši veiksniai, nusakantys aplinkos poveikį besimokančiam vaikui – spalvų parinkimas interjere, aplinkos pritaikymas konkretaus moksleivio poreikiams, erdvės transformavimo galimybės, susisiekimas mokyklos viduje, mokymuisi skirtų patalpų išskirtinumas ir apšvietimo ypatybės – yra tiesiogiai susiję su mažamečių mokymosi rezultatais.

Tyrimui vadovavęs architektas Peteris Barrettas teigia: „Tai pirmasis visa apimantis bandymas įvertinti mokymui skirtos aplinkos ir mokymosi rezultatų ryšį, kuris, pasirodo, yra tiesioginis. Iš tikrųjų mūsų pastebėtas aplinkos poveikis mokymosi rezultatams yra netgi didesnis nei galėjome numanyti“.

Remiantis tyrimo rezultatais, atsižvelgus į geriausių ir prasčiausių mokymosi rezultatų amplitudę, buvo tiksliai įvardyta, kokį progresą mokymosi srityje per metus gali pasiekti mokinys.

Šio tyrimo rezultatai šiuo metu itin aktualūs, nes Jungtinės Karalystės valdžia visai neseniai pristatė prieštaringai vertinamus standartinių mokyklų statybos planus. Juose išreiškiamas konkretus tikslas – sumažinti išlaidas mokyklų statyboms ir interjerui.

Britų valdžia mokykloms siūlo rinktis nepretenzingą dizainą – vienodo dydžio langus ir duris, aukštus tiesiog krauti vienus ant kitų, rinktis kuklias baigiamąsias interjero dekoracijas. Taip atsisakoma leiboristų valdžios inicijuotos žymiai ekstravagantiškesnės mokyklų architektūrinės programos „Building Schools for the Future“. Ją nutraukė Jungtinės Karalystės švietimo reikalų sekretorius Michaelis Gove.

M. Gove tvirtina, jog jo siūloma „Priority School Building Programme“ programa ir joje numatyti naujų mokyklų planai padės atsisakyti mokyklų statybų praktikos, kuri, anot politiko, tebuvo skirta „architektams pralobti“.

Nieko keisto, jog naująją programą architektai įvertino labai neigiamai. Karališkasis Jungtinės Karalystės architektų institutas išplatino pareiškimą, kuriame atvirai kritikuoja naujus siūlymus ir juose skelbiamą „vienas tinka visiems“ koncepciją, kurie atvirai ignoruoja tokias sąvokas kaip erdvės transformavimo galimybės mokymo aplinkoje.

Jungtinės Karalystės architektai taip pat nerimauja, jog standartiniai koridoriai minioms mokinių gali tapti paprasčiausiai per ankšti. Aplinkos veiksnių įtaka mokymosi rezultatais bus vien neigiama, o ir patys siūlomi nauji planai ignoruoja negalią turinčius moksleivius ir mokytojus, tvirtina architektai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (3)