Norite užsienietiško diplomo? Prašom nusipirkti!  (8)

Pasirodo, baigti aukštąją mokyklą užsienyje ne taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tam pakanka interneto, banko sąskaitos ir pusantro tūkstančio litų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siūlo įsigyti internetu

Patiriantiems sunkumų studijuojant Lietuvoje ar negalintiems išsimokėti už studijas apsukrūs prekybininkai pasiūlė lengvą išeitį. Internetinės prekybos tinklalapyje Parduodult.lt pasirodė skelbimas, kuriame siūloma už 1500 litų įsigyti pasirinktos specialybės bakalauro, magistro arba net daktaro laipsnio diplomą. Negana to, nurodyta, kad vykdoma akcija – ankstesnė tokio dokumento kaina – 4000 litų. Prekiautojų teigimu, diplomas „atsiperka jau po pirmo semestro...“.

Siūloma rinktis iš daugybės šalių: nuo JAV, Australijos ar Japonijos iki penkiolikos šalių Europoje. Iš viso sąraše – 38 valstybės. Pirkėjai be universiteto ar kolegijos gali įsigyti ir vidurinės mokyklos baigimo diplomą.

Tinklalapyje netaisyklinga lietuvių kalba teigiama, kad toks diplomo pirkimas nepažeidžia įstatymų. „Viskas legalu, nesikerta niekas su jokiais istatymais. Israsome cekius“, – rašoma puslapyje.

Bando įtikinti tikrumu

Skelbime prekiautojai pateikia informaciją, kuria bando įtikinti pirkėjus, kad toks sandoris yra legalus, o diplomai gaminami JAV: „!!!(Atkreipkite demesi, mes diplomu negaminame ir jais neprekiaujame, mes tarpininkaujame imonems is JAV kurios legaliai juos gamina ir jais prekiauja, jums pristatydamos diplomus tiesiai i namus, tad pas mus galite uzsisakyti ivairiu diplomu ir jusu uzsakymas tuoj pat pasieks Amerikoje esancia spaustuve)!!!

Vis dar dvejojančius pirkėjus bandoma įtikinti teigiant, kad diplomai yra itin panašūs į tikrus dokumentus. „Diplomai yra identiski tikriems su visais apsaugos zenklais, antspaudais, parasais ir priedeliais kurie priklauso buti“, – rašoma skelbime.

Jaučia pirkėjų susidomėjimą

Paskambinus tinklalapyje nurodytu numeriu su Didžiosios Britanijos telefono kodu, atsiliepė lietuviškai kalbantis vyras, kuris patvirtino, kad diplomais vis dar prekiaujama.

Paklausus, per kiek laiko būtų galima sulaukti užsisakyto diplomo, jis teigė, kad dokumentas iš Didžiosios Britanijos Lietuvą pasiektų per 2–3 savaites. Užsienio mokyklų „tikrais“ diplomais prekiaujantis vyras pasakojo, kad jie parduodami oficialiai. „Viskas yra su čekiais. Viskas yra normaliai. Normalios firmos daro“, – sakė jis.

Telefonu atsiliepęs asmuo pasakojo, kad yra tam tikras sąrašas universitetų, iš kurių galima rinktis. „Yra dar specialus sąrašas, iš kurių galima rinktis. Man atrodo, jeigu netinka, galima savo įsirašyti“, – pasakojo vyras.
Pašnekovas negalėjo garantuoti, kad įsigijęs diplomą asmuo nebus susektas. „Aišku, į sąrašus gi neįtrauks niekas. Tiesiog bus, kaip sakant, popierius“, - kalbėjo jis. Tačiau tai, pasak jo, neatbaido susidomėjusių. „Perka žmonės, kodėl gi ne? Žmonėms įdomu pastaruoju metu. Anksčiau kažkaip buvo apmažėję, daba kažkaip padaugėjo“, – pridūrė jis.

Siūlo užpildyti pačiam

Kaip teigiama, itin panašiomis į originalius diplomų kopijomis prekiaujantis vyras, aiškino, kad visus duomenis užpildyti gali pats pirkėjas. „Reikės užpildyti mažytę anketą. Reikės susigalvoti, koks jūsų studento numeris buvo, kada jūs baigėte, kada jums išdavė“, – sakė jis.

Paklausus, ar galima pasirinkti bet kokią specialybę, jis siūlė rinktis kuo įtikinamesnę. „Šiaip tai nereikėtų labai aukštų galvotis. Visų pirma, abejoju, ar pačiam būtų gerai. Kitas dalykas, abejoju, ar tenais sutiktų daryti visokias medicinas ar orlaivių pilotavimus“, - sakė jis. Tačiau, jo teigimu, dėl vadybos diplomo problemų neturėtų kilti.

Iki trejų metų nelaisvės

Pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamąjį kodekso 300-ojo straipsnio pirmą paragrafą, suklastoto dokumento gamyba, pardavimas arba panaudojimas gali užtraukti baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki trejų metų.

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) komunikacijos skyriaus vedėja Nomeda Barauskienė informavo, kad ŠMM atstovai, išgirdę apie tokį atvejį, parengė oficialų kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama ištirti šį atvejį. „Su tokiu atveju, kai siūloma pirkti aukštojo mokslo diplomą, susiduriame pirmą kartą, anksčiau to nėra pasitaikę“, - sakė ji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(40)
(0)
(26)

Komentarai (8)