Įrodė: mokytojų atlyginimai Lietuvoje – apgailėtini

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Audrius 2016-02-12 10:44
Kas cia vis loja, kad MMA didinimas nesamone, ir kad tie kurie mazai uzdirba-patys kalti? Apgailetina statistika...Gerai parodo musu salies prioritetus. Uz simtus milu euru perka visoki sh..kariuominei, kuri uz poros metu vel reiks pakeist, kai tuo tarpu mokytoju algos kaip treciam pasauly.
immortallt 2016-02-12 10:57
Apgailėtina statistika kalidingai interpretuojama. Tai atlyginimai be priedų, tai yra, tik atėjus į darbą ką gauna (Lietuvoje). Kitose šalyse sistema visiškai skirtinga, tad lyginant gaunasi nesąmonės. Tai yra blogai pateikiamos statistikos pavyzdys, keista, kad Mačiulis tai ištraukė. Šiuo atveju siekia arba pasididinti savo populiarumą, arba siekia suerzinti visuomenę.
vazzy 2016-02-12 11:02
Aš kiek Fb pastebiu tai visada kai tik "ištraukia" koki grafiką Mačiulis tai nei juoktis nei verkt, belekaip interpretuoja, bele, kad tik palot ant Lietuvos. Siekiama populiarumo bet kokia kaina.
Audrius 2016-02-12 11:16
I rankas apie 650 cia normaliai?
hamann 2016-02-12 11:17
Manau nei vienas kuris pagal tave "loja kad MMA didinimas yra nesąmonė", nėra prieš DU didinimą kvalifikuotiems darbuotojams. Nepagalvoji, kad agresyviai keliant MMA vis daugiau mokytojų (šiuo atvėju) lyginasi su neišsilavinusiais nekvalifikuotais degradais? Kaip ta problemą sprendžia MMA didinimas? care to explain?
Audrius 2016-02-12 11:35
Pagal tave visi gaunantys MMA yra neissilavine nekvalifikuoti degradai? Is kur tiek neapykantos pasauliui? Gal koks senelis vaikystej tvirkino? Anyway O tu nepagavoji, kad keliant MMA ne "nekvalifikuoti degradai" prisivis mokytoju, o mokytojai nuo ju pajudes i virsu? Valstybinese istaigose daug kur algos netiesiogiai suristos su MMA, o daznai yra net ir tiesioginai koficientai.
Sljder 2016-02-12 11:49
Tai čia kurioj vietoj logika? Sumažinam tada MMA iki 50Eur, o mokytojam paliekam 400EUr. Tada pagal tave mokytojai gaudami 8 kartus daugiau nei MMA ir bus 8 kartus laimingesni,bei 8 kartus mažiau linkę streikuoti?? Solved! Or is it?
immortallt 2016-02-12 11:56
Jei esi išsilavinęs ir kvalifikuotas bei gauni MMA - tai hobis. vazzy, na populiarumo siekia, bet dažnai tie grafikai turi įdomių įžvalgų. Mokytojai, dar kai aš mokiausi mokykloje, gaudavo 3,000 litų į rankas, kurie susirenka pilną etatą ir auklėjamąją klasę bei yra pasikėlę kvalifikaciją. Darbas garantuotas, kad atleis - šansų mažai. Turi 4 mėnesius metuose apmokamų atostogų, kurių metu kartais reikia ateiti į mokyklą laikraščių paskaityti. Kontrolinius taisyti darbo prisidaro patys mokytojai. Universitetuose dėstytojai sugeba ištaisyti 300 studentų darbus per 1-2 dienas. O čia matai mokytojai 60-90 darbų savaitėmis taiso. O kur dar prisidūrimas iš papildomų pamokų. Sljder, kam eini į kraštutinumus? Ką hamann sako, MMA kelti po 20% per metus nėra sveika. Kodėl? Todėl, kad vidutinė alga net pusės tiek nekyla. Todėl, kad įmonių produktyvumas net ketvirčio tiek nekyla. Todėl, kad tai populizmas ir nenuosekli valstybinė politika, kuri turi destrukcinių poveikių ekonomikai. Žinoma, dabar ekonomika susitvarkė, bet jei vėl pataikys taip kelti MMA ir išmokas prieš krizę, vėl turėsime -18% BVP. Taip pat, tai skatina kai kurias įmones eiti į šešėlį, o legaliai dirbančias priverčia užsidaryti. Aišku, MMA pakelti vienas juokas, dirbti nieko nereikia, skaičiuką įrašai ir prabalsuoji. Vidutinį atlyginimą kelti jau be proto sunku, nes poveikis pasireiškia tik po poros metų, reikia ieškoti investicijų, dalyvauti daug derybų ir pan. Kam dirbti, kai reitingus gali pasikelti įdėjęs 15min darbo?
Audrius 2016-02-12 12:17
Okay, profesoriau, kaip cia taip yra, kad pas musu kaimynus lenkus MMA virs 400-euru, pas Estus-390 ir pasaulis dar nesugriuvo. Pabursi dar kokiu teoriju? Ir uzbegant tamstos apokaliptinems teorijoms uz akiu, kalba eina apie MMA kelima ne iki 1000 euru, o bent iki regiono ir musu ekononimio issivystymo lygio.
hamann 2016-02-12 12:20
Na pas tave, tai ryškios mąstymo problemos, netik nesuvoki kas rašoma, bet ir nesuvoki ką pats rašai. Ko jūs prakeikti minimalščikai to MMA taip įsikibę? Reik kurt sąlygas vidutinio atlyginimo didinimui, o ne minimalaus, kelt kvalifikuotų darbuotojų atlyginimus taip skatinant nekvalifikuotus įgaut kvalifikaciją. Jeigu MMA skiriasi 50-100eur nuo slaugės darbo ar betkurio kvalifikuoto darbuotojo darbo, tai kam vargti? kam prisiimti atsakomybę? kam investuoti į išsilavinimą?
cybersig 2016-02-12 12:26
MMA didinimas pakelia kainas, todėl uždirbančių virš minimumo perkamoji galia mažėja.
Arns 2016-02-12 12:49
hamann, kokiam alternatyviam pasauly gyveni? Valstybė gali reguliuoti tik minimumą, o ne vidutinį atlyginimą. Keliant minimumą šiuo metu bene vieninteliu būdu galima kelti algas Lietuvoje, nes daug darbdavių ir temoka minimumą, techniškai apkarstydami visokiais priedais, nuo kurių nemoka mokesčių ir turi laisvę neprimokėti darbuotojui. Jei be šito kiltu tinkamai algos, būtu galima rodyti į kitas valstybes, kurios tokių dalykų nenusistačiusios ar jie juokingai žemi. Taigi neįsivaizduoju ką svaičioji apie sąlygų sudarymą. Jos yra ir net labai toli iki kaimynų lubų pagal visus parametrus, kad būtu galima kaltinti valdžią populizmu, nepaliekant galimybių mokėti daugiau nei minimą ir išlikti konkurncingiems.
immortallt 2016-02-12 13:21
Blogai nėra kelti MMA, blogai yra MMA kelti chaotiškai. Nekelti 5 metus, po to pulti kelti per 2 metus 40%, tada vėl nekelti 5 metus. Dar blogiau, kad MMA nemažėja, kai krenta vidutinė alga. Idealu būtų MMA susieti pvz 50% vidutinės algos, su atsilikimu ir saugikliais dėl hyperinfliacijos. O šiaip geriausias būdas padidinti pajamas iš atlyginimo yra mažinti darbo pajamų apmokestinimą ir didinti turto apmokestinimą. Taip sumažinsim šešėlį ir padidinsim pajamas realiai prasčiau gyvenantiems, o ne pensininkams ir bedarbio pašalpų gavėjams, kurie turi nuosavus butus senamiestyje ir važinėja su prabangiais automobiliais, nes oficialių pajamų neturi.
hamann 2016-02-12 13:30
Leisk paklausti nuo kokių priedų nemokami mokesčiai? Nekalbant apie šešėlį, nes tai nėra priedai. Valstybė gali reguliuoti daugybę rodiklių, bet kaip immortal minėjo, papraščiausiai gi pakelt MMA. Įvairios kvalifikacijos, verslo, investicijų skatinimo programos tik ilguoju laikotarpiu keltų vidutinį atlyginimą bet: 1. Avių bandos su rinkimų biuleteniais tokiais veiksmais nesušauksi, kai tuo tarpu populistinis MMA kėlimas puikiai atlieka tokią funkciją. 2. Lietuvoje besikeičiančios valdžios neišlaiko jokio tęstinumo. Kažkas minėjo Estiją, tai mes Estiją su MMA (atsižvelgiant į perkamają galią) netik, kad prisiviję, bet turbūt ir pralenkę.
vardasas 2016-02-12 13:37
Na su tokia alga isilavinusiu tikrai nebus, bus baige bet neissilavine. Mokytojas turi noreti mokyti buti motyvuotas, o dabar jis ateina susirinkti grasiu duonai,jis dabar ateina i mokykla ir galvoja kaip isgyventi iki kito menesio ir jam visiskai dzin kas ka ismoks
mnv 2016-02-12 14:18
Nu nereikia tu apokaliptinių portretų, turiu giminėje mokytojų (su metodininko kval.), nėra jie badaujantys ir be motyvacijos Žinoma, kad galėtų/turėtų būti geriau tai faktas.
peeplt 2016-02-12 15:03
Dar iš universiteto laikų atsimenu, vienas gerbiamas profesorius dėstė apie karjeros perspektyvas: "Esi išsilavinęs tinginys, eik dirbti pedagogu. Nori dirbti ir uždirbti - į privatų sektorių". Ir per savo trumpą gyvenimėlį kiek kartų bandžiau filosofuoti šia tema, visada atrasdavau tame teiginyje tiesos.
six 2016-02-12 15:24
Taip jau nutiko, kad gimiau pedagogo šeimoje. Kvalifikacija pakelta, papildomų valandų visada stengtasi maximumą imti ir nuoširdžiai tikiu žmogus darbe atiduodavo save. Ko jūs visi nepaimat į apskaitą tai mokytojų patiriamo streso ir atlygio už jį. Mokytojas stresą atlaiko darbe tačiau su metais šis dalykas akumuliuojasi ir tai turėtų būti vertinama kaip kažkoks rizikos faktorius... Kažkada kalbėjome šeimoje, kad dauguma mokytojų miršta nuo onkologinių susirgimų... Pajuoka tokie pinigai kokie yra mokami dabar. (O dar labiau juokina žmonės, sakantys kad ir taip daug uždirba. Ne kas kita kaip panieka profesijai ir tikriausiai panieka pačiam sau.) Taip, jų užtenka ant būtiniausių reikmių, bet atostogos užsienyje - tik svajonė. Mokytojas - inteligentas (dažniausiai) jo pomėgiai nesibaigia televizija, parduotuve ir lėbavimu kaip statistinio lietuvio. Jei valstybė negali suteikto oraus gyvenimo, žmonėms atsakingiems už valstybės ateitį, nesistebiu matydamas visas demografines ir socialines problemas Lietuvoje.
immortallt 2016-02-12 15:47
Mokytoja, su kuria daug bendravau, pasistatė namą augindama dukrą viena, be vyro. Nematau kuo skųstis. Stresas kaupiasi? Tikro streso nėra mačiusi, tai kaupiasi, kai tvarkai šimtatūkstantinius užsakymus bandant derinti juos su keliais tiekėjais, vežėjais ir sandėlininku. Visur stresas yra. Ir jei to streso per 4 menėsius metuose neišvėdina, tai tikrai pinigai nepadės. Beje, ne viena mokytoja iš mano mokyklos keliaudavo užsienyje. Visada klausimas, kaip tuos pinigus paskirsto. Net su mano tėvais į Tailandą keliavo dvi mokytojos grupėje kartu. Ar reikia mokytojam dar didinti algas? Reikia, bet didinant žirkles tarp prastų ir gerų mokytojų. Bet nereikia pasakoti, ir kad mažai uždirba.
peeplt 2016-02-12 16:03
O ar daug Lietuvoje yra darbu kur pasikėlus kvalifikaciją, gali pradėti oriai po užsienius važinėti. Mokytojo darbas yra toks pat kaip ir kiti darbai. Taip jis yra svarbus, nes nuo mokytojas ugdo jaunąją kartą ir nuo jo kvalifikacijos ir gerų norų daug kas priklauso. Bet yra begale kitų darbų kurie yra tokie pat svarbūs. Mokytojo sąsaja su inteligentu manau šiems laikams jau pasenusi. Taip buvo laikai kai išsilavinimas buvo vertybė ir tai garantavo tau kažkokį statusą visuomenėje, bet dabar išsilavinimas pasidarė norma. O pedagoginis išsilavinimas studijų kokybės atžvilgiu, daugeliu atveju atsilieka nuo didžiosios masės. Pedagoginės programos vienos lengviausių, ir paruošimas ten neblizga. Taigi dažnai net kasininkė su aukštuoju išsilavinimu būna daugiau mokslų mačiusi negu pedagogas.