[Žinios trumpai] Ruoškitės: dvi galybės skelbia, kad pasaulyje reikia įvesti naują ir „tikrą demokratiją“  ()

Kinijos užsienio reikalų ministras Wangas Yi kritikuoja NATO už plėtrą ir Vakarų šalis už sankcijas Rusijai. Kinija ir Rusija ketina glaudinti partnerystę - tai nestebina. Tačiau juokinga, kad vienas iš Kinijos ketinimų yra „tikros demokratijos“ vystymas kartu su Rusija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kinija yra pasirengusi dirbti kartu su Rusija ir pasaulio bendruomene skatinti tikrą demokratiją, grįstą pačios valstybės sąlygomis“, pasitarime su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu teigė Yi.

Kinija garsėja priespauda ir visuotiniu gyventojų sekimu, absoliučiais žodžio laisvės ir žiniasklaidos suvaržymais, koncentracijos stovyklomis uigūrams, vienpartine sistema ir opozicijos persekiojimu. Tačiau Kinijos užsienio reikalų ministras nemano, kad šie faktai kaip nors kertasi su demokratijos sąvoka - „demokratijos ir žmogaus teisių koncepcijos monopolizavimas yra pasmerktas žlugti“. Kitaip tariant, Kinija tiesiog turi kitokią demokratiją.

Kinijos pozicija NATO ir Vakarų sankcijų Rusijai atžvilgiu yra aiški - ministras Yi teigė, kad pasaulinis ir regioninis saugumas neturėtų būti užtikrinamas „karinių grupių stiprinimu“ ir „tiekimo grandinių fragmentacija“.

 

Bet ironija ir juokai čia nesibaigia - ministras Yi Kiniją ir Rusiją skatina vienytis su kitomis „taiką mylinčiomis pasaulio šalimis“. Tiesa, jis pabrėžė ir Jungtinių Tautų (Rusija ir Kinija yra nuolatinės Saugumo Tarybos narės) bei tarptautinės teisės svarbą.

(2)
(18)
(-16)

Komentarai ()