[Žinios trumpai] Rusija rado kelią apeiti sankcijas? Paskelbtas didelių projektų su Kinija sąrašas  ()

Kremlius mažiausiai du kartus spaudė Kinijos pareigūnus, kad šie įrodytų teiginius apie „beribę“ partnerystę. Kinijos vadovas, anot žurnalistų, artimiausiems patarėjams nurodė sugalvoti būdus, kaip padėti Rusijos Federacijai apeinant Vakarų sankcijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos valdžia pastarosiomis savaitėmis prašė Kinijos padidinti paramą, ragindama pateisinti „beribės“ partnerystės reikalavimą, pareikštą kelias savaites prieš visapusišką karą Ukrainoje.

Apie tai rašo „The Washington Post“, cituodamas Kinijos ir Amerikos pareigūnus.

Kinija nori padidinti pagalbą Rusijai ir nepažeisti Vakarų sankcijų. Maskva mažiausiai du kartus spaudė Pekiną teikti naujas ekonominės paramos formas, sakė Kinijos pareigūnas.

Rusijos Federacija primygtinai reikalauja išlaikyti prekybos įsipareigojimus iki vasario 24 d. invazijos į Ukrainą, finansinę ir technologinę paramą, kuriai dabar taikomos JAV ir kitos sankcijos, rašo leidinys.

„Kinija aiškiai išreiškė savo poziciją dėl padėties Ukrainoje ir sankcijų Rusijai. Suprantame Maskvos keblią padėtį, bet negalime ignoruoti savo padėties. Kinija visada veiks Kinijos žmonių labui“, – sakė su diskusijomis susipažinęs šaltinis Pekine.

Kinijos tikslai yra prieštaringi

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas savo artimiausiems patarėjams nurodė išsiaiškinti, kaip padėti Rusijai finansiškai nepažeidžiant sankcijų. JAV pareigūnas sakė, kad Kinija bando rasti „kitų būdų“ paremti Rusiją per diplomatiją ir bendras karines pratybas.

„Tai padaryti sunku, o Rusijos požiūriu to nepakanka. Kinija stengiasi būti su Rusija, viešai deklaruoti neutralumą ir nekelti finansinio pavojaus. Daugelis šių tikslų yra prieštaringi. Juos sunku atlikti vienu metu“, – komentuoja aukštas JAV pareigūnas.

Ilgą laiką Kinija ir Rusijos Federacija bendradarbiavo ekonomikos, prekybos ir energetikos srityse.

„Problema yra ne tai, kas padės Rusijai apeiti sankcijas, o tai, kad buvo nepateisinamai pažeisti įprasti Rusijos ir Kinijos ekonominiai ir prekybos mainai. Sankcijos sukūrė pralaimėjimo situaciją visoms šalims ir pablogino ir taip sunkią pasaulio ekonomiką“, – sakė Kinijos ambasados ​​Vašingtone atstovas Liu Pengyu.

 

Kinijos pareigūnai teigia, kad Rusija neprašė ginklų ir amunicijos karui Ukrainoje paremti. Jie atsisakė pasakyti, ar Rusija prašė kitos pagalbos, kuri galėtų būti panaudota kariniams tikslams, įskaitant technologijas ir medžiagas.

Kinija baiminasi, kad mainais už Rusijos pagalbą Vakarai nutrauks prieigą prie svarbiausių technologijų – puslaidininkių ir aviacijos įrangos – ir tai smogs finansiškai. Kinijos technologijų – išmaniųjų telefonų, nešiojamųjų kompiuterių ir telekomunikacijų įrangos – tiekimas Rusijai prasidėjus karui smarkiai sumažėjo.

„JAV ir Europa tikisi, kad Kinija bus priversta rinktis tarp Rusijos ir Vakarų. Tačiau Kinija turi konkuruojančių interesų. Praktiškai neįmanoma priversti juos iškelti savo ilgametę paramą teritoriniam vientisumui ir suverenitetui aukščiau už santykius su Rusijos Federacija“, – sakė Vokietijos Maršalo fondo JAV Azijos programos direktorė Bonnie Glaser.

 

Yun Sun, Stimsono centro Rytų Azijos programos direktorius, mano, kad paramos Rusijai tikslas yra sudaryti strateginį aljansą su Kinija prieš JAV. Tačiau vykdydamas Vakarų sankcijas Pekinas rizikuoja pakenkti santykiams su Maskva.

Pagrindiniai Rusijos ir Kinijos projektai

Kinijos konkurso dokumentuose, kuriuos leidinys perskaitė, teigiama, kad Kinija dujotiekio statybas rytuose finansuoja nuo pat karo Ukrainoje pradžios. Tikimasi, kad iki 2025 metų Kinijos Jangdzės deltos regionui Rusija tieks 18,9 mlrd. kubinių metrų rusiškų dujų.

Kinijos atominės energijos institutas balandį iš Rusijos Afrikantovo OKBM branduolinės inžinerijos centro įsigijo naujas paslaugas ir įrangą Rusijoje statomam Kinijos eksperimentinio greitųjų neutronų reaktoriaus (CEFR) branduoliniam projektui.

 

Be to, Kinija iš Rusijos valstybinės korporacijos „Rosatom“ įsigijo naujų medžiagų ir paslaugų Tianvano atominei elektrinei – Kinijos ir Rusijos projektui Dziangsu provincijoje.

Pekinas nurodė savivaldybėms ir provincijų vyriausybei pradėti projektus, skirtus plėsti prekybinius ir finansinius ryšius su Rusija ir Baltarusija, pranešė Pekino pareigūnai.

Balandžio ir gegužės mėnesio konkurso dokumentuose ir sutartyse matyti, kad Kinijos įmonės tiekė įrangą Kinijos ir Baltarusijos pramonės parkui „Great Stone“. Daugiau nei pusę parko įmonių finansuoja Kinija.

Gegužės 20 d. paskelbtuose papildomuose konkurso dokumentuose matyti, kad valstybinės technologijų milžinės „China Electronics Technology Group“ (CETC) dukterinė įmonė planuoja pradėti 30 mln. USD vertės projektą Kinijos ir Baltarusijos tyrimų laboratorijoje, kuri tirs ir tikrins elektromagnetinius impulsus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(5)
(-1)

Komentarai ()