[Žinios trumpai] Nyderlandai turi rekordinio dydžio dujotiekio tinklą ir artimiausiu metu kardinaliai uždraus dujas: skelbia apie skubią statybų ir šildymo reformą  ()

Ištisoms kartoms Nyderlanduose gamtinės dujos teikė pigų namų ir biurų šildymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiau nei 90 % namų ūkių naudoja dujas šildymui, todėl tai vienintelė šalis Europoje, kurioje yra daugiau pastatų, prijungtų prie dujų vamzdynų, nei JK. Gamtinių dujų išgavimas mažėja jau daugelį metų, todėl Nyderlandai buvo priversti pasikliauti dujomis, iš dalies importuojamomis iš Rusijos.

Šalis ėmėsi lėtai keisti šildymo sistemą, tačiau dabar Rusijos invazija į Ukrainą privertė Nyderlandų vyriausybę persvarstyti ir paspartinti savos energetikos planus. Vyriausybė paskelbė, kad nuo 2026 m. neleis įrengti naujų, orientuotų į iškastinį kurą, šildymo sistemų. Vietoj to hibridiniai šilumos siurbliai taps norma statant naujus pastatus ir juos renovuojant, kai reikia pakeisti šildymo sistemą.

Hibridinis šilumos siurblys – tai šilumos siurblio, kuriame kaupiamas šiltas oras arba vanduo, ir centrinio šildymo katilo derinys. Remiantis Nyderlandų vyriausybės skaičiavimais, jų naudojimas gali sutaupyti iki 60 % gamtinių dujų suvartojimo. Gerai apšiltintuose namuose gyventojai galėtų rinktis net visiškai elektrinius šilumos siurblius, kurie absoliučiai nenaudoja gamtinių dujų.

„Tvarumo poreikis yra didelis, todėl reikia didinti pokyčių tempą. Taip pat būtų geriau kiekvienai piniginei, jei naudotume mažiau gamtinių dujų“, – pranešime teigė Būsto ir teritorijų planavimo ministras Hugo de Jonge. „Štai kodėl kabinetas nori, kad hibridinis šilumos siurblys taptų standartu nuo 2026 m., kai reikės pakeisti centrinio šildymo katilus.

Vyriausybės požiūris atspindi kitų šalių požiūrį, ypač dabar, kai Europos lyderiai siekia atprasti nuo Rusijos iškastinio kuro, reaguodami į jos neišprovokuotą karą. Pavyzdžiui, JK vyriausybė skiria daugiau nei 6 000 USD subsidijų namui, kad padėtų namų savininkams per ateinančius trejus metus įrengti 90 000 šilumos siurblių.

 

Thomas Nowak, Europos šilumos siurblių aljanso (EHPA) generalinis sekretorius, pareiškime sakė, kad Nyderlandų vyriausybės pranešimas yra „teisingas žingsnis, tinkamu laiku“. T. Nowak teigė, kad gamintojai jau investuoja į savos gamybos apimties didinimą, o tai suteiks klientams daugiau pasirinkimo ir taip pat padidins konkurenciją.

Vis dėlto, norint įgyvendinti naująjį planą, Nyderlandų piliečiams, įpratusiems savo energijos poreikį patenkinti gamtinėmis dujomis, reikės didelių pokyčių. Padėdama persiorientuoti, kad sumažintų išlaidas vyriausybė kasmet iki 2030 m. skirs 158 mln. USD. Papildoma pagalba bus teikiama ir per šalies Nacionalinį šilumos fondą, kuris jau išduoda tam tikslui paskolas.

 

Nyderlandų namų savininkų asociacijos „Vereningen Eigen Huis“ (VEH) duomenimis, hibridinio šilumos siurblio įrengimas šiuo metu kainuoja apie 6 000 USD, o visiškai elektrinis šilumos siurblys siekia 20 000 USD. VEH, palaikydama perėjimą, teigė, kad vyriausybės planas bus sėkmingas tik tada, kai jis bus įperkamas piliečiams, kuriuos teks subsidijuoti.

Nors tai gali būti ne pagrindinė vyriausybės plano priežastis, šilumos siurblių didinimas taip pat žada sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą. 2018 m. Gamtos išteklių gynybos tarybos atliktame tyrime mokslininkai nustatė, kad perėjimas šildymui prie šilumos siurblių gali per pusę sumažinti Kalifornijos namų ūkių išmetamų teršalų kiekį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()