[Žinios trumpai] „Bloomberg“ skelbia, kuo baigėsi ES ambasadorių susitikimas dėl Ukrainos priėmimo į ES: sprendimas priimtas vienbalsiai!  (1)

Pirmadienį įvykęs ES ambasadorių susitikimas nuteikia optimistiškai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Leidinio teigimu, artėjančiame ES lyderių viršūnių susitikime, šis sprendimas bus įformintas, tačiau  Ukrainai teks laukti daug metų, kol įstos į Europos Sąjungą.

Visos 27 Europos Sąjungos valstybės narės ketina Ukrainai oficialiai suteikti kandidatės statusą, po pirmadienį įvykusio ES ambasadorių susitikimo praneša „Bloomberg“.

Leidinys primena, kad anksčiau Europos Komisija rekomendavo šį statusą suteikti Ukrainai – tai pirmas, bet labai simbolinis žingsnis ilgame narystės ES kelyje. Europos Komisija įsitikinusi, kad Kijevas dar turi išspręsti daugybę klausimų, susijusių su teisinės valstybės principu, teisingumu ir kova su korupcija.

ES lyderiai susitiks Briuselyje birželio 23-24 dienomis, „Bloomberg“ šaltiniai mano, kad šiame susitikime Europos Komisijos rekomendacijoms bus uždegta žalia šviesa.

„Atėjo laikas pripažinti, kad Ukrainos, Moldovos ir Sakartvelo ateitis slypi ES“, – rašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis savo laiške, kviesdamas lyderius į viršūnių susitikimą. „Pakviesiu jus suteikti Ukrainai kandidatės statusą ir Moldovai“,- kvietė jis.

„Bloomberg“ žiniomis, įvykusiame ambasadorių susitikime, kelių ES valstybių atstovai teigė esantys suinteresuoti, kad potencialūs nauji kandidatai nesinaudotų privilegijomis, kurių pažanga narystės link sustojo. Visų pirma, Vengrija, viena iš nedaugelio šalių, kuri paprašė, kad Bosnija ir Hercegovina taip pat taptų Europos Sąjungos nare.

 

Atsakydama į tai, Komisija aiškiai nurodė, kad visiems kandidatams bus taikomi tie patys kriterijai ir taisyklės. Paspartinto narystės proceso nėra, ši procedūra gali užtrukti daugiau nei dešimt metų, kaip buvo Kroatijos atveju. Ji tapo paskutine šalimi, įstojusia į Europos Sąjungą, o jos prašymas buvo svarstomas 10 metų, kol 2013 metais oficialiai tapo nare.

Šią informaciją patvirtino ir vicepremjerė Europos ir euroatlantinės integracijos klausimais Olga Stefanišyna, sakydama, kad nuo birželio 20 d. visos ES šalys remia Ukrainai kandidatės statuso suteikimą.

Ką Ukraina turi padaryti, kad įstotų į ES

„Bloomberg“ išvardijo siūlomus žingsnius, kurių Kijevas turėtų imtis, norėdamas įstoti į Europos Sąjungą. Žingsniai apima šias priemones:

 

• teisės aktų dėl Konstitucinio Teismo teisėjų atrankos tvarkos įvedimas;

• Kandidatų į įvairius teisėjus deramo patikrinimo užbaigimas;

• Kovos su korupcija stiprinimas, tame tarpe skiriant naują Specializuotos antikorupcijos prokuratūros vadovą;

• kovos su pinigų plovimu teisės aktų suderinimas su Finansinių veiksmų darbo grupės dėl pinigų plovimo standartais;

• antioligarchinių įstatymų įvedimas;

• naujo žiniasklaidos įstatymo, atitinkančio ES direktyvas, priėmimas, neleidžiantis naudoti žiniasklaidos asmeninei naudai;

• tautinių mažumų teisinės bazės reformų užbaigimas.

Komisija planuoja stebėti, kaip Ukraina laikosi šių sąlygų, ir apie pažangą ketina pranešti 2023 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)