Ukrainos žvalgyba susėmė FSB agentus Ukrainos ministerijoje – veikė daugybę metų, padarė milžinišką žalą (Foto)  ()

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) nustatė FSB agentus Ukrainos valdžios institucijose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

SBU atskleidė Rusijos agentus, tarp kurių buvo Ministrų kabineto ir Ukrainos prekybos ir pramonės rūmų pareigūnai, praneša departamento spaudos tarnyba.

Norėdami neutralizuoti FSB agentų tinklą, kontržvalgyba atliko kelių etapų specialią operaciją. Dėl to Kyjive buvo sulaikytas Ministrų kabineto pareigūnas ir vienas iš Ukrainos prekybos ir pramonės rūmų vadovų.

„Šie pareigūnai perdavė priešui įvairią žvalgybos informaciją: nuo gynybos būklės iki valstybės sienos sutvarkymo ir Ukrainos teisėsaugos pareigūnų asmens duomenų“, – sakė SBU atstovas Artemas Dechterenko.

Žvalgybos tarnybos duomenimis, už kiekvieną atliktą užduotį pareigūnai gaudavo nuo 2000 iki 15000 JAV dolerių, kasmet Rusijai perduodama apie 3500 slaptų dokumentų.

Kaip FSB užverbavo ministrų kabineto pareigūną

 

SBU paskelbtame vaizdo įraše agentas „Kirejevas“ prisipažįsta, kad FSB jį užverbavo 2015 m. lapkritį. Tuo metu jis dirbo vyriausiuoju specialistu, o nuo 2019 metų – ministrų kabineto Saugumo ir gynybos, teisingumo organų veiklos ir korupcijos prevencijos departamento skyriaus vedėjo pavaduotoju. Už užduočių atlikimą „Kirejevas“ iš viso gavo 27 000 USD.

Kartu SBU teigia, kad šį agentą du FSB pareigūnai užverbavo dar 2012 m., kai ukrainietis keliavo į Rusiją.

„Pareigūnas iš šios kelionės grįžo jau turėdamas veikiantį pseudonimą, mobilųjį telefoną bendravimui ir užduotį rinkti slaptą informaciją, kuri cirkuliuoja ministrų kabinete“, – sakė Artemas Dechterenko.

 

Užpuolikas atspausdino arba nufotografavo slaptus dokumentus ir saugojo juos atmintuke.

Uždarame „Telegram“ kanale jis susitarė perduoti failus susitikęs su savo kontaktu, vienu iš Prekybos ir pramonės rūmų darbuotojų, kurį Maskvoje taip pat įdarbino FSB 5-osios tarnybos darbuotojai.

„Kirejevas“ teigė vienu metu perdavęs vidutiniškai apie 300 dokumentų, iš viso kasmet rusams perdavęs apie 3,5 tūkst.

Kaip dokumentai pateko į Rusiją?

Agentas „Gavrilovas“ Prekybos ir pramonės rūmuose dirba nuo 2014 m. spalio mėn., nuo 2021 m. gegužės mėnesio ėjo direktoriaus pareigas darbui su verslu, valdžios institucijomis ir regioniniais prekybos rūmais. FSB jį užverbavo 2016 m. Nuo tada „Gavrilovas“ iš kuratorių gavo 33 tūkstančius JAV dolerių. Agentas buvo instruktuotas Simferopolyje.

 

„SBU nustatė vieną iš tų, kurie jį parengė. Tai yra FSB 5-osios tarnybos atstovas Jurijus Vodolazkis“, – sakė Dechterenko.

„Turėjau gauti informaciją iš Anatolijaus ir perduoti per pateiktą telefoną, kuriame buvo atitinkama programinė įranga“, – sakė „Gavrilovas“.

Atlygį jis gavo per asmeninį susitikimą su kuratoriais, įvykusį Maskvoje, Kryme, Turkijoje ar Kipre.

SBU informavo abu sulaikytuosius apie įtarimą padarius nusikaltimą, numatytą BK str. 111 (išdavystė). Teismas jiems paskyrė kardomąją priemonę – suėmimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(0)
(38)

Komentarai ()

Susijusios žymos: