[Išsami tema] Mirė JK monarchė! Kaip vyks Elžbietos II laidotuvės: viskas griežtai sustyguota, kas tai yra D diena, kokios yra slaptos procedūros  ()

Karalienės sveikatos būklė šiandien sukėlė didelį susirūpinimą. Bekingamo rūmai atšaukė sargybos pasikeitimą, o oro pajėgos teigė, kad „turi pasiruošti blogiausiam“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-09-08 [Išsami tema] Mirė JK monarchė! Kaip vyks Elžbietos II laidotuvės: viskas griežtai sustyguota, kas tai yra D diena, kokios yra slaptos procedūros  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugsėjo 8 d. iš Bekingemo rūmų atskriejo nerimą kelianti žinia, kad 96 metų karalienės sveikatos būklė gerokai pablogėjo, o princas Charlesas ir princas Williamas skubiai išvyko į Balmoralą (Škotija), kur monarchė šiuo metu yra apsistojusi. Tuo tarpu pirmuosiuose britų laikraščių puslapiuose pasirodė Elizabeth II nuotrauka ir baimė dėl jos sveikatos būklės, o Jos Didenybės pavaldiniai plūdo į rūmus Londone.

Deja, bet ką tik pranešta, kad karalienė mirė.

Kaip vyks monarchės laidotuvės?

Jos laidotuvės vyks pagal seniai suplanuotą scenarijų. Per koronaviruso pandemiją atnaujintas slaptas planas pavadinimu „Operacija Londono tiltas“, kuriame detalizuojama Elžbietos II mirties tvarka, buvo paviešintas internete po nutekinimo.

Pirmą kartą jis buvo parašytas septintajame dešimtmetyje, bet niekada nebuvo paskelbtas taip išsamiai.

D diena

Remiantis nutekintais duomenimis, ministras pirmininkas (šiuo metu tai Liz Truss) bus pirmasis asmuo, esantis už Bekingemo rūmų, kuriam bus pranešta liūdna žinia apie karalienės mirtį. Prieš informuodamas kitus vyriausybės narius, Slaptosios tarybos narius, aukščiausią šalies vadovybę, įskaitant ginkluotąsias pajėgas, jam paskambins privatus karalienės sekretorius.

Jie visi gaus tą pačią žinutę: „Ką tik buvome informuoti apie Jos Didenybės Karalienės mirtį. Reikia būti atsargiems“. Vis dėlto neaišku, ar Bekingamo rūmai naudos kodą: „Londono tiltas sugriuvo“, tačiau apie tai sklando gandai nuo tada, kai planas buvo pirmą kartą parengtas.

Ministrams ir valstybės tarnautojams bus atsiųstas ministrų kabineto sekretoriaus el. laiškas, kuriame rašoma: „Brangūs kolegos, rašau su liūdesiu, kad praneščiau apie Jos Didenybės Karalienės mirtį“.

Tada karališkoji šeima oficialiai paskelbs liūdną žinią per žiniasklaidą. Atminimo ceremonija vyks praėjus 10 dienų po monarchės mirties Vestminsterio abatijoje, kol ji bus palaidota šeimos koplyčioje kartu su vyru Filipu Vindzoro pilyje.

Iki tol jos kūnas tris dienas gulės Vestminsterio abatijoje, kuri bus atvira 23 valandas per parą, kad žmonės galėtų atvykti ir pagerbti ir atiduot savo pagarbą velionei.

Laikraščio gauti ministrų kabineto dokumentai rodo, kad vyriausybei rūpi, kad visos vėliavos dešimt minučių būtų iškeltos iki pusės stiebo, kad nesukeltų „visuomenės pykčio bangos“.

Transporto departamentas taip pat perspėjo, kad Londonas pirmą kartą istorijoje bus „perpildytas“, kai traukiniai ir autobusai bus sausakimši žmonių, plūstančių į sostinę apraudoti karalienės, o paskui rikiuosis gatvėse per laidotuves. Taip pat bus pilni viešbučiai ir kitos laikino apgyvendinimo vietos.

 

Atnaujinta „Operacija Londono tiltas“ apima planus ir socialiniams tinklams. Taip, karališkosios šeimos svetainę pakeis visiškai juodas puslapis su trumpu pareiškimu, patvirtinančiu Jos Didenybės mirtį. Visose GOV.UK svetainėse bus pridėta juoda juostelė, o profilio nuotraukos pasikeis į departamento herbą. Dokumentas draudžia skelbti neskubų turinį, o retweet'ai griežtai draudžiami, nebent būtų duotas centrinės valdžios komunikacijos vadovo leidimas. Bet kokius tviterius iš vyriausybės socialinių tinklų paskyrų ir ministrų turi pasirašyti polittechnologai, o jokie vieši pareiškimai neleidžiami, kol pirmas nekalba ministras pirmininkas.

Po karalienės mirties parlamentas bus paleistas, o Škotijos, Velso ir Šiaurės Airijos įstatymų leidžiamosios institucijos bus uždarytos.

Visoje šalyje bus paskelbta tylos minutė. Tada ministras pirmininkas surengs audienciją su naujuoju karaliumi, o 18 val. karalius Charlesas kreipsis į tautą per televiziją.

 

Tuo pačiu metu Londono centre esančioje Šv. Pauliaus katedroje vyks atminimo pamaldos, kuriose dalyvaus ministras pirmininkas ir nedidelis skaičius vyresniųjų ministrų.

Pirma diena po karalienės mirties (D-Day+1)

Pagal operacijos planą, 10 val., kitą dieną po monarcho mirties, Stojimo taryba, kurią sudaro aukšto rango valstybės veikėjai, susirinks Šv. Jokūbo rūmuose, kad paskelbtų karalių Charlesą naujuoju suverenu. Po to Šv. Jokūbo rūmuose ir Karališkojoje biržoje Londono Sityje bus perskaitytas pranešimas, patvirtinantis Charlesą karaliumi.

Tada Parlamentas susirinks, kad patvirtintų užuojautą. Visi kiti parlamento darbai bus sustabdyti 10 dienų. 15.30 val. premjeras ir ministrų kabinetas surengs audienciją pas naująjį karalių, o vyriausybės nariai į susitikimą negali atsivesti žmonų ar vyrų.

Antra diena (D-Day+2)

Jei karalienė mirs Sandringame, jos rezidencijoje Norfolke, jos kūnas karališkuoju traukiniu bus nugabentas į St Pancras geležinkelio stotį Londone, kur karstą pasitiks ministras pirmininkas ir ministrų kabineto nariai.

Jei ji mirs Balmoralyje, Škotijoje, bus suaktyvinta operacija „Vienaragis“, o tai reiškia, kad, jei įmanoma, jos kūnas bus nugabentas į Londoną karališkuoju traukiniu. Priešingu atveju bus pradėta operacija „Overstudy“, tai yra, karstas bus gabenamas lėktuvu.

Trečia diena (D-Day+2)

 

Ryte Vestminsterio salėje karalius Charlesas priims užuojautą. Po pietų jis leisis į kelionę po Jungtinę Karalystę, kuri prasidės apsilankymu Škotijos parlamente ir pamaldomis Edinburgo Šv. Žilso katedroje.

Ketvirta diena (D-Day+3)

Karalius Charlesas atvyks į Šiaurės Airiją, kur priims užuojautą Hillsborough pilyje ir dalyvaus pamaldose Belfasto Šv. Onos katedroje. Tą pačią dieną vyks ir operacijos „Liūtas“ repeticija – karsto eisena iš Bekingamo rūmų į Vestminsterio rūmus.

Penkta diena (D-Day+4)

Eisena nuo Bekingemo rūmų iki Vestminsterio rūmų vyks iškilmingu maršrutu per Londoną. Po karsto atvykimo Vestminsterio salėje vyks pamaldos.

Šešta diena (D-Day+5)

Karalienės kūnas Vestminsterio rūmuose bus tris dienas operacijos, kodiniu pavadinimu „The Feather“, metu. Jos karstas bus padėtas ant platformos Vestminsterio salės centre, kuri bus atvira visuomenei 23 valandas per parą. VIP asmenims bus įteikti bilietai į asmeniškesnį atsisveikinimą.

 

Šeštą dieną po monarcho mirties vyks valstybinės laidotuvių procesijos repeticija.

Septinta diena – devinta diena (D-Day+6 – D-Day+9)

Septintą dieną naujasis JK karalius keliaus į Velsą, kur priims užuojautą vietos parlamente, o vėliau dalyvaus pamaldose Lianduff katedroje Kardife.

Kaip rašo „Politico“, remdamasi gautais duomenimis, visi vyriausybiniai departamentai bus įpareigoti atlikti didžiulius darbus ruošiantis laidotuvėms. Nepaisant to, kad, sprendžiant iš dokumentų, ministrų kabinetas laiko save galinčiu viską sėkmingai atlikti, darbų apimtis išlieka kolosali.

Didžiausi sunkumai laukia užsienio reikalų, vidaus reikalų ir transporto ministerijų.

Taigi Užsienio reikalų ministerijai pavesta organizuoti valstybės vadovų ir aukšto rango asmenų atvykimą iš užsienio. Papildoma problema gali būti turistų, norinčių atvykti į laidotuves nepaisant pandemijos, antplūdis.

Už saugumo priemones atsakinga Vidaus reikalų ministerija, o Nacionalinio saugumo ir žvalgybos tarnybos Valstybės sekretoriatas išliks budrus, jei padidėtų terorizmo grėsmė.

 

Transporto departamentas išreiškė susirūpinimą, kad norinčių keliauti į Londoną skaičius gali sukelti rimtų problemų transporto tinklui ir sukelti perpildymą sostinėje.

Premjeras ir karalienė sutarė, kad valstybinių laidotuvių diena bus „Tautinio gedulo diena“, dėl to kilo ir planavimo problemų. Ši diena bus laisva diena, nors ji taip ir nebus pavadinta. Jei laidotuvės vyks savaitgalį ar esamą šventinę dieną, papildoma poilsio diena nesuteikiama, o jei darbo dieną, Ministrų kabinetas nevers darbdavių suteikti darbuotojams laisvos dienos.

Dešimta diena (D-Day+9)

Karalienės valstybinės laidotuvės vyks Vestminsterio abatijoje. Vidurdienį visoje šalyje įsivyraus dviejų minučių tyla.

Vindzoro pilies Šv. Jurgio koplyčioje bus surengtos iškilmingos pamaldos, o Elžbieta II amžinojo poilsio atguls pilies Karaliaus Jurgio VI memorialinėje koplyčioje.

Kada įvyks princo Charleso karūnavimas, nėra žinoma. Tačiau jo motina buvo karūnuota praėjus keturiems mėnesiams po Jurgio VI mirties.

Buvo spėliojama, kad Charlesas galėtų tapti karaliumi George'u VII, naudodamas savo antrąjį vardą kaip duoklę savo seneliui, tačiau „dar nepriimtas joks galutinis sprendimas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()