Stulbinama suma: Europos komisija, Kyjivas ir Pasaulio bankas paskelbė, kiek kainuos Ukrainos atstatymas  ()

Ukrainos atstatymas pasibaigus karo veiksmams, kainuos 349 mlrd. dolerių, rašoma bendrame Europos komisijos, Kyjivo ir Pasaulio banko pareiškime. Šalys pažymi, kad artimiausiu metu šis skaičius padidės, nes konfliktas tęsiasi.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-09-10 Stulbinama suma: Europos komisija, Kyjivas ir Pasaulio bankas paskelbė, kiek kainuos Ukrainos atstatymas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos komisija, Kyjivas ir Pasaulio bankas parengė pirminį nuostolių ir poreikių įvertinimą (RDNA). Šalys įvertino Rusijos pajėgų įvedimo pasekmes 20-iai įvairių Ukrainos ekonomikos sektorių. Dokumente dar aprašomi finansiniai „tvaraus, inkliuzyvinio ir stabilaus atstatymo“ Ukrainos poreikiai.

Remiantis ataskaita, socialinei ir gamybos sferai bei infrastruktūrai atstatyti reikia $349 mlrd. Pažymima, kad ši suma 1,5 karto didesnė, nei 2021 metų Ukrainos BVP.

RDNA vertinimu, per kitus 36 mėnesius būtinosioms reikmėms reikės išleisti ~105 mlrd. dolerių. Šios lėšos bus skirtos lavinimo ir sveikatos apsaugos, šildymo sistemų, energijos tiekimo ir transporto infrastruktūrai atstatyti, o taip pat žemės ūkiui vystyti. Dokumente pabrėžta, kad lėšos būtinos ir išminavimui atlikti.

Birželį Ukrainos prezidento administracija šalies atstatymą po karo veiksmų vertino 1 trln. dolerių. Rugpjūčio gale Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad Ukrainos atstatymas kainuos 600–800 mlrd. dolerių. Europos investicijų bankas planavo šiam tikslui skirti 100 mlrd. eurų. Rugsėjo 6 dieną Ukrainos premjeras Denisas Šmygalis pareiškė, kad bendra suma šaliai atstatyti — 326 mlrd. dolerių.

 

Anksčiau Ukrainoje ir Europos Sąjungoje svarstyta, kad Ukrainos atstatymą finansuoti galima iš Rusijos aktyvų, kurie buvo užblokuoti dėl sankcijų. Kovo mėnesį RF finansų ministras Anatolijus Siluanovas sakė, kad dėl sankcijomis užšaldyta maždaug pusė Rusijos aukso ir valiutos rezervų (300 mlrd. dolerių iš 640 mlrd.).

 


www.kommersant.ru




(37)
(0)
(37)

Komentarai ()