Viso pasaulio akys nukreiptos į Balį – prasideda laukiamiausias G20 viršūnių susitikimas istorijoje: čia bus labai karšta  ()

2022 m. Balyje, Indonezijoje, vyksiantis G20 viršūnių susitikimas yra vienas svarbiausių įvykių pasaulyje dėl didelio Rusijos karo Ukrainoje. Indonezija siunčia signalus Vakarams apie švelninančią Rusijos Federacijos kritiką, o Didžioji Britanija žada mesti iššūkį asmeniškai Vladimirui Putinui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

G20 viršūnių susitikimas Indonezijoje prasidės lapkričio 15 d. Balyje. Tai bus 17-asis didžiausioms pasaulio ekonomikoms atstovaujančių G20 šalių vadovų susitikimas.

„Didysis dvidešimtukas“ – tai Europos Sąjunga ir 19 valstybių (Argentina, Australija, Brazilija, Vokietija, Indija, Indonezija, Italija, Kanada, Kinija, Didžioji Britanija, Meksika, Rusija, JAV, Turkija, Prancūzija, Pietų Korėja, Pietų Afrika, Japonija, Saudo Arabija).

Šiais metais G20 viršūnių susitikimas bus vienas iš svarbiausių įvykių dėl visapusiškos Rusijos invazijos į Ukrainą, rekordinio energijos kainų šuolio ir bado grėsmės dėl Maskvos grūdų šantažo.

Putinas neatvyks į G20 viršūnių susitikimą, Bidenas pasiruošęs „spręsti problemas“

Rusijos Federacijos prezidentas kone paskutinę akimirką atsisakė vykti į Balį, jis neprisijungs prie internetinio susitikimo. Rusijos delegaciją atstovaus Užsienio reikalų ministras Sergėjus Lavrovas, į Balį atvykęs lapkričio 13 d.

Tą pačią dieną Joe Bidenas ir daugelis kitų lyderių išskrido į Indoneziją. JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas sakė, kad Putino sprendimas neatvykti į viršūnių susitikimą kalba pats už save.

„Putinas priėmė sprendimą dėl savo priežasčių, jausdamas spaudimą. Jungtinės Valstijos bus šalia, kad užimtų tvirtą poziciją. Manome, kad, priešingai nei Putinas, prezidento Bideno buvimas parodo jo norą pasiraitoti rankoves ir padėti spręsti problemas. Putino nebuvimas kalba pats už save, neturiu ką prie to pridurti“, – komentavo jis.

Iš pradžių buvo pasakyta, kad Bidenas jokių derybų su Rusijos prezidentu nevykdys. JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas taip pat neplanuoja kalbėtis su Lavrovu.

Volodymyras Zelenskis ruošiasi G20 susitikimui

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis internetu pristatys šalies poziciją G20 viršūnių susitikime.

 

„Aktyviai ruošiamės Ukrainai labai svarbiai savaitei. Diplomatinei savaitei. G20 viršūnių susitikimas vyks Indonezijoje. Mūsų pozicija bus pristatyta labai prasmingai“, – sakoma prezidento vakariniame vaizdo pranešime lapkričio 13 d.

Antradienį, lapkričio 15 d., šalies vadovas kreipsis į G20 šalių vadovus.

G20 viršūnių susitikimo išvakarėse žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad susitikime su Zelenskiu Sullivanas iškėlė diplomatinio karo sprendimo klausimą. Bideno patarėjas galbūt bandė išbandyti Kijevo pasirengimą sėsti prie derybų stalo su Maskva.

Kitų G20 narių tikslai

Aukšto rango politikai Indonezijoje ir jos prezidentas Joko Widodo siunčia signalus Vakarams, kad sušvelnintų Rusijos kritiką dėl karo Ukrainoje.

Indonezija baiminasi, kad viršūnių susitikimo pabaigoje nebus bendro pareiškimo, rašo „Politico“, remdamasi trimis diplomatais.

 

Pasak pašnekovų, JAV, Europos, Australijos, Kanados ir Japonijos pareigūnams daromas spaudimas. Widodo laiko G20 deklaracijos pasirašymą asmenine sėkme, sakė vienas iš diplomatų.

Naujai išrinktas Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rishi Sunakas nori mesti iššūkį Putinui G20 viršūnių susitikime, rašo „The Daily Telegraph“.

„Putino karas padarė sumaištį visame pasaulyje, naikindamas gyvybes ir įtraukdamas į chaosą tarptautinę ekonomiką. Šis G20 viršūnių susitikimas nebus įprastas reikalas. Mes atskleisime Putino režimą ir parodysime visišką panieką Rusijai“, – sakė jis.

Pasak Sunako, Didžioji Britanija kartu su sąjungininkais, skirtingai nei Rusija, dirbs sprendžiant pasaulio problemas. Jis taip pat ragino nekreipti dėmesio į rusų kalbas G20.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()