[Žinios trumpai] 400 žuvusių žmonių: Iranas skubiai prašo Rusijos pagalbos  (4)

Teheranas prašo Maskvos apmokyti personalą ir aprūpinti reikiama įranga numalšinti gatvės protestus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Irane tęsiasi masiniai protestai, prasidėję rugsėjo pabaigoje kaip atsakas į 22 metų Mahsos Amini nužudymą, kurią Irano dorovės policija sulaikė už „neteisingą hidžabo nešiojimą".

Kaip rašo „Iran International" televizijos kanalas, remdamasis slaptais failais, kuriuos žurnalistams perdavė programišiai, Teherano valdžia kreipėsi į Rusiją su prašymu padėti numalšinti liaudies sukilimą.

Medžiagoje teigiama, jog Irano pusė remiasi informacija iš Maskvos, kad įvertintų esamą situaciją Islamo Respublikos viduje. Perduotose bylose yra įrodymų, kad Rusijos žvalgybos tarnybos klausosi Vakarų šaltinių, siekdamos suprasti protesto nuotaikų Irane mastą. Teheranas tikisi iš Rusijos pusės gauti įrangos, taip pat pagalbos apmokant personalą, kad nuslopintų visuomenės pasipiktinimą.

Anksčiau Baltųjų rūmų šeimininko spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre pripažino, kad Rusija gali duoti patarimų Iranui, remdamasi savo patirtimi malšinant protestus. Ji taip pat pažymėjo, jog Rusijos Federacija ir Iranas suartėja didėjant šių šalių tarptautinei izoliacijai. Tuo tarpu JT paskelbė žuvusiųjų skaičių per protestus Irane – 400 žmonių, įskaitant 40 vaikų.

 

 

Vykstant protestams Irano valdžia sekmadienį paskelbė ketinanti peržiūrėti dešimtmetį galiojantį įstatymą, įpareigojantį moteris dėvėti hidžabą. Irano generalinis prokuroras Mohammadas Jafaras sakė, kad teismai ir parlamentas rengiasi pakeisti įstatymą. Kartu jis nenurodė, ką konkrečiai galima būtų pakeisti šiame dokumente.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(11)
(16)

Komentarai (4)