Ukraina ruošia tikrą sensaciją – JT bus rimtas sukrėtimas: „Rusijai gresia labai didelės problemos“  (2)

Dmitrijus Černyševskis teigia, kad Rusijos Federacija neturi teisės tapti JT nare.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-12-28 Ukraina ruošia tikrą sensaciją – JT bus rimtas sukrėtimas: „Rusijai gresia labai didelės problemos“  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina pradėjo procedūrą, kad iš Rusijos Federacijos būtų atimta ne tik nuolatinės narės JT Saugumo Taryboje padėtis, bet ir narystė organizacijoje apskritai. Tai labai rimtas smūgis šaliai agresorei.

Rusijos istorikas ir politikas Dmitrijus Černyševskis situaciją pakomentavo savo vaizdo įrašų tinklaraštyje „YouTube“.

Paaiškėjo, kad Rusijos Federacija 1991 metais neatliko būtinų procedūrų, kad gautų narystę JT. Organizacijoje jai atstovaujama remiantis pirmojo šalies prezidento Boriso Jelcino, kuris vienas pripažino Rusiją SSRS įpėdine, laišku.

„Klausimas daug rimtesnis, nei gali atrodyti. Ukrainiečiai padarė labai gerą žingsnį. Ukrainos padėtis nepriekaištinga: Rusija tikrai nelegaliai, apeidama procedūras, taisykles, užėmė SSRS vietą JT Saugumo Taryboje ir pateko į JT absoliučiai nelegaliai. Tai, kad ji pasiskelbė Sovietų Sąjungos įpėdine, nereiškia, kad ji automatiškai gavo visas teises. SSRS turėjo tris valstybes įkūrėjas. Tai Ukraina, Baltarusija ir Rusija, atitinkamai, trys šalys pagal teisę yra SSRS paveldėtojos. Parodykite popierių, kur Ukraina ir Baltarusija atsisakė savo, kaip SSRS paveldėtojų, teisių būti JT Saugumo Tarybos narėmis. Tokio dokumento nėra“, – sakė Černyševskis.

Patikslinimas: SSRS įkūrėja buvo ir Užkaukazės Socialistinė Federacinė Sovietų Respublika (apjungusi Sakartvelą, Armėniją ir Azerbaidžaną, egzistavo 1922-1936).

Jis patikslino, kad Ukraina ir Baltarusija, skirtingai nei Rusija, organizacijos kūrimosi metu tapo JT narėmis teisėtai.

 

„Rusijos Federacija, kai ji atsirado 1991 m., turėjo pateikti prašymą dėl narystės JT. Neteikė... Formaliai ir teisiškai Ukrainos argumentai yra labai stiprūs. Ir jie pritraukė labai stiprius tarptautinius teisininkus, kurie noriai ėmėsi šios bylos. Klausimas bus išspręstas būtent teisinėje plotmėje“, – sakė istorikas.

Jis patikslino, kad jau yra precedentų pakeisti narystę JT Saugumo Taryboje. Taip Kinija kelis dešimtmečius ieškojo teisės ten pakeisti Taivano (Kinijos Respublika) atstovus ir ją gavo.

Svarbu, kad nekalbame apie narystės atėmimo tvarką, kuri yra gana sudėtinga ir paini. Rusija net neturi šios narystės, kuri gali būti atimta. Užtenka tik komisijos išvadai, kad Rusijos Federacijos buvimas organizacijoje yra neteisėtas.

 

„Ukrainiečiai smogė Putinui ten, kur labiausiai skauda. Spyris, bet griežtai pagal įstatymą. Tai puikus manevras, turi puikias sėkmės galimybes, tačiau su viena sąlyga: tai turi palaikyti pirmaujančios pasaulio šalys“, – sakė Černyševskis.

Kitas svarbus argumentas tokio sprendimo naudai, jo žodžiais, bus tai, kad Rusija pažeidžia JT Chartiją, vykdydama genocidinį užkariavimo karą. Karo nusikaltimus vykdančios šalies agresorės buvimas Organizacijos Saugumo Taryboje yra nesąmonė.

Jeigu Kijevui pavyks išstumti Maskvą iš JT, tai, anot istoriko, taip pat bus pradėta visos Organizacijos reforma, kurios skubiai reikia. Pasaulis labai pasikeitė po Antrojo pasaulinio karo pabaigos, šiandieninės JT nebeatspindi tikrosios situacijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(92)
(2)
(90)

Komentarai (2)