Gudrus kaip lapė: ISW skelbia, kaip Xi Jinpingas reagavo į svarbiausią Putino prašymą  ()

Kinijos lyderis Xi Jinpingas vargu ar yra pasirengęs bendradarbiauti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kovoje su Vakarais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pareiškė Amerikos karo studijų instituto (ISW) analitikai.

Kovo 20 d. ataskaitoje rašoma, kad Xi Jinpingas atskrido į Maskvą susitikti su V. Putinu, tačiau ir toliau laikėsi santūresnės pozicijos Rusijos ir Kinijos santykiuose. Manoma, kad jis nepateisino Kremliaus lūkesčių.

Taigi susitikimo metu Xi ir V. Putinas akcentavo Maskvos ir Pekino santykių tvirtumą, tačiau, anot analitikų, pasiūlė skirtingas ateities bendradarbiavimo interpretacijas.

Ataskaitoje teigiama, kad Vladimiras Putinas primygtinai reikalauja, jog Rusija ir Kinija kurtų partnerystę, siekdamos suformuoti daugiapolę pasaulio tvarką, kaip atsvarą Vakarų kolektyviniam troškimui dominuoti. Tačiau Xi Jinpingas laikosi labiau subalansuotos pozicijos, kur egzistuoja daugiapolė pasaulio tvarka, bet nenukreipta prieš Vakarus.

Kalbant apie karą tarp Rusijos Federacijos ir Ukrainos, kaip rašoma pranešime, Pekinas bando prisistatyti kaip patikimas tarpininkas. Maskva tai sveikina.

 

Analitikai įsitikinę, kad Xi Jinpingas atsisako kartu su V. Putinu kovoti su Vakarais. Tai nukrypimas nuo „neribotos partnerystės“ kurso.

„Xi retorika rodo, jog jis nenori suteikti Rusijai visos ekonominės ir politinės paramos, kurios jai reikia, po nesėkmių Ukrainoje“, – sakoma ataskaitoje.

Nepaisant to, Kinijos ir Rusijos lyderiai turėtų pasirašyti dvišalius prekybos ir ekonominius susitarimus, kurių dalis, tikėtina, bus skirti supaprastinti sankcijų vengimo schemas. Neaiškios ir Kinijos ginklų tiekimo Rusijai perspektyvos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()