„Mes būtume laimingi, jei jis neatvyktų.“ PAR skelbia beprotišką pareiškimą apie Putiną  (1)

BRICS - Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos Respublikos politinė-ekonominė organizacija. Savotiška atsvara G7 ir panašiems stipriausių ekonomikų formatams. Vienu metu apie BRICS (ar, anksčiau, BRIC) buvo kalbama kaip apie ypatingai greitai besivystančių didelių valstybių organizaciją, bet dabar taip nebeatrodo. Pietų Afrikos Respublikoje vyks 2023-iųjų suvažiavimas, bet ar jame pasirodys Putinas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Bloomberg“ praneša, kad Rusija neigia Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidento Cyrilo Ramaphoso žodžius, kad Rusijos delegacijai artėjančiame BRICS viršūnių susitikime vadovaus užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, o ne prezidentas Vladimiras Putinas.

PAR viceprezidentas Paulas Mashatile teigia, kad Indija ir Brazilija atmetė siūlymą viršūnių susitikimą perkelti į Kiniją. Buvo siūloma susitikimą netgi atšaukti, bet BRICS nori funkcionuoti. Tik Rusija ir jos prezidentas trukdo.

Kas trukdo? PAR yra Romos Statuto narė, todėl turi vykdyti Tarptautinio Baudžiamojo Teismo nurodymus. O juk Putinuo išduotas arešto orderis. Pasiūlymas perkelti susitikimą į Kiniją susijęs būtent su tuo - Kinija nėra pasirašiusi Romos Statutą ir, galima sakyti, nepripažįsta Tarptautinio Baudžiamojo Teismo jurisdikcijos.

„Mes suprantame, kad esame įpareigoti Romos Statuto, bet negalime ko nors pakviesti, o paskui suimti. Galite suprasti mūsų dilemą. Būtume laimingi, jei jis neatvyktų", – apie galimybę, kad Putinas lankysis jo šalyje kalbėjo PAR viceprezidentas.

 

Kaip teigė pats PAR prezidentas Cyrilas Ramaphosa, BRICS valstybių vadovai viršūnių susitikimo metu aptars Rusijos invaziją į Ukrainą. Liepos 13 d. jis kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, kad aptartų Afrikos lyderių pastangas padėti užbaigti karą. Pasak PAR prezidento, daugiausia dėmesio buvo skirta vaikams, kuriuos Rusija turėtų grąžinti į Ukrainą.

BRICS viršūnių susitikimas Johanesburge planuojamas rugpjūčio 22-24 dienomis.

(58)
(2)
(56)

Komentarai (1)