5 pirmi karjeros metai – tiek pat svarbūs, kiek ir studijos  ()

Profesinis pasaulis – negailestingas. Čia nėra laiko būti pasyviems ir ramiems, ypač pirmaisiais karjeros metais. Tai patvirtina ir Lietuvoje esantis vos 8,6 proc. nedarbo lygis tarp jaunimo (15–24 m. amžiaus grupėje). Karjeros pradžia yra ne tik „svarbi“, bet dažnai netgi lemtinga. Būtent pirmieji penki darbo metai gali tapti sėkmės istorijos prologu arba nekrologu. Tad savo pirmuosius karjeros žingsnius turėtumėte vertinti su nepaliaujamu ryžtu ir neblėstančiomis ambicijomis – šiam požiūriui pritaria ir karjeros ekspertai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikrieji įgūdžiai įgaunami būtent pirmuosiuose darbuose

Pabaigti aukštąją mokyklą ar kursus yra vienas dalykas, tačiau būtent pirmieji darbai iš tikrųjų išmoko, kaip veikia rinka, kokie yra reikalavimai darbe ir kaip geriausiai atlikti darbą. „Tinkama pirmoji darbovietė žino, kaip išugdyti žmogų ir kokių įgūdžių jam reikia darbe, kokias žinias panaudoti reikia, o kurių – ne. Be to, dirbant geroje įmonėje, ateities darbdaviams nekils klausimų dėl jūsų patirties kokybės, o ir pats darbuotojas jausis universaliau. Na, o nekonkurencinga ir pakankamai dėmesio jaunam specialistui neskirsianti įmonė galimai jį išnaudos mechaniniams darbams, kurie nieko neišmoko“, – pasakoja užsakomųjų paslaugų bendrovės „Baltic Assist“ direktorius ir karjeros ekspertas Andžej Rynkevič.

VU Komunikacijos fakulteto Skaitmeninių kultūrų ir komunikacijos katedros profesorius, daktaras Rimvydas Laužikas, teigia, kad pirmieji karjeros metai yra realus patekimas į „suaugusiųjų pasaulį“: „Čia veikia kitokios taisyklės, žmonių tarpusavio santykiai, pareigos ir atsakomybės, nei jos buvo gyvenant tėvų namuose ar studijų metais. Tad jaunas žmogus turi labai intensyviai mokytis, bet jau tikromis, ne šiltnamio, sąlygomis. Manau, kad nuo to, kiek sėkmingai tai jis ar ji atliks, labai priklausys visas tolimesnis gyvenimas.“

Visgi, viena didžiausių problemų, kad pasirinkus netinkamas pirmąsias darbovietes, galima taip ir nesuprasti, ar sritis yra tinkama. Pirmieji karjeros metai – tai galimybė susipažinti su skirtingais vaidmenimis, rinkos šakomis ir darbo aplinka, taip pat įgyti įvairios patirties, kuri padės tapti įvairiapusišku specialistu. Vis dėlto, neišbandžius pozicijos kaip pridera, sunku suprasti, ar ji tinka ir patinka. Dėl to gali kilti problemų tolimesniuose karjeros etapuose, kas reikštų nemažai sugaišto laiko.

Tai pabrėžia ir R. Laužikas: „Juk net ir tuomet, kai jaunas žmogus buvo pasidavęs šeimos ar visuomenės spaudimui rinktis specialybę, kuomet studijavo tai, ko visiškai nenori daryti gyvenime, pirmieji karjeros metai yra labai geras laikas suprasti, kad ši karjera ne tau, ir apsispręsti savo gyvenimą keisti.“

Tiek universitete, tiek pirmuosiuose darbuose itin didelę svarbą turi kontaktai

 

Ar yra tekę girdėti posakį: „Svarbu ne ką žinai, o ką pažįsti?“ Nors tai nėra visiška tiesa, susikurti gerus profesinio tinklo pagrindus yra labai svarbu. Tai dažnai yra labai svarbi priežastis renkantis studijas: nors studijuoti ir skirti laiko patiems mokslams nori tikrai ne visi, kontaktų svarbą supranta beveik kiekvienas.

Šiuo aspektu, lygiai tiek pat reikšmingi gali tapti ir pirmieji darbai. Kiekvienas kolega, viršininkas ar netgi įmonės, kuriai dirbate, klientas gali būti svarbus ateityje. A. Rynkevič pasakoja tokių pavyzdžių ne kartą matęs ir pats: „Kai kurie mūsų darbuotojai tiesiogiai dirba su šveicarų bendrovėmis, kas vėliau atsispindi jų CV. Jei jie pasirenka keliauti į Šveicariją ir ten turi užmezgę kontaktus, tai gali būti labai svarbus momentas. Dažnai įmonės vertina tokį žingsnį kaip didelį pranašumą, matydamos, kad asmuo jau turi patirties su labai specifinėmis įmonėmis šios šalies rinkoje.“

 

Tiesa, R. Laužiko manymu, nors tarptautinės įmonės yra puikus variantas, galbūt reikėtų vengti pernelyg didelių bendrovių su šimtais ar tūkstančiais darbuotojų: „Didelė įmonė turi pakankamai standartizuotus administracinius procesus ir pakankamai siauras specializacijas. Tai reiškia, kad naujas darbuotojas tampa nedideliu, konkrečiai ir gana siaurai funkcijai skirtu sraigteliu didžiuliame mechanizme. Mažoje įmonėje yra galimybių išbandyti daugiau skirtingų veiklų ir atsakomybių, geriau suprasti sritį, kurioje pradedama karjera, ir lengviau rasti savo mėgstamą nišą joje.“

Tad renkantis pirmąją darbovietę, reikia atsižvelgti ne tik į atlyginimą ar įmonės pavadinimą – geriau neskubėti ir nesivadovauti emocijomis. Specialistai sutinka, kad pradedant karjerą, vienas iš geriausių pasirinkimų yra tarptautinė įmonė, kuri neturi pernelyg didelės komandos. Tam yra kelios priežastys:

  • Daugelis tokių įmonių turi optimizavę mokymo procesus, todėl įgūdžių gilinimas savo specialybės srityje užtrunka mažiau laiko.
  • Paprastai jos turi daugiau prieinamų pozicijų, o tai leidžia lengviau kilti karjeros laiptais nesiblaškant per skelbimus.
  • Jos dažniau naudoja naujausias technologijas, kas leidžia vėliau lengviau prisitaikyti prie darbo kitose inovatyviose įmonėse tolimesniuose karjeros etapuose.
  • Darbuotojai dirbdami tokiose įmonėse dažnai turi galimybę vykti į komandiruotes – taigi, ne tik keliauti, bet ir plėsti savo profesinį ratą.
  • Mažesnės ar vidutinio dydžio įmonės darbuotojams leidžia pajusti didesnę svarbą įmonės veikloje ir suteikia galimybę gerai išbandyti savo pasirinktą specialybę.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: