„Buvo pasirengę padaryti bet ką.“ Ryškiausi pabėgimai iš SSRS  ()

Norėdami pabėgti iš SSRS, žmonės buvo pasirengę padaryti bet ką, net rizikuoti savo gyvybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos vidaus reikalų ministro pirmasis pavaduotojas Antonas Heraščenka savo „Telegram“ kanale  pasakoja apie tai, kaip žmonės pabėgo iš „socialistinio rojaus“ į „irstančius Vakarus“.

Norėdami pabėgti iš SSRS, žmonės buvo pasirengę padaryti bet ką, net rizikuoti savo gyvybe.

Pakeitė kursą. 1976 metais Primorsko teritorijoje esančio sovietų oro gynybos pajėgų 513-ojo kovotojų pulko, 11-osios oro armijos pilotas Viktoras Belenko, skrisdamas pavogtu naujausiu naikintuvu MiG-25P, staiga pakeitė kursą ir išskrido į Japoniją, kur nusileido civiliniame aerodrome. Jo lėktuvo bakuose degalų buvo likę tik 30 sekundžių. Jis paprašė prieglobsčio Jungtinėse Valstijose ir netrukus ten atsidūrė. Labiausiai pilotą Amerikoje pribloškė maisto gausa prekybos centre. JAV dėstė karo akademijoje, išleido knygą, aplankė 68 šalis ir nieko nesigailėjo. SSRS buvo nuteistas mirties bausme už akių.

Mergina raudonu bikiniu. Nuo 14 metų Liliana Gasinskaja svajojo gyventi Vakaruose. Iki 18 metų mergina išmoko gerai plaukti ir įsidarbino kruiziniame laive. Vieną dieną laivas prisišvartavo Australijos pakrantėje. Liliana apsivilko raudoną bikinį, įšoko į vandenyną ir išplaukė į laisvę. Sovietų konsulatui beveik pavyko ją surasti, tačiau Australijos žurnalistai merginą surado pirmieji ir paslėpė. Australijoje ji tapo modeliu, ištekėjo už fotografo ir vaidino televizijos serialuose. Lillianai dabar yra 62 metai ir gyvena JK.

 

Į laisvę per komą. 1970 metais sovietų žvejybos laive padavėja dirbo latvė Daina Palena. Kai laivas buvo nutolęs 200 km nuo JAV krantų, ji nusprendė imtis ekstremalių priemonių. Daina prarijo daug tablečių, nuo kurių ją ištiko koma. Laivo kapitonas paprašė JAV pakrančių apsaugos tarnybos pagalbos. Mergina buvo per žingsnį nuo mirties, bet ji buvo išgelbėta. Kai ji atsipeikėjo, ji iškart prisipažino, kad išgėrė daug tablečių specialiai tam, kad patektų į JAV ir prašytų prieglobsčio. Buvo bandyta Dainą grąžinti, bet latvių diaspora už ją užsistojo. Vėliau Palena gavo Amerikos pilietybę.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(0)
(22)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()