11 metų tylėjusi moteris vėl gali kalbėti (Video)  (6)

Amerikietė Brenda Jensen po 11 metų trukusios tylos pagaliau vėl gali kalbėti. Moteriai atlikta gerklų transplantacija, praneša BBC. Po operacijos praėjus 13 dienų, B. Jensen ištarė pirmuosius per 11 metų žodžius: „Labas rytas, norėčiau važiuoti namo.“ 52 metų B. Jensen negalėjo kalbėti nuo 1999 m., kai operacijos metu jai buvo pažeistos gerklos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalifornijos valstijoje (JAV) atliktą operaciją pacientė Brenda Jensen vadina gyvenimo džiaugsmą grąžinusiu stebuklu.

Tokia operacija, kai vienu metu yra transplantuojamos ir gerklos, ir dalis trachėjos, yra atlikta pirmą kartą. Vien gerklų operacijos atvejis oficialiai žinomas tėra tik vienas – jis atliktas 1998 m. Klivlendo klinikoje, JAV.

Gerklos – priekinėje kaklo srityje esantis neporinis 3,5–4,5 cm ilgio vamzdelis, jungiantis ryklę su gerkle. Be kvėpavimo funkcijos, jos atlieka ir balso produkavimo funkciją – gerklose yra balso aparatas.

Vamzdelis, kuris turėjo laikyti pravirus oro praėjimo latakus, sužeidė gerklas, dėl pažeisto audinio moteris nebegalėjo kvėpuoti. Nuo tada B. Jensen nebejautė maisto kvapo ir skonio, o kvėpavimą palaikė į trachėją įstatytas vamzdelis.

Spalio mėnesį Kalifornijos „Davis“ medicinos centre iš donoro kūno buvo išimtos gerklos, skydliaukės liaukutės ir 6 cm trachėjos vamzdelis. 18 valandų trukusios operacijos metu donoro organai buvo persodinti į B. Jensen gerklę.

Po operacijos moteris iš naujo mokosi ryti. „Kiekviena diena yra pilna naujų dalykų. Sunkiai dirbu, kad atstatyčiau savo balsą ir vėl išmokčiau normaliai valgyti“, – pasakoja B. Jensen.

Jungtinės operaciją atlikusių chirurgų komandos narys Martinas Birchallas teigia, kad gerklos yra vienas iš sudėtingiausių organų žmogaus kūne.

„Mes supratome, kad, atstatydami nervinius ryšius, galime atstatyti ir priversti funkcionuoti net pačius sudėtingiausius organus. Tai atveria platesnes galimybes veido transplantacijos srityje“, – sakė M. Birchallas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)