Nuomonė: kodėl aš grįšiu į Lietuvą?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Laiqualasse 2011-06-13 23:31
Puikus straipsnis ir puikus nuoširdus požiūris. Kad ir nedažnai pasitaiko, bet visada malonu matyti žmones, nepasiduodančius visuotiniam niurzgimui, kaip Lietuvoj blogai. Nėra joje taip jau blogai, jei tik kažką moki ir nori veikti, o ne lauki, kol tavimi pasirūpins
Cigaras 2011-06-13 23:33
O ko tu nori? Disidentinis mentalitetas. Viską žino geriausia - nė nepasitikrinę, viską keikia - kas turi bent menkiausią nepriimtiną detalę. Apgailėtina tėp tariant. Žmogus be aukštojo vieninteliu verslu kokiu gali užsiimti, tai mašinų perpardavinėjimu arba kontrabanda.
Simplicity 2011-06-13 23:34
Ne "pirk-parduok", o "perekupas" Lietuvoj verslauti galima tik tuo atveju jei moki "suktis". Dirbti laikantis visų įstatymų, įdarbinti darbuotojų pilnai dienai ir parodyti visą oficialų atlyginimą nelabai apsimoka... Jei pažiūrėt iš kitos pusės, tai Lietuvoj ne taip daug tų perspektyvių sričių. Galima varinėt automobilius iš Vakarų ir JAV, čia iš kelių lipdyt vieną ir paduot kazachui ar vadybininkui kaip gerą sutarty įrašius mažesnę nei suderėta kaina:) Dar galima užsiimt IT paslaugų teikimu geriau gyvenančiom šalim, bet su sąlyga jog savo darbuotojams mokėsi kokį 1000Lt į rankas (geriausiu atveju). Na, ir galiausiai, lieka būt vadybininku ir pardavinėt kinietišką šlamštą už europinę kainą Galima ir nelegaliai "suktis"- vežt "pirmo būtinumo prekes" iš Kaliningrado ar Baltarusijos. Pats straipsnis toks labai mergaitiškas ir perdėtai optimistiškas. Rašė žmogus, kuris žino jog visada gali grįžti pas mamą, kuri yra pasiruošus iki 50-ojo gimtadienio ja rūpintis ir augint Na, bet visi mes skirtingi ir mūsų požiūriai skiriasi. Aš žinau tik tiek, kad gyvendamas Lietuvoj negalėčiau sau leist į darbą važinėt po keliasdešimt kilometrų į vieną pusę. Kai litras degalų kainuoja 4 su puse pinigo, tai ir 2000 į rankas neatrodo labai daug (nors toks atlyginimas Lietuvoj yra pasakiško dydžio). Dirbdamas ofise šiek tiek pasiilgstu to ką dirbau Lietuvoj, bet mest visko tikrai nesiruošiu visko mest ir bėgt namo, kad vėl tektų dirbt už 1000-1400 pinigų ir skaičiuot kiekvieno cento. Į Lietuvą arba senatvėj, arba kai jau visai riesta toj pačioj Airijoj su darbais bus. Nesakau, kad pas airius rojus, kad viskas puiku, bet bent jau nereikia centų skaičiuot.
Arthuras 2011-06-13 23:37
Tai pateik pavyzdžių, kokį verslą nuo pat pradžių galima įkurti, neturint rimtų žinių tam tikroj srity? Visur reikia išsilavinimo, ypač pačioj pradžioj, kai pats darai daugelį darbų.
Analog 2011-06-13 23:51
Kaip pastebėjau, tai čia patys emigrantai labiausiai ir reiškias, matyt nepatenkinti, kad kažkam ir Lietuvoj gerai.
cave_dweller 2011-06-13 23:55
Kartais didesnės pajamos svetur neatperka diskomforto, kurį sukelia kultūriniai skirtumai, draugų nebuvimas šalia ir t.t. Kai kurie žmonės sudėję visus už ir prieš, jaučiasi laimingesni gimtinėj, kad ir su mažesniom pajamom. Nereiktu teigti, kad visi likusieji Lietuvoj užsimerkia ir apsimeta, kad viskas ok. Kas vienam juoda, kitam galbūt balta, kiekvienas vertina situacija iš savo perspektyvos ir jei tau blogai, nereiškia, kad ir man taip pat...
Simplicity 2011-06-14 00:14
medicina ir visiškai apgailėtina nemokama. Jei privačioj klinikoj į tave žiūri kaip į žmogų, tai valstybinėj poliklinikoj ar ligoninėj esi tik statistinis vienetas, mėsos gabalas. Bent jau iki to momento, kol neparodai 50 ar 100 litų kupiūros. Tik dėl tos priežasties renkuosi mokamas paslaugas privačiose klinikose, o ne mokamas paslaugas valstybinėse poliklinikose- nesinori kartą sumokėjus kasoje dar kartą susimokėt gydytojo kabinete. Labai džiaugiuos, kad Lietuvoj (o gal vis gi Vilniuj?) kažkam gerai ir nuoširdžiai tikiuos, kad ta laimė nėra pastatyta ant kitų nelaimės. Tik mane labai liūdina, kad labai daug žmonių toj pačioj Lietuvoj gyvena blogai. Liūdna dėl prasigėrusių ištisų kaimų, dirvonuojančių laukų ir to, kad prekybos centruose bulvės iš Egipto, pomidorai- iš Ispanijos, česnakai iš Kinijos, o krapai iš Gruzijos...
kionig 2011-06-14 00:25
O ir vėl riejatės - kaip visad Beje, ponai, krizė dar nesibaigė ir net nesvajokit, kad iš jos čia Kubilius išves, neužteks jam gyvenimo metų likusių. Taip pat pasižiūrėkite į airius beigi tuo pačiu į Lietuvą.
vc. 2011-06-14 00:35
Straipsnis anoniminis, atsiųstas į delfi. Kubiliau, gražiu rašinėliu emigracijos neišspręsi.
Urbshis 2011-06-14 00:54
gerbiu tokius zmones! pats esu emigraves, bet visa sirdimi esu Lietuvoj, ir noreciau gyventi savo sali savo mieste! ir tikiuosi kad taip tikrai ir bus, kad galesiu sugrizti ir gyventi taip jog nereiktu kapeikeliu skaiciuoti, nes vis del to gyventi norisi.. uztektu man min 2000lt ir as niekur nevaziuociau is namu...
Linas83 2011-06-14 01:27
Mažas kirmėliukas klausia savo tėčio: - Tėti ar mes galėtume gyventi obuolyje? - Taip sūnau, galėtume. - O sakyk tėveli, gal mes vyšnioje galėtume gyventi? - Taip sūnau ir vyšnioje gyventi galėtume. - Tėti tai gal ir kriaušėje galėtume gyventi. - Kriaušėje irgi galėtume gyventi. - O tai kodėl mes gyvename mėšle? - Tėvynė sūnau, tėvynė.
blizzard 2011-06-14 08:39
Nusiperki nokia 3310 už 10 lt ir parduodi už 20lt. Tokį verslą kiekvienas devintokas moka, tokį verslą kiekvienas Lietuvis svajoja daryt, tik tokį verslą galima turėt Lietuvoj. Ar tai verslas? kažin.. Nenoriu aš labai burnot, nesakau kad viskas blogai, autoriai primtariu dėl atostogų, bet tik todėl kad aš pats esu Lietuvis, jeigu būčiau koks anglas dievaž čia nevažiuočiau ir nemanau kas mane priverstų tuo labiau kad negeriu alkoholio, tai pagrindinis dalykas kodėl čia važiuoja dauguma anglų man jau atkrenta.. Aišku yra ir čia pazityvių dalykų, nu bet chebra nueinat į mašinų turgų matot daužtą pasatą šalia nedaužto ir jūs vis tiek žiūrit daužtą ir stengiatės rast bent mažą dalelę nesulankstytų skardų.. Aišku rasit, gal ir daug rasit, bet faktas kaip blynas kad mašina nevažiuoja.. Tame ir esmė galim mes čia komentarus/rašinėlius/blevyzgas rašinėt šita tema, kaip mes mylim Lietuvą, kad ji pati geriausia šalis pasaulyje, kad esam patriotai, kad pirmaujam pagal lazerius pasaulyje, kad mūsų internetas greitas, nu bet korupcija, abejingumas, nesiskaitymas su žmonėm, nedarbas, emigracija ko gero viską atsveria vos ne dvigubai ir tik visiškos mergaitės kaip ši autorė to nepastebi.. Jau vien ką emigracija parodo, manau dauguma net nesuprantat rimtumo tokios statistikos.. Pagalvokit kiek žmonių išvažiuoja ir paskaičiuokit kiek mokesčių lieka nesumokėta valstybei, o kur dar visos paslaugos nenupirktos ir t.t. Kai laivas skęsta niekas nebando ant jo tvirtint ratų kad nuskendęs jis judėtų dugnu.. Tokia situacija yra viena iš tų kur sėdi ant šakos kurią pats pjauni. Pabaigai labai komiškas ir sakyčiau absurdiškas straipsnis apie gyventojų surašymo duomenis, galit patikėt tokiais politikų komentarais, kaip kad "galbūt surašinėtojai netinkamai atliko savo darbą ir patingėjo surašyti visus gyventojus, nes tokie skaičiai atrodo per daug gasdinantys" maniau mirsiu skaitydamas.. http://www.delfi.lt/news/daily/lithuani ... d=46572083 p.s. Linas gera mintis, tik tokia ir dar išlaiko likusius Lietuvius, na nekalbu apie spekuliantus ir mokesčių slėpikus..
Zergas 2011-06-14 09:01
kaip man bloga nuo tokiu uzsakytu straipsniu "kaip faina gyventi Lietuvoje".ir suprask tu vienas toks debilas kuriam cia blogai nu ir aisku tie 70 tukst kasmet paliekanciu sali irgi nevykeliai,nepatrijotai,na zodziu vos ne liaudies priesai.mergele galejo papasakot kaip gavo ta silta vietele Briuselyje,labai abejoju ar be giminaiciu pagalbos tokia vieta imanoma gaut,aplinka irgi matyt elitine todel ir nesusiduria su niuria LT kasdienybe.mergaitei butu naudinga nuvaziuot kokius 100km uz Vilniaus i koki kaimeli kad pamatytu kaip paprasti zmones gyvena,tada butu idomu paklausyt jos blevyzgu apie tai kaip gera gyvent prasigerusiame kaime kur zmones is nevilties daro sau gala
Otto 2011-06-14 09:18
Gal pabandykime pasigilinti, kas tie "kažkas", kokį procentą jie sudaro ir ko reikia pradžiai, kad tapti tuo "kažkuo"? Jei sakysite, kad užtenka vien proto, nelabai kas patikės,.. darbštumo? Vargu,.. darbščių vargšų daug, krauna turtus kitiems vien už tai, kad šeima nebadautu. Pradinio kapitalo? Gal pradžiai tai ir reikalinga, kad neįlįsti į bankų skolas,.. matyt straipsnio autorė panašiai mąsto.. kapitalo šiek tiek sukaupė, dabar grįš ir pradės kokį ramų bizniuką, tikėdama, kad nebankrutuos.. Daleiskime, kad beveik žinau, ko reikia, nes tuo seniai domiuosi, manau, matau gal ir "nelabai matomą" pusę. Bet siūlau padiskutuoti ir pabandyti atsakyti į klausimą; ar gali Lietuvoje visi gyventi geriau ir kas tam trukdo?
haloo44 2011-06-14 09:27
Autorė išsakė savo nuomonę, kaip ir aš sakau, kad man gera gyventi Lietuvoje, tai ką aš ir užsakytas? Kartais gyvenime supranti, kad pinigai dar nėra visas pasaulis, už juos nenusipirksi draugų, sveikatos, laimės, tėvynės.
Vytautas 2011-06-14 09:30
Na, nebūtina gi skaityti "visokių užsakomųjų straipsnių" Apie tai, kad Lietuvoje gerai ir taip per mažai rašoma, tad tokių publikacijų kiekį ateityje norėtume padidinti. Užteks varyti į vienus vartus, kiek visko pas mus bloga. Yra ir bloga, yra ir gerai. O jei poreikius apmažintume, būtų iš vis pasaka. Reikia guiti lauk lietuvišką nepilnavertiškumo kompleksą - kiek žmonių Afrikoje, Azijoje ar toje pačioje Europoje negali nė pasvajoti apie lietuvišką gyvenimą, tačiau visada žiūrima tik į turtingiau gyvenančius. Nors pasiekti tokį lygį kaip D. Britanija visam pasauliui nėra galimybių, nes resursų reiktų tiek, kiek galėtų duoti tik kelios tokios planetos kaip Žemė. Na, bet demokratijoje kiekvienas turi laisvę - vieni gali džiaugtis emigracija, kiti gali džiaugtis gyvenimu Lietuvoje ir pyktis dėl to neverta.
BishopaZ 2011-06-14 10:07
CHa cha cha, gerai nori, LTU zmones gauna 800 lt ir tai dziaugiasi, kad ish viso darba turi, o jis cia matai ponas 2000lt uzsigeide... BUOZE.
Simplicity 2011-06-14 10:13
Tokiose diskusijose dažniausiai susikerta gyvenimo nemačiusių ir tą gyvenimą savo kailiu patyrusių, bei vilniečių ir "kaimiečių" (už Vilniaus miesto riboženklio gyvenančių) ietys. Šiaip, niekad nesilygiavau į alkoholikus, narkomanus, nusikaltėlius ar vystymosi sutrikimų turinčius asmenis. Dėl to man nesuprantami tokie argumentai kaip: "Lietuvoj gyventi geriau, nei Afrikoj ar Azijoj", "Lietuvių poreikiai per dideli", "Reikia džiaugtis tuo ką turi, nes gali būti dar blogiau"... Nepykit mielieji, bet Lietuva yra ne Azijoj, ne Afrikoj ir net ne Pietų Amerikos džiunglėse. Lietuvoj nesusiręsi trobos iš kartono dėžių (nors jau pasitaiko gyvenančių jurtose) ir nepernakvosi tiesiog ant gatvės pasitiesęs porą laikraščių. Dar betrūksta tik, kad pradėtų žeminėse žiemot... Šalis įsikūrusi gan geroje strategiškai patogioje (kai nekariaujama) Europos vietoje, per šalį eina ne vienas tranzitinis kelias ir yra visos galimybės gyventi gerai. Tačiau turim nenormaliai suvešėjusį biurokratizmą ir nenormalaus masto korupciją ne tik gatvėje, bet ir valdžios kabinetuose. Būtent dėl to, kad turim visus įrankius ir priemones, turim stiprius kaimynus, ir esam europiečiai, turėtumėm lygiuotis į stiprias Europos šalis, mokytis iš tų stiprių šalių ir augint savo šalį, o ne rodyt pirštu į ubagą su terba ir džiaugtis, kad mums dar nėra visai blogai. Jei jūsų poreikiai apsiriboja tik 18kv.m. kambariu bendrabutyje ir egiptietiškom bulvėm su trečiarūšėm dešrelėm, tai nereikia galvot, kad ir visų kitų poreikiai yra tokie primityvūs. Nepykit, bet nėra normalu, kad išsilavinę, protingi žmonės teišgali sau leisti turėti 1 vaiką, nes dviejų neišmaitintų, kai net tie patys afrikiečiai gyvendami blogai išlaiko ir 3-4. Kaip nėra normalu užsimerkti ir nematyti blogų dalykų.
BishopaZ 2011-06-14 10:16
zmones afrikoje gyvena geriau negu lietuvoje: 1. nereikia moketi uz sildyma. 2. nereikia moket uz elektra. 3. nereikia pirkti maisto, ES ir JAV labdara tuo pasirupina. 4. nereikia pirkti drabuziu, ES ir JAV labdara tuo pasirupina. 5. Taigi is neturejimo ka veikti ir dauginasi .... o ka ltu: 1. 2/3 algos atiduodi uz sildyma ir elektra ziema 2. likusi 1/3 atiduodi uz maista pirkdamas koki nors junk food ish optima linijos serijos. 3. Renki butelius savaitgaliais. 4. Uz uzdirbtus 10 lt eini apsipirkti skuduru i vakarushke. aishku cia labai sodriai bet daugmaz taip ir gyvena sheimos turincios 3 ir daugiau vaiku.
blizzard 2011-06-14 10:19
otto, dirbant gyvent galima, jeigu esi darbštus, bet tada pradedi galvot ar apsimoka tiek to darbo įdėt už tokius pinigus, nors ir nesiskundi gyvenimu, bet tas įdėtas darbas to neatperka.. Viduje tu ari kaip jautis tik todėl kad realiai galėtum pasigirt jog daug uždirbi lyginant su statistiniu gyventoju, bet viduje supranti kad tie pinigai yra lašas jūroje ir nebeįsivaizduoji kiek dar reikia dirbt kad uždirbtum daugiau, tame ir yra Lietuvos paradoksai, nes atiduoti save visą dirbdamas o už tave vis tiek geriau gyvenančių yra ir jų žymiai daugiau. Bandai tą lygį pasiekt kaip tik galėdamas, po to prasideda pykčiai šeimoje nes neturi laiko šeimai, privalai dirbt dieną naktį jeigu dar nori ką nors nusipirkt geresnio ir vis tiek supranti kad esi statistinis lietuvis, norsi r atrodo daugiau pinigų tuo momentu turi nei tas kuris gauna minimumą.. Nelygybė žiauri.. haloo44 nežinau kiek tau metų bet žinok kad su einančiais metais pinigai tavo gyvenime vis didesnę reikšmė turės. Nekalbu apie vis didėjančius poreikius, galima kalbėt ir apie sveikatos blogėjimą ir aš vis tiek būsiu teisus sakydamas kad vis daugiau pinigų reikės. Laimė ateina iš laisvės ir ramybės, ramybė ir laisvė ateina su pinigais, su švariai uždirbtais pinigais, galit man sakyti kad nenupirksi draugų, sutinku su šituo, bet jeigu turėsi gerą gyvenimą, šaunų darbą, laisvus savaitgalius, tai manau ir draugų surasi tokiu būdu greičiau ir geresnių. Apie sveikatą galim nekalbėt, nes iš pradžių aukoji sveikatą dėl pinigų vėliau pinigus dėl sveikatos. Laimė be pinigų tada kaip tėvų kišenėje sėdi. Tada aš suprantu laimę kurios pinigais nenupirksi, bet va kaip pradėsi ant savęs gyvent, manau laimė jau reikš visai ką kitą.. Neuždirbdamas laisvas ar laimingas nebūsi, aišku nekalbu apie bomžus ir jų iškreiptą laimės sąvoka kuomet butelis alaus yra laimė.. gaila bet tokia tendencija jau žiūriu daugumoj jaučiama taip pat, laimingas savaitgalis jeigu turi su kuo išgert.. p.s. kas tau yra tėvynė ir ar tėvynė yra svarbiau už valstybę kuri tau suteikia gyvenimą? Kodėl verta tėvynę kad ir kokia ji skurdi būtų išmainyti į geras gyvenimo sąlygas ar tai logiškas pasirinkimas? kas tokį pasirinkimą skatina? Iš ties gal geriau pratęskim diskusiją pagal otto klausimą, nes kitaip gaunasi varymas į vienus vartus ir nieko daugiau. Geriau gyventi žinoma galima, dievaži kokia situacija turi būti kad nebūtų įmanoma gyventi geriau? aš įsivaizduoju žmogų kuris neturi nei rankų nei kojų yra aklas kurčias ir negali kalbėti, va tokioj situacijoj geriau gyventi turbūt negalima.. Kas trukdo eiliniam Lietuviui gyventi geriau? aišku tai bus tik mano nuomonė, dauguma atvejų atsispindinti šiandieninėje visuomenėje. Trukdo klaikus mokesčių/ atlyginimų santykis. Iš to turbūt seka klaikus darbdavio nesupratimas kas yra verslas, kuomet mokamas minimumas ir daromas 300proc. ir didesnis pelnas. Monopolis, visiškas monopolis kuris priveda prie kainų nelogiškų kitimų, panašiai turim degalų kainas, maisto kainas, prekybų centrų politiką, elektros kainas ir bemaž visą kitą, vienintelė laisva rinka turbūt yra turgus, ten nuėjus matoma puiki kainų konkurencija, tarsi atskira valstybė kurioje matosi konkurencingos kainos, turbūt todėl ten dauguma prekių yra pigesnės. Labai didelis vaidmuo yra žmogaus mentalitete, dar nuo sovietmečio užsilikęs toks vogimo, apėjimo, biznio darymo su kuo mažesnėm sąnaudom net jeigu tai reiškia mokesčių apėjimus požiūris.. Nesupratimas kad visi gyvenam ant tos šakos kurią patys pjaunam ir nebandom jos kažkaip stiprint. Taip sakant jokio team work.. kiekvienas už save kad galėtų pasididžiuot kad kažką turi, aišku nekaltinu nes su tokiu požiūriu yra ir tas vogimo, tai jeigu komanda dirba tai atsiras tokių kurie norės tą komandą apšaut.. Nors iš kitos pusės tai gaunasi užburtas ratas. Bendradarbiaujam kad vokt, bet bijom bendradarbiaut nes bijom kad apvogs.. tai belieka tik europos sąjungos lėšas vogt, tai vienintelis garantuotas pelnas, nes jeigu vogi iš ten tai jie tavęs neapvogs.. Ar ne taip yra? juk čia vienintelis greitas pinigų gavimo šaltinis, o juk eilinis Lietuvis kaip tas devintokas, kuris beje dar kažkiek sąžiningiau visa tai daro, nupirkęs nokia 3310 už 10lt tikisi ją prastumt už 20lt ir kuo greičiau. Jis bent jau supranta riziką ir kažkiek į tai investuoja, o va valdininkėliai net tiek negali, tik parašiuką padeda aišku niekas ir neprašo.. Požiūris tam trukdo, sistema tam trukdo, įstatymų netobulumas, nėra mastymo "out of the box" lietuviai kuria įstatymus lietuviams. Nėra elementaraus supratimo kad per galvas reikia lipt tik tada kaip esi sugrūstas ešalote į sibirą, bet net ir tada niekas per galvas nelipo.. Net ir karo metais buvo garbinga kova ir nevisiem buvo smagu šaudyt į beginklius, o dabar ką turim.. Kaip vyras su kuriuo tenka uždarbiaut kartais prasikalba kad jo žmona dirbas 7 dienas per savaitę, kas antrą savaitę ar rečiau turi savaitgalius dirba nuo 7 iki 7 vakaro, važinėja iki darbo apie 30km į vieną pusę viešuoju transportu, gauna į knygutę 650 į rankas 800lt ir bijo darbdaviui pasiskūsti dėl mažo atlyginimo, nes ją išmes iš darbo ir ji nesugebės rasti kito.. Tai jūs man durnam pasakykit dėl ko toks žmogus gyvena? kodėl toks žmogus turintis įrodymus dėl nelegalaus algos mokėjimo bijo kreiptis į kažkokias institucijas? kodėl toks žmogus dirbdamas tokiom sąlygom bijo pasakyt "eik tu nx su tokia alga, aš geriau darbo biržoj gausiu 650 pašalpą ir sėdėsiu namie"? kas čia per Lietuviška logika? tik darbuotojo tiek darbdavio.. čia tik vienas pavyzdys iš ko gero daugelio panašių. Nekalbu apie vyrus kurie dėl to 50lt per dieną aukoja savo gyvenimą dirbdami juodžiausius darbus iki 8h per dieną ir džiaugiasi kad jeigu išdirbo 10h tai gaus ne 50lt, o 62,50lt 2 savo gyvenimo valandas aukoti dėl 12lt už kuriuos gali pavalgyt.. blogiausia kad jie noriai dirba, nes kitaip negalėtų išvis išgyvent. Štai ir gaunasi taip kad kaip esi prispaustas prie žemės tiek kad vergauji, tu esi priverstas vergauti ir negali pasakyti ne, nes jei pasakysi tai mirsi.. va tokia situacija ir tik visiški vienetai gauna gerą darbą ofise, atsidėsi savo 8h ir laimingi grįžta namo, bet net ir jie būna laimingi nes turbūt į knygutę gauna vieną algą o į kišenę kitą.. Iš dalies situacija gana panaši į tą kur apibūdinau pačioje pradžioje, skirtumas tik tas kad tu turi rankas, kojas kurias esi priverstas naudot darbe, tu esi nebylys nes jei prabilsi tau ****, turi būti kurčias ir negirdėti apie įvairius pinigų plovimus ir aklas kad nematytum kaip žmonės gyvena užsienyje arba tie kurie vagia Lietuvoje. Taigi pirmuoju variantu dar nėra taip blogai gyventi, nes tau nereikia dirbti, o gyvenimas ir egzistencija panaši kaip to kuris yra visiškai sveikas.. Aišku čia visiški kraštutinumai, bet galiu pasakyt kad pavyzdys su pardavėja tikras ir neišgalvotas..