Baltarusija, Rusija ir Kazachstanas tramdys socialinius tinklus  (0)

Baltarusijos generalinis prokuroras Grigorijus Vasilevičius trečiadienį paragino pasaulio šalis drauge „užbėgti už akių riaušėms ir sukilimams“ kontroliuojant internetą, o jam per susitikimą Minske pritarė kolegos iš Rusijos ir Kazachstano.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sukilimų banga, nuvertusi dešimtmečiais valdžiusius ir, regis, nepajudinamus diktatorius arabų pasaulio šalyse, sukėlė nerimą kai kuriems panašiems buvusiems sovietiniams režimams. Juose įsitvirtinusios jėgos struktūros mano, kad internetas yra revoliucionierių mobilizavimo ir koordinavimo priemonė.

NVS šalių generalinių prokurorų koordinacinės tarybos posėdyje G. Vasilevičius užsipuolė praktiką skelbti pasauliniame žiniatinklyje „įžeidžiamo, šmeižikiško pobūdžio straipsnius, įvairias insinuacijas, kurstymus“ ir pasiūlė Jungtinėms Tautoms parengti „tarptautinę sutartį, kuri sutvarkytų naudojimąsi internetu“.

Baltarusijos prokuroras rėmėsi neseniai Britanijos sostinėje vykusiomis riaušėmis, po kurių Britanijos ministras pirmininkas sakė, kad gali būti įvesta kontrolė socialiniams tinklams, bet tučtuojau susilaukė smarkios kritikos Vakaruose. „Vakarų Europos šalys taip pat pajuto tuos padarinius, kurių galbūt anksčiau nejautė: kai socialiniai tinklai naudojami riaušėms ir panašioms akcijoms organizuoti“, – sakė jis.

Su juo sutiko Rusijos generalinis prokuroras Jurijus Čiaika. „Jūs matėte, kas įvyko Londone. Mano nuomone, klausimas akivaizdus – ši veikla turi būti kontroliuojama, ir aš manau, kad kontrolė bus protinga, piliečių laisvių gynimo interesais“, – cituoja generalinio prokuroro žodžius „Interfax“. Kremlius ir vyriausybė ne kartą sakė, kad reikia ginti žodžio laisvę internete. Kazachstano generalinis prokuroras Aschatas Daulbajevas sakė, kad socialinių tinklų, interneto kontrolės klausimas – tai ateities klausimas, valstybės turi drauge priešintis šiam blogiui“.

Rugpjūtį Kazachstane buvo nutraukta prieiga prie 13 užsienio interneto tinklalapių, apkaltinus populiarią pasikeitimo informacija ir nuomonėmis svetainę „Live Journal“ talkininkavimu terorizmui. Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, susilaukęs masinių protestų nuvertėjant nacionalinei valiutai ir blogėjant ekonominei padėčiai, grasino bausti už raginimus socialiniuose tinkluose nepaklusti valdžiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)