JAV perdislokuoja karines pajėgas, reaguodamos į neramumus Artimuosiuose Rytuose  (21)

Jungtinės Valstijos perdislokuoja savo karines pajėgas, kad galėtų reaguoti į neramumus islamo pasaulyje, praėjusią savaitę informavo JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Turime būti pasiruošę tam atvejui, jeigu demonstracijos taptų nevaldomos“, – L.Panetta sakė žurnalui „Foreign Policy“.

Jokių kitų detalių jis nepateikė, bet žurnalas nurodė, kad Pentagonas diskutuoja, tačiau dar nenusprendė, ar siųsti trečią 50 specialiai apmokytų jūrų pėstininkų būrį JAV ambasados Sudane, kuri penktadienį buvo puldinėjama protestuotojų, apsaugai.

Apie 100 jūrų pėstininkų anksčiau jau pasiųsti saugoti JAV diplomatinių atstovybių Libijoje ir Jemene.

Pastarieji L.Panettos komentarai nuskambėjo po to, kai protestuotojai, įtūžę dėl islamą juodinančio filmo, atakavo įvairius JAV įtakos simbolius daugelyje musulmonų pasaulio miestų. Jų taikiniais tapo ambasados, mokyklos ir restoranai.

Bent šeši protestuotojai penktadienį žuvo Egipte, Tunise, Libane ir Sudane, kai vietos policija mėgino išvaikyti prie Amerikos atstovybių susirinkusius akmenis svaidančius protestuotojus.

Tuo tarpu Vašingtonas pasiuntė JAV jūrų pėstininkus ambasadoms Libijoje ir Jemene ginti.

JAV prezidentas B.Obama žada „tvirtai stoti“ prieš plintantį antiamerikietišką smurtą

JAV prezidentas Barackas Obama pažadėjo „tvirtai stoti“ prieš antiamerikietišką smurtą, plintantį arabų pasaulyje, pagerbdamas keturis Libijoje nužudytus amerikiečius, kurių palaikai buvo parskraidinti į tėvynę.

Per gedulingą sutikimo ceremoniją keturi karstai, uždengti JAV vėliavomis, buvo lėtai išnešti paradines uniformas vilkinčių jūrų pėstininkų iš didžiulio transporto lėktuvo C-17 ir pastatyti angare.

JAV ambasadorius Chrisas Stevensas ir trys kiti amerikiečiai žuvo antradienį, kai protestuotojų minia, įtūžusi dėl internetu išplatinto Amerikoje sukurto antiislamiško filmo, padegė JAV konsulatą Bengazyje.

Šie neramumai buvo tik dalis smurto bangos nuvilnijusios per Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos regioną dėl minėto filmo.

„Nėra didesnės meilės, kaip gyvybę už draugus atiduoti“, – B.Obama citavo Šventąjį Raštą, pagerbdamas „Amerikos patriotus“, įkūnijančius nacionalines vertybes – drąsą, viltį, idealizmą.
„Jų auka niekada nebus užmiršta. Įvykdysime teisingumą tiems, kurie atėmė jus iš mūsų. Tvirtai stosime prieš smurtą, nukreiptą prieš mūsų diplomatines misijas“, – prezidentas sakė Andrewso oro pajėgų bazėje netoli Vašingtono.

Praėjusią savaitę Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje toliau ritosi smurto prieš Ameriką banga: minia įsiveržė į JAV ambasados kompleksą Tunise, o JAV ambasados Sudano sostinėje Chartume apsaugininkai gynėsi nuo protestuotojų įspėjamaisiais šūviais.

Naujų smurto išpuolių įvyko Jemene ir Egipto sostinėje Kaire. Demonstracijos vyko Bangladeše, Indonezijoje, Malaizijoje, Pakistane, Irake, Izraelyje ir Gazos Ruože, Maroke, Sirijoje, Kuveite, Nigerijoje ir Kenijoje.

Kur vyksta protesto akcijos, galite matyti specialiame interaktyviame žemėlapyje.


Žiūrėti Muslim Protests by John Hudson didesniame žemėlapyje

Vien per penktadienį vykusius neramumus žuvo šeši žmonės, sužeistų – dešimtys.

B.Obama sakė, kad siaubinga netektis ir baisūs smurto vaizdai daug kam gali sukelti klausimų dėl pavojingo JAV diplomatų darbo užsienyje, tačiau prezidentas argumentavo, kad Amerika privalo neatsisakyti savo misijos skleisti pasaulyje orumą ir laisvę.

„Netgi kai įtarumo ir nepasitikėjimo balsai siekia atskirti vieną nuo kitos šalis ir kultūras, Jungtinės Amerikos Valstijos niekada nepasitrauks iš pasaulio“, – pareiškė jis.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton sakė žuvusio ambasadoriaus Ch.Stevenso, konsulato Libijoje informacijos valdymo pareigūno Seano Smitho ir buvusių JAV karo laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) komandosų Tyrone'o Woodso bei Gleno Doherty gedintiems artimiesiems, kad šios žudynės aptemdė Arabų pavasario dvasią.

„Žmonės Egipte, Libijoje, Jemene ir Tunise neketino iškeisti diktatorių tironijos į minios tironiją“, – pareiškė ji.

JAV kariškiai ir žvalgybos agentūros jau pradėjo ieškoti Libijoje kovotojų, surengusių puolimą prieš JAV konsulatą Bengazyje.

„Sutelktas didelis dėmesys“ užpuolikų paieškoms vienas JAV gynybos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)