Kaip lengviausia nuplauti vabzdžiais aplipusį priekinį stiklą?  (0)

Vasaros pradžia yra tas metas, kai vairuotojams tenka spręsti glaudžiai su matomumu, o tuo pačiu ir eismo saugumu susijusią organinės kilmės problemą – kaip pašalinti ant priekinio stiklo prilipusius sutraiškytus vabzdžius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didesnė koncentracija – aukštesnė kaina


Kaip mus patikino kompanijos „Lesta“ chemikė-technologė Živilė Dumčiuvienė, efektyviausia priemonė yra koncentruotas langų ploviklis, kuris nebūtinai turi būti brangus.

Anot kompanijos „Esparas“ specialisto Adrejaus, tarp skysčio koncentracijos ir jo plovimo savybių yra tiesioginė priklausomybė – kuo daugiau vandens, tuo jis prasčiau atlieka savo funkciją. Kuomet langas itin smarkiai užterštas galima pasitelkti ir tam skirtas šluostes.

„Visi langų plovikliai turi savo sudėtyje spiritinių medžiagų. Jos geriausiai plauna, greičiau išdžiūna ir išgaruoja“, – komentavo pašnekovas.

Nuo koncentracijos tiesiogiai priklauso ir ploviklio kaina. Tiesa, kaip pažymėjo Andrejus, toks skaičiavimas yra sąlyginis, kadangi didelės koncentracijos ploviklį visuomet galima praskiesti.

Kitoje svarstyklių pusėje – pigiausi langų plovimo skysčiai. Ž.Dumčiuvienės teigimu, tokio produkto kokybė visuomet bus prastesnė. Pigaus ir gero skysčio pagaminti neįmanoma, kadangi norint nustatyt, kiek jis bus efektyvus valant vabzdžius, atrenkant sudėtines medžiagas reikalingi brangūs tyrimai. Taip pat, siekiant kokybės reikalingos ir brangesnės žaliavos.

Pažeidžia tik nematomą sluoksnį


Jei sistema užpildyta nebrangiu, nedidelės koncentracijos plovimo skysčiu galima į bakelį įpilti specialaus priedo. Daug priedų turintis, didelės koncentracijos produktas, anot Ž.Dumčiuvienės, labai pagerina valymo savybes. Pavasarį, kuomet daug žiedadulkių, ar vasaros pradžioje, kai tenka gintis nuo vabzdžių ir plauti susidariusį „lipnų purvą“ jis gali būti naudingas.

Po ilgesnės kelionės likusių sutraiškytų vabzdžių liekanas, kurių neįveikė plovimo skystis ir nepasiekė valytuvai, kalbinti automobilių eksploatacinių specialistai patarė pašalinti tą pačią dieną. Jie taip pat pažymėjo, kad yra daug veiksnių skatinančių irimo reakcijas, todėl kartais gali tiesiog nelikti ką valyti.

„Vabzdžiai taip pat yra labai skirtingi. Vieni po kelionės gali būti visiškai išdžiovinti saulės ir vėjo, o likusi kietoji masė dažų dangai poveikio neturės. Dėl sutraiškytų didesniųjų gali prasidėti puvimo procesas. Visgi šis poveikis pažeidžia tik mikrosluoksnį, plika akimi to nelabai pamatyti“, – komentavo Ž.Dumčiuvienė.

Anot pašnekovės, vabzdžių likučius rekomenduojama nuplauti vien todėl, kad dėl pažeisto ir nedidelio sluoksnio vėliau dažai nuo saulės bluks netolygiai, atsiras dėmės. Gerokai agresyvesnės sudėties yra paukščių išmatos, kurias specialistai rekomenduoja plauti vos pastebėjus. Kad ir vandeniu.

Šluostė geriau nei laikraštis


Taikyti langų valymui neskirtas priemones, anot Ž.Dumčiuvienės, vieni vartotojai pradeda taupydami, kiti – nusivylę neefektyviais specializuotais produktais. Kartais nutinka ir taip, kad pravažinėję trejetą mėnesių vabzdžiais aplipusiu automobilius žmonės tikisi jį nuplauti vienu valiklio užpurškimu.

„Būna, kad žmogus nevalo automobilio pusę metų. Tuomet ten viskas jau prikibę ir prikepę, o tikisi, kad viską pavyks nuplauti vien tik vandeniu ar tik vandeniu ir šampūnu. Tai yra nerealu. Reikia didesnių investicijų, agresyviau veikiančių priemonių“, – tikino chemikė.

Anot Andrejaus, indų ploviklį langų šveitimui vairuotojai naudoja taupumo sumetimais. Specialistas pažymėjo, kad visai ne tam tikslui skirta priemonė veikia kaip neblogas riebalų šalinimo skystis. Laikraščių naudojimas – išlikęs labai senas įprotis. Kaip patikino pašnekovas, pati paprasčiausia langų plovimui skirta šluostė tą patį darbą padarys gerokai efektyviau.

Poliravimas palengvins plovimą


Norintiems sumažinti rūpesčius dėl vabzdžių teršiamo priekinio stiklo Ž.Dumčiuvienė rekomendavo nano dalelių dangas. Anot specialistės, sudaromas slidus paviršius neleidžia numuštų vabzdžių likučiams įsiskverbti giliai į mikro įtrūkimus. Juos išvalyti yra sudėtinga, o naudojant agresyvesnes medžiagas pažeidžiamas paviršius. Rūgštūs lietūs skatina tokių pažeistų paviršių koroziją, kuri iš pradžių nėra matoma, tačiau galiausiai vis vien „išlenda“.

„Automobilio poliravimas yra naudingas vien tuo, kad palengvina valymą. Vėliau bus mažesni mikro pažeidimai“, – tikino chemikė.

Valymo priemonėmis prekiaujančių kompanijų atstovai patarė vairuotojams netaupyti renkantis langų plovimo skystį ir valytuvus.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Saulius Rinkevičius
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)