Sirijos sukilėlių nelaisvėje buvęs ir vos gyvas likęs JAV fotografas papasakojo apie kalėjime patirtą siaubą  (9)

Amerikietis fotografas Matthew Schrieris 7 mėnesius praleido Sirijos sukilėlių kontroliuojamame kalėjime. To, ką jam teko ten patirti, vyras niekada nepamirš: jis buvo mušamas, verčiamas prisipažinti, kad yra šnipas, o galiausiai – apvogtas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jo istoriją aprašęs „The New York Times“ pasakojimą pradėjo šiurpiai: pagrobėjai pastebėjo, kad M. Schrieris kartu su kitu kalinčiu amerikiečiu bando pabėgti.

„Kitą kalinį išsivedė, sumušė ir parvedė atgal. Jo pėdos ir alkūnės buvo kruvinos. Dabar buvo M. Schrierio eilė“, – rašoma straipsnyje. M. Schrierį paguldė veidu į žemę. „Duok jam 115“, – anglų kalba pasakė kalėjimo sargas, o kitas fotografą ėmė mušti per padus su metaliniu kabeliu. Po to jis buvo nutemptas į kamerą, nes negalėjo paeiti.

Amerikietis pasakojo, kad buvo nuolat mušamas, kaltinamas tuo, kad yra JAV agentas, be to, sukilėliai jį apvogė: ištuštino sąskaitą banke, jo vardu apsipirkinėjo interneto parduotuvėse.

Iš jo elektroninio pašto plaukė laiškai motinai ir geriausiam draugui, juose fotografo vardu buvo rašoma, kad jis laikosi puikiai ir Sirijoje padirbės ilgiau nei planavo.

M. Schrieris teigia, kad liepos 29 dieną jam pavyko pabėgti, jis sulaukė pagalbos iš kitų sukilėlių: jį nuvežė iš Alepo miesto, kuriame kalėjo, iki sienos su Turkija. Netrukus fotografas grįžo į JAV.

Sukilėliai sužvėrėjo

„The New York Times“ rašo, kad kai kurie kovotojai prieš Basharo al Assado režimą tiesiog sužvėrėjo – jie tapo paprasčiausiais nusikaltėliais. Rajonai, kuriuos kontroliuoja ginkluotos religinės grupuotės, yra pavojingi užsieniečiams ir taikiems gyventojams.

Nuo 2012 metų Sirijoje buvo pagrobti arba dingo 15 užsieniečių, daugiausiai žurnalistų.

Manoma, kad didžioji dalis užsieniečių yra pagrobti kurios nors iš dviejų grupuočių, susijusių su „al Qaeda“, mažiausiai vienas žmogus – B.al Assado specialiųjų tarnybų rankose.

Aukos dažniausiai dingsta be pėdsakų, todėl M. Schrierio atvejį galima vadinti išskirtiniu.

Jo istorija puikiai parodo, kodėl tarptautinei bendruomenei taip sunku nuspręsti, ką daryti su Sirija, nes sukilėlių siekis nuversti režimą, kaltinamą prieš taikius gyventojus naudojus cheminį ginklą, yra geras. Tačiau ne veltui bijomasi apginkluoti sukilėlius, nes jie naudoja teroristų metodus: grobimus, kankinimus, suėmimus be teismo. Visa tai būdinga ir B.al Assado režimui.

M. Schrieris teigė, kad su juo kalėję asmenys priklausė teroristine laikomai kovotojų grupei „Al-Nusra“. Tuo metu kalėjimą, kuriame jis kalėjo, kontroliuoja islamistų organizacijos „Ahrar al-Sham“, ji bendradarbiauja su Laisvąja Sirijos armija.

Pasak fotografo, jį ir kitą amerikietį kaltino šnipinėjimu ir vertė prisipažinti. Apie tai, kad jie įkalinti, niekam nebuvo pranešta.

Jeigu M. Schrieriui nebūtų pavykę pabėgti, apie jį greičiausiai niekas nebūtų išgirdęs.

Kitam amerikiečiui pasprukti nepavyko

Karo korespondentu amerikietis nusprendė padirbėti praėjusiais metais. 18 dienų prabuvęs Sirijos Alepo mieste jis ketino vykti į Turkiją ir publikuoti fotografijas, tačiau jo taksi buvo sustabdyta, jis pats su ginklu prie smilkinio nusivestas į kitą automobilį.

Fotografas mano, kad jį vežęs taksistas buvo susitaręs su pagrobėjais. Pirmojoje apklausoje žmogus, prisistatęs Abdullah, pareiškė, jog turi informacijos, kad rajone yra CŽV agentų.

„Aš dėviu skirtingas kojines ir jūs manote, kad aš iš CŽV?“, – jiems atsakė M. Schrieris.

Amerikietį nuvedė į tamsią kamerą, o jau kitą dieną jis išgirdo kankinamų kalinių riksmus. „Aš vaikščiojau iš kampo į kampą ir laukiau savo eilės“, – pasakojo jis.

M. Schrieris kitoje apklausoje bandė įtikinti pagrobėjus, kad yra fotografas, o šie patikino, kad jeigu tai tiesa, jis bus paleistas.

Po kelių dienų Abdullah ėmė siūlyti bendradarbiauti, pavyzdžiui, padėti iš JAV atstovybės gauti 3 mln. dolerių išpirką (jam atitektų 5 proc.) arba tapti grupuotės kurjeriu. Vėliau jam buvo liepta pateikti savo asmens duomenis, banko kodus, prisijungimą prie elektroninio pašto. Po kurio laiko fotografui tapo aišku, kad niekas neketina jo paleisti.

Galiausiai jis sugebėjo padaryti skylę langą juosiančiose grotose ir išlįsti lauk. Kartu su juo kalėjęs amerikietis nepabėgo, nes skylė jam buvo per siaura.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(0)
(0)

Komentarai (9)