Riaušės imigrantų knibždančioje Maskvoje apnuogino augančią ksenofobiją Rusijoje  (7)

Kosmopolitiško didmiesčio įspūdis, kurį sukelia šiandienė Maskva, ima blėsti tolstant nuo miesto centro Rusijos sostinės priemiesčių link. Kuo toliau keliauji, tuo aukščiau stiebiasi pilki daugiabučiai, kuriuose gyvena vargingiausi maskvėnai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maskvos pietuose plyti Biriuliovo rajonas, kuriame gyvena 90 tūkstančių žmonių. Iki praėjusio sekmadienio tai buvo tik vienas iš daugybės Rusijos megapolio rajonų, tačiau čia kilusios riaušės išgarsino Biriuliovo vardą visame pasaulyje, rašo savaitraštis „Der Spiegel“.

Praėjusį savaitgalį minia surengė pogromą prieš Maskvos imigrantus, jų verslus, daužė langus, padeginėjo pastatus, vartė automobilius ir sunkvežimius, skanduodama šūkius „Rusija rusams!“

Riaušes įžiebė Jegoro Ščerbakovo, 25 metų Biriuliovo gyventojo, nužudymas. Kaip tvirtina jo mergina, jaunuolį ketvirtadienio naktį einant namo užpuolė ir nudūrė „ne rusas“. Užpuolikas prie poros prisiartino maždaug antrą valandą nakties, po susistumdymo J. Ščerbakovas buvo sužeistas peiliu į širdį. Jis mirė vietoje.

Sekmadienio popietę keli tūkstančiai protestuotojų išėjo į gatves, reikalaudami miesto valdžios veiksmų – suimti žudiką ir deportuoti rajone gyvenančius darbininkus, atvykusius daugiausia iš Vidurinės Azijos ir Kaukazo. Į Biriuliovą atvyko ir nemažai dešiniųjų ekstremistų iš visos Maskvos, atsiliepusių į išvakarėse neonacių forumuose išplatintą kvietimą. Keli šimtai nacionalistų susirėmė su policijos pareigūnais. Nors vietoje buvo ir specialiųjų pajėgų OMON vyrai, pareigūnams nepavyko sutramdyti riaušininkų.

Rasinės įtampos

Pareigūnams suėmus kelis riaušininkus, minia apsupo policijos automobilius ir privertė paleisti įtariamuosius. Demonstrantams pavyko apeiti ir policijos barikadas. Dienraščio „Kommersant“ reporteris nugirdo vieno ekstremisto žodžius, kad protestuotojai nori „pasigaląsti peilius“. Maskvos policija į gatves pasiuntė visas savo pajėgas, nurodžiusi vykdyti planą „Vulkan“, kuris buvo sukurtas teroristinių išpuolių atvejams ir nenaudotas nuo 2010-ųjų, kai sprogimai Maskvos metro nusinešė 40 gyvybių.

Saugumiečiai taip pat užblokavo priešais Kremlių esančią Maniežo aikštę, o Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad suimta 400 žmonių. Penki policininkai ir 11 demonstrantų buvo sužeisti.

Rusijos valdžia, panašu, nerimauja ir bijo, kad neramumai išplis ir už Biriuliovo ribų. Be to, šią savaitę tūkstančiai Rusijoje gyvenančių musulmonų švenčia svarbią Eid al-Adha šventę, kuri kasmet sukelia kultūrines įtampas šalyje.

Apklausų duomenimis, labiausiai rusai bijo nebe teroristinių išpuolių, o užsieniečių dominavimo. Pasak Maskvos Carnegie centro direktoriaus Dmitrijaus Trenino, tautinės įtampos didmiesčiuose kelia „didžiausią pavojų Rusijos nacionaliniam saugumui“.

Rusijos darbo rinka traukia imigrantus iš Vidurinės Azijos, šalyje šiuo metu legaliai dirba 4 mln. tadžikų, uzbekų ir kirgizų. Manoma, kad bent antratiek atvykėlių gyvena nelegaliai.

Šią vasarą Federalinė migracijos tarnyba, neseniai „paaukštinta“ iki ministerijos, sulaikė šimtus nelegaliai dirbančių užsieniečių ir prieš deportaciją uždarė juos į pamaskvėje įrengtas stovyklas. Rusijos žiniasklaida jas pavadino koncentracijos stovyklomis.

Nors Maskvos meras Sergejus Sobianinas savo rinkimų kampanijos metu žadėjo griežtesnius imigracijos įstatymus, miesto savivaldybė yra vienas iš didžiausių pigios darbo jėgos iš užsienio darbdavių užsakovų. Be to, užsieniečiai stato ir Sočio olimpiados arenas.

Dešinieji ekstremistai žada daugiau smurto

Tiek Kremliaus šalininkai, tiek opozicija bando pasinaudoti riaušėmis. Pavyzdžiui, opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas pareikalavo įvesti vizas migrantams iš Vidurinės Azijos.

Rusijos stačiatikių bažnyčia paviešino atsiliepimus, kuriuose praktiškai ragina imtis linčo teismų. Rusijos stačiatikių bažnyčios atstovas protojerėjus Vsevolodas Čaplinas rašė, kad „nužudytojo kraujas šaukiasi dangaus“.

Po riaušių nacionalistinių interneto forumų komentatoriai triumfavo. Pasak vieno iš jų, tokių veiksmų reiktų imtis visuose visų Rusijos miestų kvartaluose.

Pirmadienio rytą Maskvos policija įvykdė dar vieną didelę operaciją Biriuliove, tačiau ne tam, kad sulaikytų riaušininkus. Keli šimtai policijos pareigūnų surengė reidą daržovių sandėlyje, kuriame dirba daug užsieniečių, ir suėmė per 1200 žmonių. Pasak Rusijos žiniasklaidos, tame pačiame sandėlyje dirba ir įtariamasis užpuolikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(16)
(0)
(0)

Komentarai (7)