Indijos premjerui JAV šnipinėjimas visai nebaisus: politikas neturi nei mobiliojo telefono, nei el.pašto  (0)

81-erių Indijos ministro pirmininko Manmohano Singho tarnyba pranešė, kad Delis nesijaudina dėl pasaulio galinguosius suerzinusios JAV šnipinėjimo istorijos. Pasirodo, vyriausybės vadovas net neturi mobiliojo telefono, o el.paštu jis nesinaudoja, tad nėra jo ir kaip šnipinėti, rašo „Global Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę praneša, kad JAV šnipai klausėsi 35 valstybių vadovų pokalbių, kai jų telefonų numerius gavo iš Baltųjų Rūmų, Pentagono ir Valstybės Departamento. Įslaptinti dokumentai, kuriuos nutekino buvęs JAV žvalgybos kontraktininkas Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas) rodo, kad Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) glaudžiai bendradarbiavo su „užsakovų“ departamentais JAV vyriausybėje, iš kurių gaudavo aukšto rango užsienio politikų telefonų numerius.

Šie naujausi paviešinimai buvo paskelbti kilus pasipiktinimui dėl pareiškimų, jog Jungtinės Valstijos šnipinėjo Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pokalbius mobiliuoju telefonu, taip pat anksčiau atskleidus, jog NSA sekė Brazilijos ir Meksikos lyderių ryšius. Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kurios pokalbių taip pat tikriausiai buvo klausomasi, ketvirtadienį pareiškė, kad toks elgesys tarp draugų yra nepriimtinas.

Kilus pykčio bangai Vokietijoje, Baltieji rūmai atsisakė atskleisti, ar A.Merkel pokalbių anksčiau buvo pasiklausoma, tik patikino, kad tokia veikla nėra vykdoma dabar ir nebus vykdoma ateityje.

NSA dokumentas, kurį citavo „The Guardian“, rodo, kad sekimo atvejai nebuvo pavieniai ir kad ši agentūra nuolat kontroliuodavo pasaulio lyderių telefonų numerius.

Tačiau dokumente pripažįstama, kad šis pasiklausymas atnešė „mažai informacijos, apie kurią būtų galima raportuoti“.

Žurnalistams pasiteiravus, ar Indijos vyriausybė nebijo jog JAV slaptųjų tarnybų sekimo, premjero atstovas spaudai atsakė: „Ministras pirmininkas nesinaudoja mobiliuoju telefonu ir neturi el.pašto dėžutės“.

„Jo tarnyba naudojasi el.paštu, tačiau jis neturi asmeninės pašto dėžutės... Mes neturime jokios informacijos ir jokio pagrindo nerimauti“, – pridūrė jis.

Vos prasidėjus JAV šnipinėjimo skandalui Indija iš pradžių pareiškė, kad sekimas neturėtų būti taip smerkiamas – tokiais būdais buvo išgelbėtos gyvybės ir užkirstas kelias ne vienam teroro aktui.

Tačiau paaiškėjus, kad JAV klausėsi ir Indijos ambasados JAV telefono pokalbių bei skaitė jų el.laiškus, sugriežtino savo poziciją ir pažadėjo reikalauti Vašingtono pasiteisinimo.

Nepriekaištingos reputacijos M.Singhas, vadinamas „Ponu Švariuoju“, devintajame dešimtmetyje buvo paskirtas finansų ministru ir įvykdė daug reikšmingų reformų šalyje. Tačiau pastaraisiais metais jo populiarumas smunka – jis vis dažniau laikomas ne išmintingu ir gerbiamu ekonomistu, gebančiu valdyti šalį, o vaizduojamas kaip nuo realybės atitrūkęs ir nesugebantis suvaldyti savo ministrų premjeras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)