Arši kova su bitėmis-milžinėmis - tokia medaus kaina Nepale (Video)  (4)

Aukštai centrinio Nepalo Himalajų prieškalnėje, Gurunge, dukart per metus susirenka medaus rinkėjai. Rizikuodami viskuo, kad tik surinktų medų iš didžiausios pasaulyje bitės darbininkės – Apis Laboriosa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apdovanojimą pelnęs fotožurnalistas Andrew Newey sugebėjo fotografijose užfiksuoti šiuos bebaimius medaus kopėjus pačiomis pavojingiausiomis proceso akimirkomis. Tai tradicija, galinti priversti gailėtis palietus avilį arba džiaugtis, išlikus gyvam. Drąsuoliams gresia ne tik užsimušti nukritus iš didelio aukščio, bet ir nuolatinis pavojus būti sugeltiems didžiausios pasaulyje bitės darbininkės, kurių kūno ilgis siekia iki 3 centimetrų. Ir vis dėlto, ne vieną šimtmetį kartų kartos praleido praktikuodamos šį unikalų meną. Naudodami tik rankomis pintas virvines kopėčias pasiekti viršūnei, rinkėjai gremžia medaus kupinus avilius su tango – ilga aštria bambukine lazdele – ir galiausiai meta medų į apačioje laukiančius krepšius. Derliaus nuėmimo ritualas yra pradedamas malda, palydima gėlių, ryžių ir vaisių aukomis. Tada kalvos apačioje uždegamas laužas, skirtas nuvyti bites nuo savo medaus korių. Padidėjęs verslininkų susidomėjimas, besaikis medaus kopimas, klimato pokyčiai ir nepalankios sąlygos medaus produkcijai smarkiai sumažino tiek vietinių bičių, tiek pačių medaus rinkėjų skaičių. Entomologai praneša, kad bitės Nepalo Himalajų kalnų regione apdulkina apie 25 procentus laukinių augalų nuo 5 iki 14 kilometrų plote. Ekspertai teigia, kad drastiškas bičių sumažėjimas neigiamai paveiks ekosistemą ir visą maisto tiekimą regione. Apis Laboriosa medus surenkamas pavasarį, kai žydi rododendrai. Pastebima, kad jau ir taip didelis jo poreikis dar labiau išaugo, kadangi gydomosios medaus savybės plačiai vartojamos tradicinėje japonų, kinų, korėjiečių medicinoje. Todėl medaus kaina rinkoje gali viršyti ir 40 lt už kilogramą. Senieji tradiciniai kopimo metodai garantavo stabilų derlių ir padėjo išlaikyti pastovią bičių populiaciją. Deja, modernūs metodai – nebe.

Nuo šiol kalvos nebepriklauso tradicinėms Nepalo bendruomenėms. Šalies valdžia ir miškininkystės departamentas perdavė kopimo teises rangovams, kurie surenka medų atsižvelgdami tik į trumpalaikį piniginį pelną. Todėl panašu, kad potenciali naujų medaus rinkėjų karta iškeis šią profesiją į labiau apmokamą darbą turizmo sektoriuje. Tai didelis smūgis tradicijų puoselėtojams, ekologams ir praeitų kartų medaus rinkėjams – visi jie bijo, kad senoji medaus kopimo praktika liks tik gražiu prisiminimu.

Daugiau užfiksuotų medaus rinkimo akimirkų galite pasižiūrėti žemiau pateiktame vaizdo įraše:


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(0)
(1)

Komentarai (4)