Milijardierių šalių top 15  (2)

Kur turtingiausi žmonės planetoje? Šiose 15 ekonomikų yra daugiausia žmonių, kurių turtas, remiantis Wealth-X ir UBS Billionaire Census 2013 duomenimis, viršija 1 milijardą dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Amerikos valstijos

Milijardierių: 515

Bendra turto vertė (2013): $2064 milijardai dolerių

Laisvės šalis, milijardierių namai? Pagal 2013-ųjų Wealth-X ir UBS Billionaire Census 2013 duomenis, beveik ketvirtis pasaulio turtingiausiųjų – turinčių turto už daugiau, nei 1 milijardas dolerių – įsikūrę JAV.

Pažvelgus kiek žemiau, į turinčius 30 milijonų dolerių ar daugiau, amerikiečiai sudaro 32% pasaulio superturtingųjų.

Amerikietėms priklauso nemaža to turto dalis: iš viso 1,2 trilijono dolerių, daugiau, nei ypač turtingoms moterims bet kurioje kitoje pasaulio šalyje.

O kuriose valstijose amerikiečiai turtingiausi? Auksinėse Kalifornijos pakrantėse susitelkę daugiau, nei 20% šalies superturtingųjų, ir jų vis daugėja. Niujorkas ir Teksasas taip pat sąrašo viršuje.

Kinija

Milijardierių: 157

Bendra turto vertė (2013): 384 milijardai dolerių

Kinijos augimas kiek sulėtėjo, bet šalis išlieka milijardierių kalve – per praeitus metus Kinijoje atsirado 10 naujų milijardierių.

Šis skaičius galėjo būti ir didesnis, tačiau kai kurie pasiturintys gyventojai nusprendė iškelti savo turtus už žemyninės Kinijos ribų – taip pastiprindami Hong Kongą ir kitus Azijos miestus. Pasak Wealth-X, judėjimą tikriausiai sukėlė nerimas dėl tebevykstančio Kinijos kreditų mažėjimo ir nesenos antikorupcinės kampanijos, nusitaikiusios į prabangius pirkinius.

Norėdami būti itin turtingu Kinijoje, žvelkite į gamybą. Viso 17 % šalies turtingiausiųjų savo turtus gavo iš šio sektoriaus.

Vokietija

Milijardierių: 148

Bendra turto vertė (2013): 432 milijardai dolerių

Ne paslaptis, kad stipri Vokietijos ekonomika padėjo sustiprinti eurozoną ir ištempė iš finansinės krizės. Ši galia taip pat padėjo jai ir toliau gaminti ultraturtingus vokiečiua.

Ir išties, Vokietijoje beveik tiek pat milijardierių, kaip ir Kinijoje, nepaisant daug mažesnės jos populiacijos.

Per pastaruosius metus Vokietijos milijardierių turtas šiek tiek išaugo, bet turtingųjų iš žemesniosios lygos – valdančių nuo 30 milijonų iki 199 milijonų – turtas padidėjo labiau. Pernai šios grupės valdomas turtas padidėjo daugiau, nei 25%.

Jungtinė Karalystė

Milijardierių: 135

Bendra turto vertė (2013): 420 milijardų dolerių

Kadangi Londonas yra vienas iš svarbiausių pasaulio finansų centrų, mieste gausėja itin turtingų miestiečių. Dabar čia gyvena beveik 6400 londoniečių, kurių turto vertė didesnė, nei 30 milijonų dolerių – tai 5,7 % daugiau, nei ankstesniais metais.

Imant visą JK, turtingiausiųjų – milijardierių – šiek tiek sumažėjo. Jų bendras valdomas turtas taip pat truputį susitraukė. Bet kiek žemesnės turto lygos žaidėjai džiaugiasi tvirtu finansiniu augimu, tad tikėtina, milijardierių ribą greitai pasieks daugiau britų.

Rusija

Milijardierių: 108

Bendra turto vertė (2013): 342 milijardai dolerių

Rusijos ekonomikai pakibo klaustukas dėl Krymo aneksijos ir krizės Ukrainoje. Tarptautinis valiutos fondas sumažino Rusijos augimo perspektyvas nuo 2% iki 1,3%.

Tačiau tebėra pakankamai itin turtingų rusų. Tiesą sakant, per pastaruosius metus jų gretas papildė 35 nauji nariai. Kaip politiniai neramumai paveiks turtingiausius šalies piliečius ateityje, dar bus matyti, ypač dėl JAV ir ES paskirtų sankcijų kai kuriems Rusijos asmenims ir verslams.

Indija

Milijardierių: 103

Bendra turto vertė (2013): 180 milijardų dolerių

2013-ieji nebuvo riebiosios karvės metai Indijos milijardieriams. Jų skaičius ir turto vertė sumažėjo daugiau, nei 5%. Tuo tarpu šalis kovojo su ekonomikos problemomis, tarp kurių silpna rupija, lėtėjantis augimas ir didelė viešoji skola.

Bet pastarąjį mėnesį laimėjus verslą palaikančiai partijai, ir inauguravus naują ministrą pirmininką, Narendra Modi, investuotojai tikisi, kad reikalai netruks pasisuks į gera. Modi susitelkęs į augimą ir siekia patraukti užsienio investuotojus, sumažindamas biurokratines kliūtis. Tai reiškia, kad gali rastis daugiau milijardierių.

Hong Kongas

Milijardierių: 75

Bendra turto vertė (2013): 224 milijardai dolerių

Hong Kongas pritraukia vis daugiau Azijos turto, nes žemyninės Kinijos investuotojai siekia diversifikuoti savo turtą vietoje, pagarsėjusioje savo žemais mokesčiais ir negriežtu reguliavimu.

Hong Kongo superturtuoliai bendrai turi 530 milijardus dolerių – ir jų turto augimo sparta išreiškiama dviženkliais skaičiais.

Saudo Arabija

Milijardierių: 64

Bendra turto vertė (2013): 204 milijardai dolerių

Gausūs naftos išteklių Vidurinieji Rytai seniai yra milijardierių namai ir Saudo Arabija puikuojasi šio sąrašo viršuje.

Joje taip pat sparčiai gausėja ultraturtingų žmonių, kurių turtas siekia 30 milijonų dolerių ar daugiau. Wealth-X duomenimis, Saudo Arabijoje tokių naujų turtuolių pernai atsirado 200, o bendras jų turtas išaugo 27%.

Beveik visuose Viduriniuosiuose Rytuose augimo procentai buvo dviženkliai, išskyrus Siriją, kuriai atsiliepia vykstantis pilietinis karas.

Moterims ir toliau sunku įsitvirtinti Saudo Arabijos turto elite: Jos sudaro vos 5% šalies turtingiausiųjų.

Prancūzija

Milijardierių: 64

Bendra turto vertė (2013): 202 milijardai dolerių

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande patraukė tarptautinės bendruomenės dėmesį savo vadinamuoju „milijonierių mokesčiu“, kurį pernai patvirtino Prancūzijos Aukščiausiasis teismas. Pagal jį, kompanijoms, mokančioms didelius metinius atlyginimus, reikės mokėti 75% dydžio mokestį.

Nors kritikai baiminasi, kad mokestis mokestis privers kai kuriuos turtingus gyventojus palikti šalį, poveikio (neskaitant garsiai nuskambėjusio atvejo – red.) kol kas nesijaučia.

Dauguma Prancūzijos milijardierių ir multimilijonierių įsikūrę Paryžiuje. Šviesų mieste gyvena beveik trys ketvirtadaliai šalies turtingiausiųjų.

Šveicarija

Milijardierių: 61

Bendra turto vertė (2013): 128 milijardai dolerių

Europai brendant iš skolų krizės, daugiausiai uždirbantieji sulaukė solidaus pelno. Šveicarija patvirtino savo gajumą, jos turtingiausieji pernai savo iždą papildė beveik 100 milijardų dolerių.

Ir šalis nors sugriežtino mokesčių vengimo priežiūrą ir atlaisvino bankų slaptumo įstatymus, šalyje pernai radosi 4 nauji milijardieriai.

Brazilija

Milijardierių: 50

Bendra turto vertė (2013): 259 milijardai dolerių

Šių metų Pasaulio futbolo čempionato šeimininkė, Brazilijos sporto ministerijos duomenimis, tikisi gauti 70 milijardų dolerių iš žaidimo gerbėjų antplūdžio.

Tai gali būti naudinga injekcija ekonomikai, kadangi Brazilijos augimas pastaruoju metu sulėtėjo. Netgi šalies turtingiausieji jaučiasi labiau vargšai – bendras jų turtas nuo 2012 m. iki 2013 m. sumenko 95 milijardais dolerių. Tačiau didelė šio nuostolio dalis yra Eike Batista, turtingas Brazilijos verslininkas, per pastaruosius porą metų praradęs milijardus dolerių.

Turkija

Milijardierių: 38

Bendra turto vertė (2013): 56 milijardai dolerių

Turkija neseniai žiniasklaidoje šmėžavo dėl antivyriausybinių protestų ir katastrofos kasykloje, nusinešusios daugiau, nei 300 žmonių gyvybes.

Tačiau jos ekonomika nuo pasaulinės finansų krizės laikų vis stiprėjo – pernai užfiksuotas 4% augimas.

Ir nors TVF šiek tik sumažino šių metų Turkijos augimo prognozę, tikimasi, kad jos ekonomika augs 2,3%.

Turkijos turtingiausieji raško augimo vaisius – šalies turtingiausiųjų sąrašą papildė 70 žmonių. Tad visai nenuostabu, kad Turkija užima trečią vietą pasaulyje pagal jachtų, mėgiamo turtuolių žaisliuko, gamybą. Ją lenkia tik Italija ir Nyderlandai.

Kanada

Milijardierių: 37

Bendra turto vertė (2013): 94 milijardai dolerių

Antra pagal dydį pasaulio šalis driekiasi per šešias laiko zonas mėgaujasi natūralių išteklių gausa. Jai netrūksta ir itin turtingų gyventojų: beveik 5000 kanadiečių turtas vertas daugiau, nei 30 milijonų dolerių.

Palyginus su kitomis top 16 šalimis, Kanados turtingiausieji kiek vyresni (vidutinis amžius: 63) ir vyrai (87% iš turtingiausiųjų).

Jungtiniai Arabų Emiratai

Milijardierių: 37

Bendra turto vertė (2013): 45 milijardai dolerių

Dubajus garsėja kaip turtingųjų žaidimų aikštelė.

Nafta ir dujos maitina JAE ekonomiką, tad verslui nereikia mokėti federalinio pajamų mokesčio. 59 % turtingiausiųjų JAE to pasiekė patys, ir šalies perspektyvos su klestinčiu turizmo sektoriumi ir atsigaunančia nekilnojamojo turto rinka yra teigiamos.

Nors JAE nepakliuvo į šio sąrašo top 10, jei išliks dabartinis augimo tempas, ji gali ten patekti kitais metais: pernai superturtingųjų šalyje padaugėjo 20,7 %.

Japonija

Milijardierių: 33

Bendra turto vertė (2013): 77 milijardai dolerių

Šalies ekonomikai buksuojant nuo dešimtojo dešimtmečio, Japonija pasuko į „Abenomiką“ – ministro pirmininko Shinzo Abe vyriausybės politiką, kurioje taikomos tokios priemonės, kaip stimuliavimo programa ir aukštesnis nacionalinis pardavimo mokestis.

Netgi kamuojamoje savo bėdų Japonijoje turtingiausiųjų populiacija pernai pasipildė dviženkliu skaičiumi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(23)
(16)
(6)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: