Septynios „al Qaeda“ teroristų taisyklės ir sunitų sukilėliai Irake  (0)

Ilgus metus Osama Bin Ladenas ir jo artimiausi patikėtiniai, tokie kaip patarėjas Aymanas al-Zawahiri, mėgino savo sekėjams paaiškinti, kodėl beatodairiškas smurtas veda į pražūtį. Islamistų judėjimas „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL) to nesupranta ir laužo visas „al Qaeda“ taisykles. Jie to greitai labai pasigailės, rašo „Slate“ žurnalistas Williamas Saletanas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ISIL gąsdina ne tik Iraką, bet ir visą pasaulį. Jos sekėjai siautėja Sirijoje, užiminėja miestus Irake, itin suneramino Iraną, o JAV politikus įtikino, kad tai yra pavojingiausia visų laikų teroristinė organizacija. Tačiau visų gąsdinimas negali būti ilgalaikė strategija – ISIL pati save naikina.

„al Qaeda“ – teroristinės organizacijos, nuo kurios atskilo ISIL – vadovai vadovavosi kita strategija. Tai įrodo reido 2011 metais, kurio metu buvo nukautas O.Bin Ladenas, metu rasti laiškai jo sekėjams. Juose „al Qaeda“ lyderis pabrėžė kantrybės, atsargumo ir viešosios nuomonės svarbą. Jo patarimus „Slate“ žurnalistas suvedė į septynis punktus, ir jie visi rodo ISIL daromas klaidas.

1. Nesikaukite pilietiniuose karuose

O.Bin Ladenas teigė, kad kovos dėl teritorijos su vietos valdžia yra labai prastas kelias teokratijos link. 2010 m. laiške jis aiškina, kodėl tai niekada nesuveiktų Jemene. Anot jo, prieš valdžią sukilę gyventojai nuolat žus, ir tuomet ateis laikas, kai jie norės, kad karas liautųsi. Taip bus sukurtos palankios sąlygos sekuliariai valdžiai, kuri siektų patenkinti abi puses.

ISIL spjauna į šią taisyklę. Ji save vadina valstybe, o savo pergales matuoja užimtomis teritorijomis. O.Bin Ladeno perspėjimai jau pildosi – partijos Irako parlamente stengiasi suformuoti tokią vyriausybę, kuria būtų patenkinta dauguma šalies gyventojų.

2. Nežudykite civilių

O.Bin Ladenas ragino visus džihadistus aiškiai instruktuoti, kad reikia vengti nereikalingų civilių aukų. Anot jo, sprogdinimai viešose vietose, kur pareikalaujama daug aukų, daugumą gyventojų yra nuteikę prieš mudžahedinus.

ISIL į tokius raginimus nekreipia dėmesio. Jie žudo ne tik karius, valdžios tarnautojus, bet ir į kairę ir į dešinę žudo civilius Sirijoje ir Irake. Sirijoje aukšto rango religiniai vadovai išsižada ISIL, nes jų išpuolių metu žūva vaikai ir kiti civiliai. Irake baathistai, kovęsi kartu su ISIL, dabar žada bandyti sulaikyti juos nuo nekaltų žmonių žudynių.

3. Neafišuokite savo kraujo troškimo

Viename iš laiškų, kurį, manoma, parašė O.Bin Ladenas arba jo patikėtinis, „al Qaeda“ nariai Jemene raginami susilaikyti nuo žodžių, kurie gali padaryti neigiamą įtaką visuomenės paramai mudžahedinams. Jame rašoma, kad privaloma aiškiai ir atsargiai daryti pareiškimus, kad priešai jų negalėtų vadinti žvėrimis ir žudikais.

ISIL didžiuojasi ir reklamuoja savo barbariškumą. Jos nariai ne tik nukapoja galvas, bet ir žiaurias nuotraukas platina socialiniuose tinkluose. Jie žada išžudyti visus šiitus. Filmuotą medžiagą, kaip į galvą nušaunami įkaitai, jie kelia į internetą. Praėjusią savaitę jie paskelbė nuotraukas, kaip nužudomi 1,7 tūkst. Irako karių. „Bjaurūs šiitai žudomi šimtais“, – buvo parašyta prie vienos iš nuotraukų. „Pažiūrėkite į juos – einančius į mirtį savomis kojomis“, – skelbė užrašas prie kitos. Sunku įsivaizduoti propagandą, kuri labiau atbaidytų visuomenę ir įsiutintų priešus.

4. Nevaldykite griežtai

O.Bbin Ladenas buvo teokratinis fundamentalistas, tačiau jis perspėjo savo sąjungininkus vengti griežtumo, kuris atgraso visuomenę. 2011 m. jis ragino Atiyah Abd al-Rahmaną nusiųsti „brolius“ į Somalį, kurie paaiškintų „al Shabab“ grupuotei, kad nereikia aklai siekti įtvirtinti šariato teisę ir griežtai bausti nepaklususius asmenis.

Kai ISIL užima miestą, jie iš pradžių seka šią taisyklę, tačiau greitai jų apsimetimas gerais vyrukais išgaruoja. Jie atiminėja turtą ir humanitarinės pagalbos siuntinius. Jie žudo krikščionis ir islamo „išdavikus“. Praėjus dviems dienoms po antro pagal dydį Irako miesto Mosulo užėmimo jie uždraudė alkoholį ir cigaretes, moterims įsakė būti namuose, o valstybės tarnautojus, prieštaravusius šioms taisyklėms, žudė.

Toks elgesys sukelia priešiškas nuotaikas tarp sunitų, kurie bendradarbiavo su ISIL. „Kai kuriose vietovėse, kurias užėmė ISIL, jie žudo mūsų žmones, jie verčia paklusti islamo įstatymams. Mes to nenorime“, – „The New York Times“ sakė vienos genties vadas.

5. Teritoriją skelbkite sava tik tada, kai galite pasirūpinti jos žmonėmis

2010 m. laiške O.Bin Ladenas įspėjo, kad prieš užimant miestus ar kitas teritorijas visų pirma reikia apsvarstyti, kaip jų gyventojams bus galima užtikrinti pagrindinių poreikių patenkinimą. Net jeigu dauguma gyventojų ir rems naująją jėgą, jeigu ji nesugebės sukurti elementarių gyvenimo sąlygų, visuomenė nuo jos nusisuks. Žmonės ramiai nežiūrės, kaip iš bado arba nesulaukiantys vaistų miršta jų vaikai, ir tai atsisuks prieš naująją valdžią.

ISIL visiškai tai nerūpi. Jos įstatuose teigiama, kad svarbiau yra užtikrinti religines sąlygas, o ne pasirūpinti žmonių gyvenimo sąlygomis. „Raudonasis Kryžius“ pranešė, kad Faludžos mieste, kurį jau pusę metų kontroliuoja ISIL, žmonės badauja, jiems trūksta vandens ir vaistų.

6. Nesikaukite su savo sąjungininkais

O.Bin Ladenas ne kartą ragino visus džihadistus suvienyti jėgas – išspręsti visus konfliktus ir dirbti vardan bendro tikslo. Kaip pavyzdį jis pateikia džihadistų mūšius Irake, kai be pagrindo buvo užpulta „al Anbar“ gentis. Tai paskatino ne tik šią, bet ir kitas gentis sukilti prieš mudžahedinus.

Šios pamokos ISIL taip pat neišmoko. Jie atsisakė bendradarbiausi su „al Qaeda“ sąjungininkais Sirijoje „al Nusra Front“. Jie pradėjo puldinėti Sirijos sukilėlius. Jie sprogdina kurdams priklausančius pastatus. Prieš kelias dienas jie susprogdino ir baathistų organizacijos, kurios pagalba buvo labai svarbi ISIL, namus. ISIL taip pat išžudė kitos Irako islamistų karinės grupuotės vadovo šeimos narius. Dabar dalis baathistų kovoja prieš ISIL, o kurdai padeda Irako armijai atsiiminėti ISIL užimtus miestus.

7. Neduokite pavojaus signalo savo priešams

2010 m. O.Bin Ladenas savo sekėjams Jemene patarė neeskaluoti karo šalyje. Iš dalies dėl to, kad tai išprovokuotų vietos ir tarptautinius priešus sutelkti jėgas. Gavę įspėjimą apie situaciją Jemene Saudo Arabijos valdžia, anot O.Bin Ladeno, nedelsiant pradėtų pumpuoti pinigus Jemeno gentims, kad šios kautųsi prieš „al Qaeda“. Suvieniję jėgas jie kiekybe gali nugalėti mudžahedinus Jemene, kurie dar nebūtų įgiję pakankamai galios.

ISIL visiškai neturi kantrybės. Jie su savo neapgalvotu skubotumu įgyja vis daugiau priešų. Jie užėmė punktus Sirijos ir Jordanijos pasieniuose, užpuolė Turkijos konsulatą Mosule, įkaitais paėmę 31 turkų vairuotoją ir pareikalavo 5 mln. JAV dolerių išpirkos, per tris dienas jie nukeliavo šimtus kilometrų nuo Mosulo Bagdado link, garsiai šaukdami, kad jie išžudys šiitus jų pačių namuose.

Sirijos kariuomenė, kuri anksčiau nesikišo į ISIL siautėjimą, dabar bombarduoja ISIL teroristus Irake. Tūkstančiai šiitų stoja į Irako armiją. Prisiekę priešai – Iranas ir JAV – prabilo apie galimą bendradarbiavimą kovojant su ISIL. Politiniai priešininkai ieško kompromisų formuojant naują vyriausybę Bagdade. Turkija, neabejotinai, turi savų planų, kaip duoti atsaką ISIL. ISIL kuria karą, kurio vienoje pusėje – jie, o kitoje – visas Irakas ir net aplinkinės valstybės.

W.Saletanas straipsnio pabaigoje rašo, kad pasaulis visa tai jau matė. Prieš 8 metus džihadistai Irake darė tas pačias klaidas. Savo veiksmais jie prieš save nuteikė visuomenę ir susipyko su gentimis, su kuriomis jie anksčiau kovojo išvien. Nugalėti džihadistai grįžo kaip ISIL vien tik dėl to, kad Irako valdžia persekiojo sunitus ir ignoravo gentis. o dabar džihadistai grįžo prie to, ką jie moka geriausiai: griauti gyvenimus, bendruomenes ir pačius save.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(40)
(3)
(37)

Komentarai (0)