Pasisavintose salose Kinija kuria didžiules karines bazes  (0)

Kinijos kaimynai bruzda - šalis ne tik savinasi ginčytina teritorija laikomas Spratlio salas, bet dar ir statosi jose galingas karines bazes. Iš palydovų nuotraukų matyti, kad kinų užmojai dideli - čia bus aerodromai ir uostai karo laivams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palydovų nuotraukos atskleidžia, kad nuo tada, kai rugpjūčio mėnesį į Spratlio salas atvyko darbuotojai, jie praplėtė vieną salą ilgu smėlio ruožu. Jo ilgis tinkamas lėktuvo pakilimo ir nusileidimo takui įrengti. Prie salų krantų buvo atlikti ir kranto gilinimo darbai. Numanoma, kad ten bus įkurtas uostas, kuriame galės švartuotis tanklaiviai ir karo laivai. Šios salos, pavadintos britų jūreivio Richardo Spratlio, vardu buvo atrastos 1843 m. Dėl Spratlio salų ilgus metus verda ginčai. Į jas pretenduoja Taivanas, Brunėjus, Malaizija, Vietnamas, Filipinai ir Kinija. Pastaroji nieko nepaiso ir mėgina salas paprasčiausiai pasisavinti - jau prieš kurį laiką čia atgabeno gausybę savo karinės technikos ir resursų. Baimė, kad Kinija pasinaudos turtingu mineralų salynu, kaip karine baze, dar labiau sustiprėjo po to, kai rugpjūčio mėnesį Kinija pradėjo vykdyti gręžimo ir salos plėtimo darbus. Kinija kontroliuoja didžiąją daugumą iš 750 Pietų Kinijos jūros salų ir rifų. Tačiau antraip nei Malaizija, Vietnamas ir Filipinai šiuose vandenyse ji niekada neturėjo savo oro bazės. Ir, remiantis vaizdais iš palydovų, panašu, kad kinai nori situaciją ištaisyti.

Tačiau pati Kinija tokius planus neigia. Šalies oro pajėgų pulkininkas Jin Zhiru tvirtino apie jokį aerodromą nežinantis, bet pripažino, kad darbai, vykdomi Pietų Kinijos jūroje, yra vedami strateginių tikslų.

„Mes turime įnešti savo indėlį į regioninę ir globalią taiką. Tam mums reikia tokio pasirengimo, įskaitant radarą ir žvalgybą“, - kalbėjo Jin Zhiru.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai (0)