Žmogus, peržiūrėjęs 10 tūkstančių filmų  (15)

Apie 300 peržiūrėtų filmų vien šiemet ir apie 10 tūkst. – per gyvenimą. Tokie įspūdingi 27 metų filmų apžvalgininko ir kritiko Dario Voitukevez skaičiai. Vis dėlto jis save vadina ne kino maniaku, bet mėgėju.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

– Dario Voitukevez – egzotiškas ir skambus vardas.

– Tai – slapyvardis nuo universiteto laikų (Dario baigė lietuvių-anglų kalbų filologiją – aut. past.). Ispanės, meksikietės studentės neištardavo mano vardo Darius Voitukevičius. Dabar kino apžvalgas pristatau slapyvardžiu.

– Jus drąsiai galime pavadinti kino maniaku?

– (Juokiasi) Maniakas – skamba pernelyg vulgariai, save vadinu kino mėgėju. Priskaičiuojant ir kino klasiką, šiemet peržiūrėjau apie 300 filmų. Kartais kine praleidžiu visą dieną, pavyzdžiui, per festivalius, ir pamatau net 10 filmų. Naktį nežiūriu, nes mėgstu pamiegoti. Tačiau būna 14–16 valandų trunkantis kino maratonas peržiūrint visas filmų "Haris Poteris", "Pjūklas" ar "Žvaigždžių karai" serijas. Iš viso esu peržiūrėjęs apie 10 tūkst. filmų.

– Kodėl būtent kinas?

– Man labai patinka teatras, bet iš visos širdies myliu kiną. Čia vaidina natūraliau.

– Bet kine vieną kadrą gali perfilmuoti 105 kartus, o teatre viskas vyksta gyvai.

– Kalbu apie bendrą vaizdą, nors kine yra režisierių, pavyzdžiui, Paulas Thomas Andersonas, kurie mėgsta vadinamąjį ilgą kadrą – be pertraukos filmuoja 15–20 minučių.

Pažiūrėkime lietuvių kiną. Beveik visuose filmuose, sukurtuose po nepriklausomybės atkūrimo, išskyrus "Lošėją", juntama teatrinė vaidyba, kuri netinka kinui. Pažiūrėkite gerus britų, prancūzų, italų, amerikiečių filmus – natūrali, netgi subtili vaidyba.

Kinu susidomėjau nuo 14 metų. Tai peraugo į maniją.

– Kokie geriausi filmai pervertinti? Su visa pagarba Emiliui Vėlyviui ir jo komandai, "Redirected / Už Lietuvą!" įvertintas net 8,5 balo...

– (Juokiasi) Na, taip, "Redirected" geriau neminėkime. Vienas iš pervertintų – "The Shawshank Redemption" (Pabėgimas iš Šoušenko) – liaudies hitas. Šių metų "Maze Runner" (Bėgantis labirintu), "Gone girl" (Dingusioji).

Egzistuoja toks Amerikos kino projektas "Letterbox", kuriame kinomanai dalijasi mintimis, recenzijomis. Ten sudariau nuo 1910-ųjų iki šių metų savo žiūrėtų geriausių filmų sąrašą.

– Kas yra geras filmas – kiekvieno individualus pasirinkimas. Kažkam viršūnė filmas apie Justiną Bieberį arba jaunimo pamėgtas "Offender" (Nusikaltėlis).

– Tai priklauso nuo žiūrovo. Man geras filmas, kuriame aktorius 100 proc. atsiduoda vaidmeniui, kaip filme "Tamsos riteris" vaidino a.a. Heathas Ledgeris arba nuostabiame filme "Bus kraujo" – Danielis Day-Lewisas. Gero filmo turi būti ir puiki vaidyba, ir gili mintis, kad žmonės suprastų socialinius dalykus. Filmas turi formuoti, atskleisti kelią – blogą ar gerą. Svarbu ir techninė pusė, bet tai – ne specialieji efektai.

– Pavyzdžiui, tuščias, bet efektingas filmas "Transformeriai"?

– Skaniai atrodantis, bet supuvęs obuolys. Kalbu apie montažą, kuris suteikia adrenalino. Kaip Indonezijos filmas "Reidas 2": puikus operatoriaus darbas, puikios kovinės scenos, stilius. Stebina, kad kino teatrų žiūrovai neplūdo į šį puikų filmą, kaip ir į kitą puikų filmą "Kaliniai" ("Prisoners"). Bet po to, kai žmonės pamatė šiuos filmus, internete pasipylė šimtai pagiriamųjų komentarų. Gerus filmus reikia žiūrėti kine, o prieš tai paskaityti recenzijas, kritikų, žmonių atsiliepimus.

– Koks jūsų geriausių filmų trejetas?

– Pirmasis trejetas nesikeičia. Tai – 1954 m. "On the Waterfront" (Uoste) su Marlonu Brando, 1941 m. "Citizen Kane" (Pilietis Keinas) ir 1950 m. "Sunset Blvd." (Sanseto Bulvaras).

Nuo 2000 m. geriausiu filmu išrinkčiau mano itin mėgstamo režisieriaus Christopherio Nolano trilogiją apie Betmeną, kurią žiūrėjau nekart ir kuri padarė didelę įtaką ir kitiems režisieriams. To neslėpė niūresnio stiliaus filmą apie Jamesą Bondą "Skyfall" sukūręs režisierius Samas Mendesas.

Geriausiu pastarojo dešimtmečio veiksmo filmu išrinkau "Reidas 2". Dar mano geriausiųjų sąrašuose ir senesnieji – "Krikštatėvis", "Taksi vairuotojas" ir daugelis kitų.

– Ar jūsų palankumas režisieriui Ch.Nolanui turėjo įtakos, kad geriausiu šių metų filmu išrinkote jo "Interstellar" (Tarp žvaigždžių)?

– Dievinu Stanley Kubricką, o "Interstellar" didelę įtaką padarė jo filmas "2001: Kosminė odisėja". Nolanas sukūrė puikų fantastinį filmą. Scenarijuje buvo silpnokų vietų, tačiau išėjęs iš kino sakiau: "Vau!" Taip šiemet jaučiausi ir pamatęs filmą "Nightcrawler" (Nakties klajūnas).

Dar nemačiau "Idos", nespėjau į geriausiųjų sąrašą įtraukti labai gero filmo "Dvi dienos, viena naktis" ("Deux jours, une nuit"). Labai laukiu "Leviatano". Nenustebčiau, kad įvertinus Rusijos valdžios kritiką festivaliuose prizus šluojantis kūrinys pelnytų Oskarą.

– Ar nemanote, kad šiandienis kinas bukina žmones ir orientuojasi tik į pinigus ir pirmiausiai tą spragėsius triauškiantį nekultūringą žiūrovą?

– Kinas turi būti pelningas ir suteikti žiūrovams džiaugsmo. Tarkime, "Transformeriai" bukina, bet uždirbo milijardą dolerių, o studija gali sau leisti kurti ir mažo biudžeto, gerus filmus, kurie pretenduos į apdovanojimus.

– Tačiau yra daug gerų, gilių filmų, kuriems nereikia didelio biudžeto, ir brangių, kurie neatsiperka. Na, kad ir "Babelis", "Kalė meilė", "21 gramas", kiti.

– Taip. Bet ir nedidelio, apie 1,5 mln. dolerių biudžeto filmus leidžia sau kurti tik didelės kompanijos, uždirbančios iš komercinių filmų. Bet sutinku – pramoginis kinas bukina žiūrovą. Paklausk dabartinio aštuoniolikmečio, ar girdėjo Inarritu ar Kurosawos pavardes? Nežinos.

– Mąstydamos tik apie pelną kino kompanijos neaugina intelektualaus žiūrovo ir gal netrukus tas žiūrovas nežinos Stanley Kubrico, Pedro Almadowaro, Michaelo Haneke's, Martino Scorsese's, Tsai Ming-Liang, Kim Ki Duko, Abbaso Kiarostami ir daugelio kitų?

– Deja, taip. Lietuvos kino rinkoje irgi dominuoja "Transformeriai" arba tokie filmai kaip niekingas ir blogą įtaką darantis "Nusikaltėlis". Primityvus jaunimas sakė: tai – iš gyvenimo, kalėjimas, muštynės. Ir su tuo jauniems žmonėms asocijuojasi gyvenimas?

– Kodėl iš lietuvių filmų paminėjote tik "Lošėją"?

– Kalbu apie filmus, sukurtus po nepriklausomybės atgavimo, bet ne apie lietuvių kino klasiką. Jei minėčiau "Tadą Blindą", tai norėčiau kalbėti apie pirmąjį, o ne apie antrąjį filmą.

– Kur neįtikinamai vaidina Mantas Jankavičius?

– (Juokiasi). Taip, taip. O, sakykim, "Redirected" yra sukurtas techniškai. Ten labai gerai vaidino britų aktoriai. Kur vaidino lietuviai – vaizdai nemalonūs. Priešingai nei filme "Lošėjas", kur mintys, žodžiai apgalvoti, scenarijus rašytas kelerius metus. Mielas filmas ir Mariaus Ivaškevičiaus "Santa".

Lietuvių filmuose nemėgstu teatrinės vaidybos, nors puiku, kai aktoriai moka improvizuoti. Bet kine noriu ne perdėtos, o natūralios, įtikinamos vaidybos.

– Ar kartais jaučiate kino abstinenciją?

– Kai vykdavo sesijos universitete, kine lankydavausi tik kartą per savaitę. Bet namie turiu kelis tūkstančius "blu-ray" kokybės diskų ir abstinencijos nejaučiu. Kol neturiu žmonos, vaikų, galiu dažnai žiūrėti filmus.

– Vaikai suteiks galimybę žiūrėti animaciją.

– Žiūriu, su draugu animatoriumi apie tai diskutuojame. "Liūtas karalius" – nuostabiausias filmas. Puikūs Hayao Miyazaki animaciniai filmai, ypač "Spirited away" (Stebuklingi Sihiros nuotykiai dvasių pasaulyje). Nereikia nurašyti ir klasikinės rusų animacijos, kuri geresnė už daugumą Holivudo filmukų, kuriuose daug vulgarybių ir muštynių. Labai patiko "Katinas Leopoldas", "Na, palauk", "Krokodilas Gena", "Mikė Pūkuotukas", kuriose yra ir gili prasmė.

– Kino mėgėjas Dario Voitukevez televizijai rašo mirties nuosprendį?

– Ne. Televizija patogi žmonėms, kurie negali sau leisti nueiti į kino teatrą. Daug vyresnio amžiaus žmonių nesinaudoja kompiuteriais, per kuriuos taip pat galima pažiūrėti filmų. Aš televizijos nežiūriu, nes ten daug tuštybės, dominuoja tie patys veidai, žmonės, kurie bet ką padarytų dėl skandalų. Beje, Stevenas Spielbergas ir George Lucas sako, kad po 20–30 metų dominuos televizija, o kinas merdės. Jie mano, kad žmonės neis į kiną, o per metus bus sukurti tik du trys filmai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Darius Sėlenis
(40)
(19)
(21)

Komentarai (15)