Neeilinė istorija: benamis išmoko programuoti ir užsidirbo, tačiau liko gatvėje (Video)  (7)

Duok žmogui žuvies ir jis bus sotus visą dieną, išmokyk žmogų žvejoti ir jis bus sotus visą gyvenimą. Šią patarlę nusprendęs patikrinti programuotojas Patrickas McConlogue 2013-ųjų rugpjūtį benamiui Leo Grandui pateikė neeilinį pasiūlymą: pasiimti 100 dolerių grynais, arba per du mėnesius išmokti programuoti. L.Grandas pasirinko pamokas. Kaip jo gyvenimas pasikeitė per pusantrų metų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vos pradėjęs mokytis programavimo pagrindų, L.Grandas išsikėlė tikslą: sukurti mobiliąją programėlę. Po kelių mėnesių šį tikslą jis įgyvendino ir išleido programėlę „Trees for Cars“, kurios naudotojai siūlosi pavežti kitus žmones arba ieško pakeleivingų automobilių.

„Aš galiu dirbti „Google“, galiu dirbti „SpaceX“, – vos išleidęs mobiliąją aplikaciją pareiškė benamis. – Tai neįtikėtinai pakeis mano gyvenimą.“

Programuotojas ir jo globotiniu tapęs benamis staiga išgarsėjo ir buvo pakviesti į kelias populiarias TV pokalbių laidas, kur pasakojo apie savo projektą. Tačiau ilgainiui dėmesys išblėso, o dabar, praėjus pusantrų metų nuo „startuoliško eksperimento“ pradžios, benamio gyvenimas grįžo į senas vėžes. Jis ir toliau trainiojasi tomis pačiomis Niujorko pakampėmis. Vienintelis rimtesnis pokytis – vyras daiktų laikymui nuomojasi saugyklą.

L.Grandas nebeprogramuoja, o jo sukurta mobilioji aplikacija buvo pašalinta iš aplikacijų parduotuvių, kadangi jis nenori mokėti už jos išlaikymą. Kartais jis priima pavienius pasiūlymus užsidirbti, o įprastai stumia laiką vaikštinėdamas po parką.

Retsykiais žmonės gatvėje jį dar atpažįsta ir sustoja paklausti, kodėl šis vis dar gyvena gatvėje. Į šį klausimą jis atsako atsargiai: vyras aiškina tiesiog mėgstantis būti lauke, mat yra „draugiškas gamtai“. Visgi jis svajoja ateityje sukurti antrą, dar pelningesnę programėlę, o tuomet persikels į prabangius apartamentus.

„Žinau, tai skamba nesąmoningai, tačiau tai – išties įmanoma, – aiškina jis. – Žmonės mane matė per TV, taigi jie žino, kad aš sugebu padaryti kažką išties gero. Supratau tai: kai žmonės yra neigiamai nusiteikę, tu turi laikyti iškeltą galvą. Turi sufokusuoti dėmesį į dalykus, kurie tau svarbūs.“

L.Grandas teigia, kad pirmoji programėlė jam uždirbo apie 10–15 tūkst. dolerių (ji kainavo vieną dolerį). Jis dalyvavo TV laidose, gyveno viešbučiuose, restoranuose jį vaišino kava...

Dabar jis, buvusi interneto garsenybė, gyvena iš paskutinių savo šlovės trupinių. Anuomet uždirbtus pinigus dabar jis leidžia kasdienėms reikmėms.

Kodėl nebeskiria laiko programavimui? „Nes, žinai, gyvenimas, tu supranti... Visokie reikalai. Reikia padaryti tą, reikia padaryti aną“, – įtemptą darbotvarkę dėsto benamis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(47)
(14)
(33)

Komentarai (7)