Baltas vyzdys nuotraukoje – baisios akių ligos požymis  (0)

Britė Stacey Sutherland tik dėl išmaniuoju telefonu padarytos nuotraukos pastebėjo požymius, jog jos 20 mėnesių amžiaus sūnui už akies yra vėžys. Ji gruodžio mėnesį nufotografavusi berniuką Zacą traukinyje pastebėjo, jog jo kairiosios akies vyzdys nuotraukoje atrodo baltas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Berniukas šiek tiek žvairavo, todėl tėvai jį jau buvo užrašę pas gydytojus balandžio mėnesiui. Tačiau mama dėl neįprasto vaizdo nuotraukoje pas specialistus nuvyko anksčiau. Gydytojai Zacui diagnozavo retinoblastomą – retą akies vėžio rūšį, kuri pasitaiko vaikams iki penkerių metų.

Ji per metus diagnozuojama 50 vaikų Didžiojoje Britanijoje, iš kurių 98 proc. sėkmingai išgydomi. Tačiau daugumai reikia pašalinti akį, kad jie išgyventų.

Gydytojai Sutherlandų šeimai pasakė, jog berniuko akį išgelbėjo tik ankstyva diagnozė. Jam atlikta chemoterapija bei gydymas lazeriu, vaiku šiuo metu rūpinasi ligoninė Niukasle.

Reikia diagnozuoti kuo anksčiau

S. Sutherland ragina tėvus kreiptis į gydytojus, jei jie nuotraukose pamato tą patį, ką pastebėjo ji.

„Jei fotografuojate 15 laipsnių kampu, į nuotrauką gali pakliūti ir optinis nervas, – sakė moteris. – Tada paprastai matote rausvą spalvą, bet vienas Zaco vyzdys nuotraukoje buvo baltos spalvos, todėl sunerimome.

Šis auglys greitai plečiasi, jei būtume laukę, berniukas būtų netekęs akies. Jei įtariate kažką panašaus, nueikite pas gydytojus. Nesunku nustatyti, jei kažkas negerai. Zacas tebeturi abi akis tik todėl, kad liga diagnozuota anksti“.

„Retinoblastoma yra lengvai išgydoma, tačiau ji paprastai diagnozuojama per vėlai, – teigė vaikų akies vėžio ekspertas Joy'as Felgate'as. – Taip yra iš esmės todėl, kad tėvai neturi informacijos, kuri juos paskatintų kreiptis pagalbos anksčiau.

Svarbu, kad visi tėvai apie tai žinotų, kad jie kuo anksčiau kreiptųsi į gydytojus, jei pastebėtų, kad jų arba pažįstamų vaikui pasireiškia šios akies vėžio rūšies simptomai.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Dorotėja Noreikaitė
(46)
(0)
(46)

Komentarai (0)