Lietuvių kilmės Nobelio premijos laureatas: pasauliui nebereikia „moksliukų“  (3)

Lietuvoje viešintis lietuvių kilmės Nobelio premijos laureatas Robertas J. Shilleris pasidalino savo požiūriu į tai, kokie specialistai bus reikalingi darbdaviams artimoje ateityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalbėdamas susitikime su „Barclays“ technologijų centro Vilniuje darbuotojais jis pabrėžė, kad šiandien jau nebereikia žmonių, kurie žino daug faktinės informacijos, reikia tų, kurie geba ją interpretuoti.

„Šiais laikais reikia mokėti pajungti intelektą, o ne įsiminti kuo daugiau faktų. Juk vien faktais grįstas žinias, kurias per daug metų įgijome mokykloje ar universitete, kompiuteris gali atsiųsti vos per kelias sekundes. Priklausomai nuo interneto greičio“, - juokavo Lietuvoje viešintis profesorius. „Nebūtina visko žinoti – tam yra internetas ir „Vikipedija“. Pasauliui nereikia žmonių, žinančių faktus. Reikia tuos faktus interpretuojančių.“

R. J. Shilleris, kuris nuolat patenka į įtakingiausių šių dienų pasaulio ekonomistų sąrašus, yra prestižinio Jeilio universiteto (JAV) profesorius. Savo reputaciją jis užsitarnavo tiksliomis prognozėmis apie 2000-ųjų metų interneto bendrovių „burbulą“ (angl. dot com bubble) ir 2007-ųjų nekilnojamojo turto rinkos krizę JAV. 2013 m. jam įteikta Nobelio premija ekonomikos srityje.

Neformaliame susitikime su „Barclays“ technologijų centro Lietuvoje darbuotojais lietuvių kilmės profesorius svarstė, kad nors žinių vertė interneto eroje sumažėjo, tačiau prireiks dar daug laiko, kol kompiuteriai mąstymo ir interpretavimo įgūdžių reikalaujančiame sugebės pakeisti žmones.

„Mes jau kalbamės su savo kompiuteriais, jie – mūsų kišenėje, kur beeitumėme. Taigi ateitis didele dalimi priklauso technologijų sričiai. Tačiau ne tik jai. Jei tokia technologinė pažanga įvyko vos per kelerius metus, kas atsitiks per kitus 30? Ar mašinos visiškai pakeis žmones? Šias prognozes ir vizijas vis girdime jau kone šimtmetį, tačiau kompiuteriai vis dar nepakeitė mūsų. Žmogaus protas kol kas nėra tiek ištirtas, kad būtų pakeistas kompiuteriu. Taigi be kompiuterijos ateityje matau ir kitą nepaprastai įdomią profesiją – neurologijos mokslus“, - įžvalgomis dalijosi profesorius R. J. Shilleris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(31)
(329)
(-298)

Komentarai (3)