Rusijos karo veiksmai prieš ISIS: 5 būdai, kaip „Islamo valstybė“ smogs atgal  (20)

Trečiadienį Rusijai pradėjus karinius veiksmus Sirijoje, iki šiol neaišku, kiek intensyviai ji ketina įsitraukti į pilietinį karą. Bet kuriuo atveju, neabejotina, kad dabar Rusija sulauks didelio „Islamo valstybės“ (IS) džihadistų dėmesio. Nationalinterest.org pateikia 5 ginklus, kuriuos IS gali panaudoti prieš Rusiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Diversantų operacijos

2012 metų spalį džihadistų grupė pateko į Kemp Bastion bazę Afganistane ir sunaikino aštuonis karinius lėktuvus „AV-8B Harrier“. Šis išpuolis smarkiai smogė JAV kariuomenės reputacijai, tai buvo didžiausias JAV aviacijos praradimas nuo Vietnamo karo laikų. Jeigu ten pagal numatytą grafiką būtų atskridę lėktuvai F-35B, šis išpuolis JAV būtų kainavęs daugiau kaip milijardą dolerių.

Galima laukti, kad Rusija užtikrins aviacijos bazės Latakijoje saugumą, tačiau ten esantys dešimtys lėktuvų yra patrauklus taikinys IS diversantams, kurie gali pamėginti užmegzti kontaktus su bazės personalu. Jeigu pavyktų surengti išpuolį, tai taptų tokia pat propagandine pergale kaip ir ataka bazėje Afganistane.

Raketos

IS kol kas nepademonstravo savo ypatingų sugebėjimų smogiant tolimame nuotolyje esantiems taikiniams. Su IS siejama grupuotė skelbė paleidusi kelias raketas Izraelio kryptimi, tačiau tokie apšaudymai iki šiol nevaidino svarbaus vaidmens IS taktikoje.

Vis dėlto kai kurios kitos opozicinės grupuotės Sirijoje turi vidutinio ir ilgo nuotolio raketų ir netgi naudojo jas mūšiuose. Dalis šių raketų netgi gali pasiekti Rusijos pozicijas Latakijoje. Kol kas Rusija neišreiškia ypatingo nuogąstavimo dėl šių sistemų, tačiau jeigu IS pavyks pagaminti ar nusipirkti tokios ginkluotės ir permesti ją į Latakijos rajoną, žemėje esantys Rusijos lėktuvai gali smarkiai nukentėti.

Zenitinės raketos

Kol kas IS neturi didelių galimybių kovai su taikiniais ore, nors Sirijos oro pajėgos ir koalicija smogia taikiniams visos Sirijos ir Irako teritorijose. Tačiau Rusijos lėktuvams žalą padaryti gali ir nedidelės zenitinės sistemos, kurias IS pavyko įsigyti.

Be to, IS turi kai kuriuos ginklus, tinkamus kovai su Rusijos sraigtasparniais ir nedidelius taikinius skirtais naikinti šturmo lėktuvais. Jeigu Rusijos oro smūgiai bus sėkmingi, IS turės dar daugiau priežasčių panaudoti ginkluotę, kurią pavyko užgrobti jos nariams. Kadangi Rusija naudos naujesnę techniką nei sirai, o jų ginklų panaudojimo taisyklės bus ne tokios griežtos kaip amerikiečių, IS gali atsirasti priežastis stiprinti savo priešlėktuvinę ginkluotę.

Čečėnai

Sklando įvairūs gandai apie IS gretose kovojančius Rusijos piliečius, tačiau vyriausybiniai šaltiniai skelbia, kad tokių kovotojų gali būti nuo 1800 iki 5000, daugelis jų atvykę iš Čečėnijos. Šie džihadistai Rusijai gali suduoti dvigubą smūgį. Visų pirma, jie turbūt geriau žino rusų taktiką ir naudojamas priemones nei bet kas kitas Sirijoje. Jeigu jie panaudos patirtį, įgytą dviejuose Čečėnijos karuose, tai sukels rimtų problemų Rusijos kariuomenei.

Dar rimtesnė problema rusams yra tai, kad šie čečėnai gali atnaujinti kovas, kuriose Maskva dalyvavo beveik du dešimtmečius. Be to, grįžę džihadistai gali įžiebti konfliktus įvairiuose pietiniuose Rusijos regionuose, taip pat Centrinės Azijos šalyse, kurias Maskva laiko patenkančiomis į jos įtakos zoną.

Propaganda

IS grėsmė taip smarkiai išaugo dėl to, kad ši grupuotė efektyviai naudoja propagandinį karą. Ji išmoningai naudoja socialinius tinklus, atkreipdama į save didelį dėmesį. Į jos gretas nuolatos įsilieja naujų narių, kol kas pagrindinį dėmesį IS kreipė į Vakarų Europą ir Basharo al-Assado režimą.

2015 metų pavasario pabaigoje IS suaktyvino prieš Rusiją nukreiptą propagandą. Rusijai stiprinant pajėgas Sirijoje, didėja tikimybė ir to, kad IS didins propagandos srautus. IS propaganda gali ne tik pritraukti džihadistų iš Rusijos ir Centrinės Azijos, bet ir suaktyvinti „nepriklausomą“ terorizmą Rusijos viduje.

Išvados

Rusija Sirijoje turi itin silpnas pozicijas. Jeigu ji laimės, gaus ilgalaikį aljansą su nekenčiamiausiu Artimųjų Rytų žmogumi, vadovaujančiu sulaužytai šaliai. Jeigu IS ar sukilėliai laimės, Rusija praras savo pozicijas regione, jau nekalbant apie pažeminimą dėl pralaimėjimo. Abiem atvejais rizika tokia didelė, o galima nauda tokia maža, kad daugelis suabejojo Rusijos pajėgumu priimti protingus strateginius sprendimus.

Bet kuriuo atveju, viso pasaulio islamistų radikalų požiūris į Rusiją taps dar labiau priešiškas. Šaltojo karo pabaigoje JAV strateginėje bendruomenėje vyraujanti mintis buvo – kad ir kokias problemas radikalusis islamas sukeltų Vakarams, sovietus jis pažeistų kur kas smarkiau. Nuo to laiko daug kas pasikeitė, tačiau ši koncepcija išliko teisinga iki pat šių laikų: IS gali Rusijai padaryti tokią žalą, kokios ji niekuomet negalėtų padaryti Jungtinėms Valstijoms.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(49)
(18)
(31)

Komentarai (20)