Matematiniai picos pjaustymo ypatumai: kaip supjaustyti picą, kad visiems būtų po lygiai?  (7)

Kasmet pasaulyje parduodama maždaug po 5 mlrd. picų. Kas sekundę mūsų planetoje sušlamščiama po 350 gabalėlių picos. Ar dar reikia kokių nors kitų argumentų įrodyti, kaip svarbu, kad pica būtų pjaustoma visiems po lygiai? Du matematikai pasiūlė keletą išskirtinių picos pjaustymo ornamentų – jais pica bus supjaustyta į geometriškai identiškus gabalėlius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau kažkas buvo pademonstravęs, kad pyragą ar picą galima supjaustyti į 12 identiškų gabalėlių. Tačiau minėtas matematikų tandemas nusprendė praplėsti picos pjaustymo barų ribas ir pademonstravo, kad ribų čia gali apskritai nebūti.

Liverpulio universiteto (JK) matematikai Joelis Haddley ir Stephenas Worsley iš pradžių pademonstravo jau žinomą picos pjaustymo į 12 gabalėlių metodą. Visų pirma reikia picą reikia supjaustyti į šešis trikampius gabalėlius lenktomis linijomis. Jei pica bus supjaustyta teisingai, kepinys atrodys taip, tarsi jo centre būtų žvaigždė (žr. titulinę iliustraciją ir pirmąją žemiau esančią iliustraciją). Tuomet tas formas reikia perpjauti perpus – taip bus gauta vidinė grupė (be plutelės) ir išorinė grupė (su plutele).

Matematikos ir picos mėgėjams iš Liverpulio toks picos pjaustymo būdas nepasirodė išradingas – vyrukai nusprendė picą išpjaustinėti kitaip: lenktas linijas paversti laužtėmis ir taip gauti kur kas įmantresnius geometrinius ornamentus, sudarytus iš, pavyzdžiui, penkiakampių, septynkampių ir t.t. O tada pakanka bet kurį gabalėlį perpjauti perpus – ir gausite išties įspūdingų mozaikų.

"Matematiškai, kampų skaičius pjaustant picų gabalėlius gali būti koks tik nori – praktiškai beribis – New Scientist aiškino J. Haddley. – Tiesa, picą pjaustyti sudėtingesnėmis už devyniakampius figūromis būtų tiesiog nepraktiška."

Užtat labai gražu. Ir matematiška.

"Ar šį atradimą galima panaudoti dar kur nors? Jei atvirai, nė neįsivaizduoju", - neslėpė vienas iš originalių picos pjaustymo būdų atradėjų J. Haddley. – Užtat rezultatas ne tik vizualiai gražus, bet ir matematiškai įdomus."

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(17)
(29)
(-12)

Komentarai (7)