Belgijos saugumo tarnybų darbą sumalė į miltus  (4)

Amerikiečių kovos su terorizmu specialistai yra nusivylę ir įpykę dėl Belgijos nesugebėjimo su teroristų iš „Islamo valstybės“ lizdais, kurie sėkmingai planuoja ir vykdo mirtinus išpuolius Vakaruose iš vidaus, teigiama „The Daily Beast“ straipsnyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pas juos iš tiesų mėšlinas (angl. shitty) pasiruošimas“, – pareiškė aukštas pareigas einantis JAV žvalgybos pareigūnas.

Suėmus Salahą Abslamą, įtariamąjį teroro išpuolių Paryžiuje organizatorių, daugelis Belgijoje baiminosi atsakomojo puolimo, pažymima leidinyje. Tačiau, nors amerikiečių atstovai ir bandė padėti besivystančių JAV-Europos bendradarbiavimo programų pagrindu, atsirado ir nesklandumų, kurie yra paremti nepakankamu saugumo sferos finansavimu Belgijoje.

„Net jeigu kalbėtume apie visą ES kaip tokią, vyksta nuolatinis džihadistų infiltravimas, ir jau kokius du dešimtmečius. Ir dabar jie (ES šalių žvalgybininkai, – red. past.) tik pradeda dirbti su tuo.“

„Kai mums tenka kontaktuoti su tais žmonėmis arba siųsti mūsų žmones deryboms su jais, mes, iš esmės, – pasakysiu tiesiai – bendraujame su vaikais… ,“ – pareiškė JAV žvalgybos pareigūnas.

Anot Artimųjų Rytų eksperto Jean-Charles Brisardo, būtų tiksliau tuos teroristus vadinti frankofonine atšaka, nes smogikai Briuselyje – tai prancūzų ir belgų piliečiai.

534 belgai išvyko kariauti į Siriją ir apie 200 grįžo; eksperto manymu, prancūzų ir belgų padalinys „Islamo valstybėje“ yra žymiai didesnis, negu iš pradžių buvo manoma Europos saugumo tarnybose.

Kiekvienam įtariamajam terorizmu, kuriam vykdomas sekimas, tenka nuo 20 iki 25 kovos su terorizmu skyriaus darbuotojų, pažymima leidinyje. Pavyzdžiui, Amedžis Kulibalis, 2015-ais surengusio išpuolį žydų parduotuvėje Paryžiuje, naudojosi 20 skirtingų telefonų, ir kiekvieno jų skambučių stebėjimui reikėjo atskiro pareigūno, teigė J.-C. Brisardas.

„Tiesą pasakius, mes neturime tokios infrastruktūros, kuri gebėtų nuosekliai tirti arba sekti šimtus žmonių, įtariamus ryšiais su teroristais“, – pareiškė vienas iš belgų kovos su terorizmu specialistų likus savaitei iki teroro išpuolių Briuselyje.

Belgijos smogikų vadas Abdelhamidas Abaudas, jeigu ir ne pats organizavo išpuolius Paryžiuje, anksčiau jau buvo siejamas su keturiais bandymais surengti išpuolius Europoje. Jis visuomet išlipdavo sausas iš vandens.

„Tuomet aš išvydau savo fotografiją visuose laikraščiuose, tačiau… netikinčiuosius apakino Alachas, – gyrėsi A. Abaudas „Islamo valstybės“ propagandinio žurnalo puslapiuose. – Mane netgi buvo sustabdęs policininkas, kuris įdėmiai mane apžiūrinėjo, lygino su fotografija, tačiau paleido, nes neįžvelgė panašumų! Tai buvo tikriausiai Alacho dovana!“

A. Abaudo, pirmosios kartos belgo, virsmas į tarptautinį teroristą įvyko pagal scenarijų, kuris yra pernelyg pažįstamas tiems, kas seka Europos džihadizmo istoriją, rašo laikraštis. Nors jis ir mokėsi šv. Petro katalikiškame koledže Briuselyje, jis iš ten buvo išvarytas ir pradėjo bandito gyvenimą.

2012 metais A. Abaudas eilinį sykį pateko į kalėjimą, kur jis, tikėtina, radikalizavosi. Paleistas jis prisijungė prie islamistų grupuotės, kurios veikloje dalyvavo afganų džihago prieš Sovietų Sąjungą veteranas, marokietis vardu Khalidas Zerkanis.

Šis žmogus turėjo Santa Klauso pravardę dėl savo dosnumo: jis dalijo ne mažiau nei po 4,5 tūkst. eurų kiekvienam modžahedui, kuris susiruošdavo vykti į Siriją, rašoma „The Daily Beast“.

Daugelis šių keliaujančių modžahedų dabar grįžo į Briuselį, ir tikimybė, kad Belgijos valdžia sugebės sustabdyti jų kitus mirtinus išpuolius prieš Vakarus yra niekingai maža, tikinama „The Daily Beast“.

Žodžių į vata nevyniojo ir Australijos premjeras Malcolmas Turnbullas.

„Tai buvo visiškas žvalgybos pralaimėjimas. Jei nekontroliuoji savo sienų, negali žinoti, kas pas tave patenka. Deja, bet jie leido reikalams klostytis šia vaga ir naujos Europą užklupusios problemos su tuo nėra susiję“, – teigė M.Turnbullas, pabrėždamas, kad europiečiai jau senokai rodė abejingumą savo saugumui.

Kalbėdamas australams, M.Turnbullas patikino, kad šios šalies žmonėms negresia teroro atakos, kokios antradienį įvykdytos Briuselyje. Tiesa, jo teigimu, pavojus visada egzistuoja, tačiau Australija nesusiduria su tokiomis bėdomis, kokių turi Europa.

„Europos Sąjunga nusprendė turėti atviras sienas viduje, o jų išorės sienos – labai skylėtos“, – konstatavo Australijos premjeras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(24)
(3)
(21)

Komentarai (4)