Islamo valstybė keičia taktiką – teroristinių aktų bus dar daugiau ir tai taps Europos kasdienybe  (6)

Atsakomybę už kovo 22-osios teroristinius aktus Briuselyje, per kuriuos žuvo 31 ir buvo sužeisti >270 žmonės, prisiėmė teroristinė organizacija „Islamo valstybė“. Dabar svarstoma apie nepakankamą Belgijos teisėsaugos pajėgų pasirengimą ir apie tai, kaip visgi reikėtų užkirsti kelią atakoms. Tačiau Vox autorių manymu, Europai reikia susitaikyti su tokiu gyvenimu, juk greitai teroristiniai aktai taps neišvengiama jos dalimi, ir paaiškina, kodėl.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visa problema, kad IV praranda pagrindinį bruožą, teikiantį jai pranašumą ir suteikiantį išskirtinumą, nebūdingą kitoms teroristinėms grupuotėms – valstybingumą, kurį organizacija ėmė statyti.

Pagal naujausius IHS Jane’s 360 vertinimus, nuo 2015 metų sausio pirmos dienos IV Sirijoje ir Irake prarado 22% savo teritorijų. Žinodama, kad ši ideologijos dalis – svajonė apie islamo valstybę – pradės nykti, grupuotė bus priversta ieškoti jai veiksmingos pamainos, mano Vox.

Kaip rašo leidinys, tokiu pakaitalu būtent ir taps teroristiniai aktai. Be to, kuo daugiau teritorijos IV praras, tuo dažniau tokie teroristiniai aktai vyks, juk reikės kažkaip apie save pareikšti ir išsilaikyti pirmųjų laikraščių puslapių antraštėse. Vox manymu, atakos bus nukreiptos būtent prieš taikius gyventojus, o ne į strategiškai svarbius objektus, į kuriuos nusitaikė, pavyzdžiui, AlQaeda. Nes būtent atakos prieš civilius gyventojus yra efektyvesnės – sukelia daugiau baimės mažesnėmis išlaidomis.

Leidinio manymu, kalifato žlugimas neišvengiamai įvyks, nes organizacijai, žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą, paprasčiausiai nepakaks resursų valstybės valdymui: ją supa galingesni priešai, trokštą jos pralaimėjimo. Prarausi valstybingumą, IV įgaus buvusią formą, rašo Vox, ir taps paprasta teroristine grupuote.

Dalies išteklių ji neteks, tačiau vis vien jai liks pakankamai lėšų teroristinių atakų rengimui. Tai yra, kaip aiškina leidinys, IV išliks kaip grėsmė pasauliui, o dar su juo bus sudėtingiau kovoti: jam nebereikės palaikyti kalifato egzistavimo, rūpintis valstybinio aparato regimybės išsaugojimu. Organizacija subyrės į maištininkų grupes, kariausiančias su Irako bei Sirijos valdžia ir grasinsiančias kitų įsitraukusių į kovą su terorizmu šalių gyventojų gyvybėms.

Šiuos maištus numalšinti bus galima tik visiškai kontroliuojant sunitiškasias teritorijas, kurias Irake užgrobė IV, ir perdavus jas Irako valdžiai. Taipogi reikės suvienyti kalifato priešus Sirijos pilietiniame kare, kovojančius tarpusavyje. Kaip rašo Vox, visa tai gali trukti ne vienus metus, todėl verta apsišarvuoti kantrybe.

 
Anastasija Zyrianova

Slon Magazine redaktorė

Leidinio nuomone, Europa turi tiesiog pralaukti šį periodą. Reikia didinti saugumo priemones, tačiau jokiu būdu nereaguoti į įvykius pernelyg aštriai, kad nebūtų pasiektas pagrindinis teroristų tikslas – pasėti tarp europiečių baimę ir vidines prieštaras, apibendrina Vox.

Анастасия Зырянова
slon.ru

(22)
(2)
(20)

Komentarai (6)