Turtingiausių Europos žmonių 10-ukas: jame – ir furorą Lietuvoje sukėlusio Lidl savininkas  (1)

Europa pagal milijardierių skaičių pasaulyje užima trečiąją vietą. Jų žemyne yra daugiau nei 500. Kas gi papuola į turtingiausių žmonių dešimtuką? Ir kokią vietą jame užima ketvirtadienį Lietuvoje atsidariusio „Lidl“ savininkas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

10. Leonardas Del Vecchio – turto vertė 18,8 mlrd. dolerių

Šio verslininko tėvas mirė dar prieš jo gimimą Milane, Italijoje. Septynerių metų badaujantis vaikas buvo išsiųstas į globos namus. L.Vecchio, tapęs įrankių gamintojo padėjėju, rimtai susidomėjo metalo apdirbimu. Įgijęs patirties jis įsteigė bendrovę „Luxottica“, kuri gamino akinius. Aštuntajame dešimtmetyje bendrovė atidarė pirmąjį tarptautinį filialą Vokietijoje ir sudarė sutartis su tokiomis žinomomis kompanijomis, kaip „Giorgio Armani“ ir „Bulgari“.

9. Dieteris Schwarzas – turto vertė 19,2 mlrd. dolerių

Baigęs mokyklą, Dieteris Schwarzas prisijungė prie tėvo bendrovės „Lidl & Schwarz“. Pamatęs kaip sėkmingai veikia pigių prekių parduotuvių grandinė „Aldi“, D.Schwarzas 1973 metais sukūrė panašią parduotuvę Vokietijoje. Jis pavadino ją „Lidl“. Po to, kai 1977 metais mirė jo tėvas, jis tapo visos kompanijos vadovu. Po septynerių metų jis atidarė prekybos tinklus ir kituose Vokietijos miestuose, o po to leido dešimtmečius, vis kitoje Europos valstybėje atidarinėdamas „Lidl“ prekybos tinklus. 2015 metais buvo pranešta, kad „Lidl“ atidarys parduotuves ir JAV. Be parduotuvių, „Lidl“ taip pat siūlo filmų nuomos, kepyklos bei foto ateljė paslaugas. „Schwarz-Gruppe“ laikomas didžiausiu pardavėju Europoje.

8. Georgas Schaeffleris – turto vertė 19,4 mlrd. dolerių

Bendrovė „INA“ – viena didžiausių rutulinių guolių kūrėjų pasaulyje. Ją įkūrė G.Schaefflerio tėvas ir jo dėdė Wilhelmas. Baigęs aukštąją mokyklą ir tarnybą Vokietijos oro pajėgose G.Shaffleris pradėjo dirbti bendrovėje. Po tėvo mirties 1996 metais jis paveldėjo 80 proc. verslo ir tais pačiais metais neilgam paliko bendrovę, kad galėtų studijuoti teisę. Vėliau grįžo ir dabar sėkmingai vadovauja „Schaeffler Group“.

7. Stefanas Perssonas – turto vertė 23,9 mlrd. dolerių

Būsimasis milijardierius gimė 1947 metais. Tais pačiais metais jo tėvas Švedijoje įkūrė drabužių mažmeninės prekybos įmonę „Hennes & Mauritz“. Baigęs universitetą, S.Perssonas prisijungė prie bendrovės veiklos ir tapo įmonės Didžiojoje Britanijoje vadovu. 1982 metais jis tapo visos kompanijos vadovu, o po dar 16-os metų tapo valdybos pirmininku. Dabar jo sūnus Karl-Johanas užima šias pareigas. „H&M“ parduotuvių tinklas laikomas vienu didžiausiu Europoje ir turi maždaug 4000 filialų visame pasaulyje. Bendrovė, bendradarbiaudama su garsiais dizaineriais, siūlo nebrangius bei madingus rūbus.

6. Giovannis Ferrero – turto vertė 24,1 mlrd. dolerių

Milijardieriaus seneliai 1946 metais Italijoje įkūrė bendrovę „Ferrero“. 1950 metais „Ferrero“ buvo perduota G.Ferrero tėvui Michelui, kuris sukūrė dabar mums žinomos „Nutellos“ skonį. Ir kiti bendrovės saldumynai susilaukė didelio populiarumo. G.Ferrero kartu su savo broliu Pietro bendrovei pradėjo vadovauti 1997 metais. Tačiau 2011 metais Pietro papuolė į avariją, tad G.Ferrero tapo vieninteliu vadovu.

5. Georgas Sorosas – turto vertė 24,7 mlrd. dolerių

G.Sorosas 1947 metais paliko Vengriją ir persikraustė į Didžiąją Britaniją, kur studijavo Londono verslo mokykloje. Ją baigė 1952 metais ir dirbo kaip keliaujantis pardavėjas, kol buvo pasamdytas vienos finansinės bendrovės. Vėliau jis persikėlė į Niujorką ir dirbo maklerių įmonėje. Taip jis darbavosi tol, kol surinko pinigų savo rizikos draudimo fondo atidarymui. Tai jis padarė 1973 metais. „Quantum fund“ augo ir 1998 metais tapo didžiausiu rizikos draudimo fondu pasaulyje.

4. Bernardas Arnaultas – turto vertė 31,9 mlrd. dolerių

1971 metais B.Arnaulstas dirbo savo tėvo statybų bendrovėje. Jis įtikino tėvą pertvarkyti bendrovę, orientuojant ją į nekilnojamąjį turtą. Šis pokytis bendrovei atnešė sėkmę, o 1977 pats B.Arnaultas tapo jos vadovu. 1974 metais jis įžengė į prabangos prekių rinką ir nusipirko bei pradėjo vadovauti prancūzų bendrovei „Financière Agache“. Jis taip pat įsigijo tekstilės bendrovę „Boussac“, kuriai priklausė „Christian Dior“ prekės ženklas, parduotuvę „Le Bon Marché“ ir kitas bendroves. Jis koncentravosi į „Christian Dior“ ir pradėjo asmeniškai jai vadovauti 1985 metais.

3. Liliana Bettencourt – turto vertė 35,7 mlrd. dolerių

Milijardierė – vienintelė Eugeno Schuellerio, bendrovės „L’Oréal“ įkūrėjo, dukra. Būdama 15 metų ji bendrovėje pradėjo dirbti smulkius darbus, pavyzdžiui, klijuoti etiketes ant šampūnų buteliukų. Vėliau ji tapo bendrovės pirmininke ir pagrindine akcininke.

2. Ingvaras Kampardas – turto vertė 41,4 mlrd. dolerių

Būdamas jaunas, būsimasis milijardierius Švedijoje pardavinėjo degtukus savo kaimynams. Užsidirbęs pinigų, jis pradėjo pardavinėti kitus dalykus, tokius kaip kalėdinės dekoracijos, pieštukai ar net žuvis. Jis Stokholme pirkdavo prekes urmu ir vėliau jas pigiai parduodavo, tačiau vis tiek užsidirbdavo. 1943 metais jis toliau pardavinėjo prekes, siųsdamas jas paštu. Jis sukūrė pavadinimą – „Ikea“ ir taip bendrovė pradėjo savo veiklą. 1986 metais I.Kampardas atsistatydino iš vadovo pareigų ir pradėjo dirbti bendrovės reklamos srityje. Dabar bendrovei vadovauja jo sūnūs.

1. Amancijus Ortega – turto vertė 70 mlrd. dolerių

Būsimasis verslininkas Ispanijoje metė mokyklą ir pradėjo dirbti drabužių parduotuvėje „ La Coruña“, kur išmoko, kaip reikia gaminti rūbus. Kartu su žmona jis gamino chalatus. 1975 jie metais atidarė pirmąjį „Zara“ filialą. Ši parduotuvė buvo panaši į kitas, tik prekės buvo pigesnės. Artimiausius dešimtmečius tinklas plėtėsi už Ispanijos ribų, dabar yra jau 5 tūkst. filialų. „Inditex“, kuriai priklauso „Zara“, laikoma didžiausia drabužius parduodančia bendrove pasaulyje. Pats A.Ortega 2011 metais atsistatydino iš bendrovės vadovo pareigų, o jas užėmė buvęs pavaduotojas Pablas Isla.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Kristina Rancaitė
(19)
(2)
(17)

Komentarai (1)