Kur kas gilesnės „Brexit“ priežastys: kaip technologinis progresas nokautavo Europą ir suskaldė visuomenę

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Audrius 2016-07-04 16:16
hm, is dalies sutinku, bet loterijos elemento cia neisvengsi. Okay, kaip tau toks kompromisas: Lazinamies is 2000 usd, kad 1 btc pasieks 10000 usd iki 2021? Reiskiasi, jei bent karta iki 2020 gruodzio 31 24:00val 1 btc pasiekia 10k usd-as laimejau, jei nepasiekia-tu. Ka manai? Siaip cia jau stipriai uz mano konforto zonos, bet vardan ezarto galim daryt.
Niemand 2016-07-04 16:18
Statistika savaime nesako absoliučiai nieko, ją reikia interpretuoti. Normalus nedarbingumo lygis, grubiai tariant, - tai toks lygis, kurį sukuria natūrali darbo kaita (dalis žmonių visada keičia darbą ir atitinkamai tam tikrą laiką būna bedarbiais). Europoje natūralus nedarbo lygis yra kažkur 4 - 6 proc. priklausomai nuo valstybės. jei nedarbas mažiau natūralaus - nutinka darbo užmokesčio šiuoliai, recesija ir t.t. Optimalus nedarbo lygis, tai minimalus nedarbo lygis, užtikrinantis ekonominį stabilumą. Europoje - 6 - 7 proc. Faktinis nedarbo lygis ES šiuo metu - 8,7 proc., t.y. vos dviem procentais didesnis už optimalų. Pažiūrėjus šalių statistiką aiškiai matyti, kad už tai atsakingos Prancūzija, Graikija, Bulgarija, Ispanija ir Portugalija, t.y. išskyrus Prancūziją - krizinės šalys. O ir jose po biskį situacija gerėja. O štai pavyzdžiui Vokietijoje nedarbo lygis jau yra ribinis (per mažas), kas gresia jos ekonomikai, todėl Vokiečiai labai suinteresuoti imigracija, aišku, pageidautina be islamistinių momentų.
Audrius 2016-07-04 16:25
Niemad, nesiginciju del apibrezimu reiksmes. Viskas ka parasei makes sense. Mes diskutavom apie "paprasta" nedarbo lygi, t.y. eurostat ir kitu regulariai skelbiama oficialu es nedarbinguma-viena skaiciu, be jokiu isvedziojimu. Tas skaicius, palyginus su kitom salim yra didelis. "Normalus, naturalus" nedarbingumas atsirado po to, kai parasiau oficialius skaicius. Anyway, sakykim nesusikalbejom del apibrezimu. Faktas, islieka, kad ES lyginant su JAV ir Japonija, turi chroniskai dideli nedarba.
Niemand 2016-07-04 17:07
Faktas yra tas, kad Japonija chroniškai kenčia nuo per mažo nedarbo lygio. Pvz., http://www.japantimes.co.jp/news/2016/0 ... 2-january/ Šiaip tiek JAV, tiek Japonija išlaiko užimtumo lygį dėl absoliutaus darbo užmokesčio lankstumo. Krizė - ir per naktį visiems užmokestis nukerpamas 10, 20 ir daugiau procentų. Ar tai teisinga praktika - gilus filosofinis klausimas. ES teikia pirmenybę kokybei, o ne kiekybei ir nepernelyg nusileidžia JAV (apriboja darbo užmokesčio lankstumą, taip prarandant dalį darbo vietų, bet išsaugant DU lygį). Man asmeniškai tokia filosofija priimtinesnė. P.S. ES ant savo galvos skirtingai nuo JAV ir Japonijos turi rytų Europą, Ispaniją ir Graikiją.