Neįtikėtina žvejo istorija: nežinodamas namuose laikė 88 mln. eurų vertės perlą  ()

Palavano salos (Filipinai) pakrantėje prieš dešimtmetį radęs 34 kg svorio perlą vyras laikė jį namuose kaip talismaną. Ir tik dabar paaiškėjo, kad šis radinys – penkis kartus didesnis už ankstesnį visų laikų perlą-rekordininką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nežinomu likti norėjęs žvejys nesuprato, kad šis perlas yra tokios didelės vertės, o apie savo radinį niekam ir nepasakojo. Tačiau tik po to, kai jo mediniame name kilo gaisras ir staiga teko gelbėti visus daiktus, į dienos šviesą išlindo ir šis jos turtas.

Perlą perdavęs vietinei turizmo agentūros darbuotojai, vyras sužinojo, kad tai – itin brangus ir retas radinys, kurį jis aptiko dideliame moliuske.

Maždaug 30 cm pločio ir 60 cm ilgio perlas netrukus gali būti pripažintas rekordiniu, o jo vertė gali siekti 88 mln. eurų.

Mat ankstesnis perlas rekordininkas -  „Alacho“ perlas – tebuvo 6,4 kg, o jo vertė – „tik“ 30 mln. eurų. Perlą saugoti priėmusi turizmo agentūros darbuotoja Aileen Cynthia Amurao papasakojo, kaip žvejys rado perlą milžiną.

„Audringu metu žvejoti išplaukęs vyras išmetė inkarą ir pajuto, kad šis užstrigo už uolos. Panėręs po vandeniu, šalia inkaro pastebėjo milžinišką moliuską – tridakną (lot. – Tridacna gigas). Tai – didžiausias pasaulyje dvigeldis moliuskas. Atkabinęs inkarą kartu į paviršių iškėlė ir moliuską. Šį jis laikė namuose daugiau nei dešimtmetį“, – sakė Aileen.

Anot jos, vyras nė nenutuokė, kokios pinigų sumos šis perlas vertas ir laikė jį kaip talismaną. Tikėtina, kad dabar perlas atiteks valstybei, tačiau dalis pasakiškų turtų klius ir jį radusiam žvejui.

„Mes likome priblokšti, kai jis jį mums atnešė. Dabar laukiame ekspertų išvadų, kurie patvirtintų jo tikrumą ir vertę. Šį perlą paliksime čia, Filipinuose, nes tikimės, kad jis padės pritraukti daugiau turistų, kurie norės išvysti šį milžiną“, – portalui „Daily Mail“ kalbėjo moteris.

Dabartinis didžiausio pasaulyje perlo rekordas priklauso „Alacho“ perlui, dar vadinamam „Lao Tze“ perlu. Jis taip pat buvo rastas Palavano saloje, Filipinuose. Tiesa, tai įvyko dar 1934 metais.

Perlą milžiniškoje, apie 300 kg svėrusioje kriauklėje aptiko nežinomas naras, kurio ranką suspaudė tridaknos geldelės ir jaunuolis žuvo.

Kaip perlas susiformuoja?

Natūralioje gamtoje moliuskai perlus užaugina labai retai. Dauguma jų aptinkami austrėse, tačiau ir šie randami tik vienoje kriauklėje ir 10 tūkst.

Tridaknose taip pat galima aptikti perlų. Šie moliuskai užauga net iki 1,2 metro ilgo ir gali sverti iki 220 kg.

Kaip rašoma portale „National Geographic“, natūralūs perlai susiformuoja moliusko geldutės viduje, kai į moliusko organizmą patenka svetimkūnis. Tai – tarsi gynybinė funkcija siekiant apsisaugoti nuo parazitų ar dirginimo, kurį sukelia į vidų patekusi smėlio kruopelė ar geldelės atplaiša.

Tuomet moliuskas išskiria kalcio karbonatą, kuris sluoksnis po sluoksnio apgaubia svetimkūnį ir taip per laiką (2-3 ir daugiau metų) susiformuoja perlas.

Perlamutrinis perlų blizgesys susidaro dėl nevienodo šviesos lūžimo skirtinguose pusiau skaidriuose perlo sluoksniuose. Perlo dydis priklauso nuo to, kiek sluoksnių yra ant svetimkūnio. Priklausomai nuo papildomų dedamųjų ir cheminės moliusko išskyrų sudėties, perlai būna baltos, kreminės, rožinės, žalios, mėlynos ir net juodos spalvos.

Perlai būna jūriniai ir gėlavandeniai (upiniai). Šiais laikais ieškoti natūralių perlų nebėra taip sudėtinga ir pavojinga dėl ištobulintos nardymo įrangos, tačiau 19 amžiuje narų mirtingumas siekė net 50 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(3)
(31)

Komentarai ()