Už kadro liekančios Holivudo paslaptys: visi esate matę pliauškes, bet ar žinote, kam jos reikalingos ir kaip jos veikia? (Video)  ()

Nereikia būti kino virtuvės žinovu, kad būtumėte kur nors matę šį keistai primityvų įtaisą. Tai paprasta lentelė su neaiškiais užrašais ir garsų pliaukštelėjimą sukeliančiu mechanizmu viršuje. Šis daiktas vadinamas pliauške ir kino industrijoje yra naudojamas kartu su režisieriaus šūksmu „veiksmas!“. Bet kam pliauškė reikalinga ir kaip ji veikia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis klausimas tikriausiai ne kartą skambėjo ir jūsų galvoje. Iš tikrųjų, daugelis mūsų tikriausiai niekada gyvenime net nebūtų matę šio įtaiso, tačiau nuolat šmėžuodamas ekrane ir kino profesionalų panosėje jis tapo filmų kūrimo simboliu. Jūs žinote kas tai per daiktas –lentelė su filmuojamos scenos informacija ir paprastas medinis įtaisas (iš esmės, dvi vyriais sujungtos lentelės) garsui sukelti. Tačiau net neįsivaizduojate, kokia didžiulė pliauškės svarba galutinei filmo sėkmei.

Mėgėjiškos kameros garsą ir vaizdą įrašo kartu. Jums tereikia nukreipti objektyvą norima kryptimi ir nuspausti mygtuką. Kino pasaulyje filmavimo procesas daug sudėtingesnis. Garsas ir vaizdas, siekiant geriausios kokybės, yra įrašomi atskirai. Šias juostas montažinėje vėliau tenka sujungti į vieną filmą. Čia ir pasitarnauja ekrane šmėžuojanti pliauškė.

Ji leidžia suprasti, kurioje vietoje geriausia sujungti garso ir vaizdo įrašus, kad šie būtų idealiai sinchronizuoti. Pliauškė skleidžia labai garsų, bet trumpą garsą, todėl ja pasikliauti yra daug lengviau nei aktorių kalbėjimu.  Tikriausiai esate pastebėję, kad kai kuriuose senesniuose filmuose aktorių lūpų judesiai nesutampa su girdimu kalbėjimu – tokia klaida gali įsivelti dėl prasto pliauškės panaudojimo.

Taigi, montuotojams reikia atpažinti pliauškės garsą vienoje juostoje ir preciziškai jį priderinti prie filmuotos medžiagos. Skamba labai paprastai, bet iš tikrųjų darbą su juostomis pliauškė labai palengvina. Ypač tuomet, kai garsas scenoje buvo įrašinėjamas keliais skirtingais mikrafonais. Žinoma, šiais laikais ir pliauškės yra visiškai kitokios.

Kaip teisingai naudoti pliauškę filmavimo aikštelėje

Šiuolaikinių filmų kūrėjai naudoja elektronines pliauškes. Iš tikrųjų, net šis pavadinimais nebeatitinka jų panaudojimo – jokių pliauškėjimų nebereikia. Pliauškės turi elektroninį displėjų, kuris parodo garso įrašo laiką. Taip montuotojams tereikia priderinti pliauškės rodomą laiką prie garso įrašo ir šiuos failus sujungti. Kita vertus, kai kurios pliauškės vis dar skleidžia ir garsą – tai padeda apsidrausti elektronikos sutrikimų atveju.

Žinoma, kita pliauškės paskirtis yra būti paprastu skirtuku tarp dublių ir scenų. Ant lentelės rodoma informacija padeda montažinėse dirbantiems žmonėms – režisierius ar jo asistentai pasižymi labiausiai patikusį dublį ir šią informaciją atiduoda montažinei.

Beja, jei svajojate apie darbą filmavimo aikštelėje, gali būti, kad iš pradžių teks dirbti su pliauške. Tai nėra taip paprasta - jums reikia klausyti operatoriaus nurodymų, nepasirodyti per anksti ir laiku pasišalinti iš kadro. Juolab, kad mokytis nėra kada - juk iš karto norėsite kilti karjeros laiptais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(59)
(2)
(57)

Komentarai ()