Sakote, kad Lietuvos įstatymai yra absurdiški? O ką tuomet pasakysite apie pačius keisčiausius JAV ir Australijos įstatymus?  ()

Dažnai žmonės piktinasi dėl keistų, o kartais ir absurdiškų įstatymų Lietuvoje. Tačiau šiame straipsnyje neketiname politikuoti ir diskutuoti apie priimamus įstatymus. Vietoje to, galime pažvelgti į Australijos įstatymus, kurie yra daug keistesni, o tiksliau – linksmiau skambantys, nei lietuviškieji. Žinoma, tai nereiškia, kad Australijoje įstatymai yra kvaili – greičiau tai smagios išimtys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priklausomai nuo valstijos, Australijoje draudžiama sekmadienį po vidurdienio dėvėti rožinės kelnes arba joti ant ožkos. Vakarų Australijoje draudžiama laikyti daugiau nei 50 kilogramų bulvių. Anot teisės dėstytojo daktaro Justine‘o Rogerso iš Naujojo Pietų Velso universiteto, šis įstatymas atsirado Didžiosios ekonominės depresijos metu.

Vis dėlto, ši nuostata nebuvo panaikinta, kadangi tokiu būdu norima išvengti ūkininkų monopolijos bei išlaikyti aukštą produktų kokybę. Nors per radiją grojamos kartais baisių keiksmažodžių pilnos repo dainos yra leidžiamos, Šiaurinėje dalyje bei Viktorijos valstijoje nešvankios dainos ar baladės dainavimas yra laikomas pažeidimu.

Toje pačioje Viktorijos valstijoje 1966 metų pažeidimų aktas draudžia skraidinti aitvarą ar žaisti žaidimus, jeigu tai erzina aplinkinius žmones. Tai ne tik atrodo kaip nevertas bausmės nusižengimas – užsiėmimas lauke aktyvia veikla šiais laikais kaip tik yra skatinamas.

Vis dėlto, tikriausiai nei vieno nestebina, jog vieni kvailiausių ir absurdiškiausių įstatymų galioja JAV – pavyzdžiui, draudimas briedį girdyti alumi, šerti kiaules šiukšlėmis ar eiti į bažnyčią su ūsais, jeigu jie juokina kitus žmones.

Nežinant šių įstatymų istorijos bei politinio konteksto, kuriame jie buvo priimti, jie atrodo kvaili bei absurdiški. Be to, seniau valdžioje dirbdavo beveik vien vyrai, todėl dauguma kvailų įstatymų yra gana seksistiniai.

Egzistuoja daugybė priežasčių, dėl ko atsiranda tokių absurdiškų įstatymų. Kai kurie iš jų atrodo archaiški, tačiau savo laiku buvo pakankamai logiški, kadangi buvo priimti norint susitvarkyti su specifinėmis problemomis. Dauguma tokių įstatymų realiai jau nebepritaikomi ir nereikšmingi, o politikams trūksta politinės valios juos panaikinti, tačiau teisės ekspertai mano, kad jų panaikinimas turi simbolinę reikšmę.

Net jeigu ir tokie įstatymai realybėje nebėra taikomi jau daugybę metų, jų buvimas mažina mūsų pasitikėjimą teise bei įstatymais. Tokie įstatymai yra ne tik keisti, bet gali pridaryti kitokios žalos – pavyzdžiui, diskriminuoti. Dėl to kai kurie iš jų tampa problema ir jais reikėtų atsikratyti.

Parengta pagal „National Geographic“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(12)
(-8)

Komentarai ()