Ištyrė, kaip keičiasi intelektas žiūrint televizorių, dažnai vairuojant, dirbant prie kompiuterio ir žaidžiant žaidimus: rezultatai nustebins daugelį  (1)

Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas atskleidė, kad vairavimas daugiau nei po dvi valandas per dieną gali būti tiesiogiai siejamas su žmogaus intelektu. Daug vairuojantys žmonės pagal intelekto lygį yra panašūs į tuos, kurie žiūri televiziją ilgiau nei tris valandas per dieną, rašoma „The Independent“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo metu penkerius metus buvo stebimas 500 tūkst. 37-73 metų britų gyvenimo būdas.

Jo metu tiriamieji turėjo atlikti intelekto ir atminties testus.

Maža to, buvo nustatytas tiesioginis ryšys tarp daug laiko praleidžiamo už vairo ir širdies ligų.

„Mes žinome, kad reguliarus vairavimas daugiau nei dvi ar tris valandas per dieną yra nesveika jūsų širdžiai, – „The Sunday Times“ pasakojo Leičesterio universiteto epidemiologas Kishanas Bakrania, – Šis tyrimas taip pat rodo, jog tai yra blogai ir jūsų smegenims, tikriausiai todėl, kad jūsų smegenys yra mažiau aktyvios tomis valandomis“.

93 tūkst. tiriamųjų, kurie vairuodavo daugiau nei dvi ar tris valandas kasdien, standartiškai pasižymėjo silpnesne smegenų veikla tyrimo pradžioje, ir ilgainiui ji silpnėjo stipriau, negu tie, kurie mažai vairavo arba nevairavo išvis.

Panašius rezultatus rodė ir tie, kurie žiūrėjo televizorių daugiau nei tris valandas per dieną.

„Kongnityvinio mąstymo nuosmukis per penkerius metus yra žymus, nes jis yra būdingas vidutinio amžiaus ir pagyvenusiems žmonėms. Tai yra siejama su tokiais gyvenimo būdo faktoriais kaip rūkymas ar prasta mityba – o dabar ir su laiku praleistu vairuojant“, - aiškino K. Bakrania.

Tyrimo rezultatai parodė, kad darbas kompiuteriu ar laikas praleistas prie kompiuterinių žaidimų, atvirkščiai, gerino smegenų veiklos rodiklius.

„Kongintyviniai įgūdžiai gerėjo pas tuos žmones, kurie kasdien naudojosi kompiuteriu iki dviejų ar trijų valandų, – aiškino jis. – Žiūrint televiziją jūsų smegenys yra mažiau aktyvios, o naudojimasis kompiuteriu jas stimuliuoja“.

Nepaisant to, kad kiti tyrimai rodė smegenų veiklos silpnėjimą susijus su mažu fiziniu aktyvumu, K. Bakrania teigia, jog yra kitų veiksnių, kurie gali būti svarbūs.

„Vairavimas sukelia stresą ir nuovargį, o tyrimas rodo sąsajas tarp to ir kognityvinio nuosmukio“, – cituojamas mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(46)
(8)
(38)

Komentarai (1)