Šiaurės Korėjos teismas mirties bausme nuteisė porą Pietų Korėjos žurnalistų – už ką?  ()

Šiaurės Korėja garsėja savo žodžio laisvės suvaržymais, todėl žinia apie nuteistus žurnalistus nelabai glumina. Tačiau šis atvejis yra išskirtinis tuo, kad nuteisti Pietų Korėjos žurnalistai – šie žmonės net nėra Šiaurės Korėjoje. Nemalonę jie užsitraukė aprašę vieną knygą apie kapitalizmo apraiškas Šiaurės Korėjoje ir dabar sulaukia daugiau grasinimų nei knygos autoriai. Kaip taip nutiko?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Du britų žurnalistai Danielis Tudoras ir Jamesas Pearsonas 2015 metais parašė knygą apie kapitalizmo apraiškas Šiaurės Korėjoje. Netikėta tema sulaukė didžiulio susidomėjimo, todėl knyga buvo išversta ir į Korėjiečių kalbą. Joje rašoma apie tai, kaip Šiaurės Korėjoje pinigai gali nupirkti galią. Tai – ne tokia jau diskutuotina tema Vakaruose, tačiau Šiaurės Korėja nuolat pabrėžia savo socialistines vertybes, todėl knyga automatiškai kelia aistras. Autoriai kapitalizmą Šiaurės Korėjoje palygino su seksu XIX amžiaus Britanija – nors niekas apie tai nekalba, visi tai daro.

Šiaurės Korėjos gyventojai ieško būdų prasimanyti pinigų ir jiems tai pavyksta. Egzistuoja rinkos santykiai ir verslumas – šių dalykų Šiaurės Korėja yra oficialiai atsisakiusi. Kai kurie valstybės gyventojai nesunkiai randa būdų žiūrėti amerikietiškus ar kiniškus filmus, klausytis Pietų Korėjos muzikos ar net domėtis madomis. Visa tai – verslių vietos gyventojų ambicijų vaisius. Todėl Šiaurės Korėjoje tikrai egzistuoja kapitalizmo apraiškos.

Knyga korėjiečių kalba pavadinta „Kapitalistinė Korėjos Respublika“, ant jos viršelio vaizduojamas garsusis Ryugyong viešbutis su dolerio ženklu, keli pluoštai grynųjų ir trys rankos iškėlusios išmaniuosius telefonus. Savaime aišku, kad Šiaurės Korėja knygą priima kaip įžeidimą ir niekas jos šalyje negali paskaityti. Tačiau teismas šįkart savo įniršį nukreipė ne į autorius, o į knygą aprašiusius žurnalistus Son Hyo Rim ir Yang Ji Ho bei jų leidinių direktorius.

Teismas paskelbė, kad šie žmonės įžeidė Šiaurės Korėjos garbę, todėl sulauks mirties bausmės. Atrodytų, nieko labai baisaus, nes nuteistieji negyvena Šiaurės Korėjoje, tačiau grasinimai skamba labai rimtai. Teigiama, kad mirties bausmė bus įvykdyta be jokio papildomo pareiškimo ar procedūros, bet kuriuo metu, bet kurioje vietoje, kada tik pavyks pasiekti nuteistuosius.

Pietų Korėja pasmerkė savo šiaurės kaimynės pareiškimus ir žodžio laisvės pažeidimus. Taip pat pažadėjo, kad imsis visų reikiamų priemonių savo piliečiams apginti. Tuo tarpu leidiniai, kuriuose buvo publikuotos knygų apžvalgos, komentuoti atsisakė.

Abejojama, kad Šiaurės Korėja imtųsi specialių priemonių šiems žmonėms sulaikyti ir nužudyti – tai per daug pavojinga. Tačiau saugumo priemonių bus imtasi, nes nežinia, kas gali šauti į galvą režimui. Bet kokie tikslingi veiksmai, nukreipti prieš bet kur pasaulyje esančius režimo kritikus gali būti panaudoti tarsi atbaidymo priemonė.

Šiaurės Korėjoje matyti kapitalizmo užuomazgos ir tai yra visiškai natūralu. Išgyvenimo siekis verčiam imtis ir nelegalių veiksmų, o į šalį atkeliaujantys vakarietiški filmai dar labiau stumia žmones į nepasitenkinimą skurdžiu gyvenimo būdu. Visgi, valstybės kontrolė yra griežta ir kažin, ar kapitalizmas turi galimybių prasiveržti. Tačiau akivaizdu, kad jo egzistavimas šalyje erzina valdžią, o tai jau savaime yra gerai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()