Pats geriausias laisvalaikio praleidimo būdas: nėra nei vieno neigiamo tyrimų rezultato, o poveikis toks, kad gelbėja nuo mirties  ()

„Ar pagalvojote, kad tai, kas suteikia malonumą laisvalaikiu, gali prailginti gyvenimą?“ – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ teiraujasi gydytojas Alvydas Unikauskas. Jis sako, kad, peržiūrėjus daugybę tyrimų apie važiavimą dviračiu, nebuvo rastas nė vienas neigiamas rezultatas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Britų medicinos žurnale buvo paskelbtas Glazgo universiteto tyrimas, kuriame dalyvavo beveik 264 tūkst. žmonių, kurių amžius nuo 40 iki 69 metų.

Jie dirbo 22 skirtingose vietose.

Vieni tyrimo dalyviai į darbą ėjo pėsčiomis, kiti – važiavo dviračiais, treti – keliavo mišriai, o ketvirti iš vienos vietos į kitą judėdavo neaktyviai, pavyzdžiui, viešuoju transportu.

5 metus mokslininkai rinko duomenis ir stebėjo tyrime dalyvavusių žmonių sveikatą.

Per šį laiką mirė 2430 žmonių. Nuo širdies ir kraujagyslių ligų mirė 469 žmonės, nuo vėžinių susirgimų – 1226 žmonės.

Tyrimo pradžioje širdies ligomis sirgo beveik triskart daugiau žmonių palyginti su skaičiumi, kiek mirčių nuo šių ligų įvyko. Vėžiu sirgo daugiau kaip tris kartus žmonių palyginti su mirčių nuo šios ligos skaičiumi.

„Taigi, šiuo atveju rezultatas yra teigiamas. Buvo nustatyta, kad vaikščiojimas pėsčiomis buvo susijęs su mažesniu širdies ligų sergamumu ir mirtingumu nuo jų.

Mažiausias mirštamumas buvo tarp tų, kurie važinėdavo dviračiu. Nepriklausomai nuo to, ar tyrimo pradžioje jie jau turėjo ligą, ar ne. Važiavimas dviračiu teikė geriausią efektą“, – teigia gydytojas A. Unikauskas.

Gydytoju pasakojimu, važiavimas dviračiu mažina stresą, palaiko protinę ir fizinę sveikatą, gerina miegą, lavina ištvermę, gerina nuotaiką, mažina svorį ir cholesterolio kiekį, širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Be to, važiavimas dviračiu yra naudingesnis sąnariams nei bėgimas, nes gaunama mažesnė apkrova.

„Mūsų žiūrovas „Facebook“ rašė, kad [pasivažinėjus dviračiu] skaudėjo kojas. Jeigu tiksliau, jam skaudėjo kojų raumenis, nes jie gavo intensyvesnę apkrovą, bet tai irgi yra naudinga“, – sako A. Unikauskas.

Gydytojo pastebėjimu, dviračiu galima važiuoti į darbą, patogu nuvažiuoti į miesto centrą. Galima organizuoti susitikimus su draugais, nes tai yra būdas bendrauti. Dviračius galima nuomotis, nebūtina pirkti. Į šią veiklą labai lengva įtraukti vaikus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(42)
(1)
(41)

Komentarai ()