3 mokslo patikrinti būdai, kaip galima pasiekti sėkmę: ne viskas priklauso nuo gyvenimo, kai ką galime padaryti ir mes patys  ()

Greičiausiai pastebėjote, kad vieniems žmonėms sekasi labiau nei kitiems. Kodėl? Kur slypi jų sėkmės priežastis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo Melissa Chu tinklalapyje themuse.com, britų profesorius Richardas Wisemanas tyrė, kokią įtaką sėkmė daro mūsų gyvenimui. Mokslininkas aiškinosi, kuo sėkmingi žmonės skiriasi nuo tų, kuriems sėkmė ne tokia palanki. Jis atrado, kad žmonės, kuriems sekasi, pasižymi dideliu ekstravertiškumo lygiu. Jie du kartus dažniau šypsosi ir dažniau stengiasi palaikyti akių kontaktą bendraudami.

R.Wisemanas mano, kad būtent komunikabilumas ir atvirumas padeda pritraukti laimingas galimybes. Nesėkmingiems žmonėms būdingas emocinis nepastovumas, nerimas, negatyvios emocijos, neurotiškumas. Profesorius atliko įdomų tyrimą, kad išsiaiškintų, kaip nerimas veikia žmogų.

Tyrimo metu pirmos grupės dalyviai turėjo stebėti kompiuterio ekrane judantį tašką. Praėjus kuriam laikui kompiuterio ekrane pasirodė dideli taškai, ir juos pastebėjo beveik visi bandymo dalyviai. Žmonėms iš antros grupės profesorius prižadėjo pinigų, kad jie susifokusuotų į centrinį tašką. Daugiau kaip trečdalis tyrimo dalyvių nepastebėjo naujai atsiradusių taškų, nes norėjo kuo daugiau uždirbti.

Tyrimas atskleidė, kad nors nerimas ir padeda mums susikoncentruoti į vieną užduotį, tačiau neleidžia pastebėti naujų galimybių. Nesėkmingi žmonės dažnai paleidžia savo šansą dėl to, kad yra susikoncentravę į kokią nors problemą; pagal socialinį lygmenį atsirenka tuos, su kuriais nori bendrauti, ir tai užkerta kelią susitikti su įdomiomis asmenybėmis; o štai sėkmingieji visada atviri naujovėms, kelionėms, naujoms patirtims, žmonėms.

Kito eksperimento dalyviams profesorius liepė suskaičiuoti nuotraukas laikraštyje. Nesėkmingi žmonės tam sugaišo kelias minutes, o sėkmingiems pakako kelių sekundžių. Kodėl? Pasirodo, kad laikraštyje, antrame puslapyje, buvo parašyta – „pakaks skaičiuoti, čia yra 43 nuotraukos“. Sėkmingieji tai pastebėjo iškart, kadangi yra pastabesni, o jų požiūris į gyvenimą – optimistiškas, jie net ir nepavydėtinoje situacijoje suranda pliusų.

Taigi, kaip tapti sėkmingesniems?

Profesorius R.Wisemanas nusprendė išsiaiškinti, kaip žmogus gali tapti sėkmingesnis, ir paprašė žmonių atlikti tam tikrus pratimus, kad išsiaiškintų, ar gali padidėti jų sėkmingumas. Po vieno mėnesio bandymų net 80 proc. žmonių teigė, kad jie tapo laimingesni, labiau patenkinti savo gyvenimu ir, svarbiausia, sėkmingesni. Ką jie darė?

Mąstykite plačiau

Dėl nuolatinio nerimavimo, ar pasieksite savo tikslą, jūs galite prarasti perspektyvias galimybes. Būkite atviri viskam, kas nauja – taip turėsite daugiau galimybių ištraukti laimingą bilietą.

Žiūrėkite į gyvenimą pozityviai

Susitelkimas į tai, kas negatyvu, skaudina, priverčia mus jaustis prastai, nebelieka motyvacijos, netenkate jėgų. Liaukitės skųstis ir pasistenkite būti dėkingi – nuo to tikrai nebus blogiau. Netgi atvirkščiai – bus lengviau išmėginti naujus dalykus.

Padarykite šią savaitę tai, ko niekada nedarėte

Jeigu kiekvieną dieną jūs bendraujate su tais pačiais žmonėmis, valgote tą patį maistą, darote tą patį rutininį darbą, pasistenkite paįvairinti savo gyvenimą. Išėjimas iš komforto zonos padeda pagauti laimės paukštę už uodegos.

Žinoma, kai kurie jau gimsta su privilegijomis arba atsiduria tinkamoje vietoje tinkamu metu. Visgi jūs negalite kaltinti gyvenimo aplinkybių ar kitų žmonių dėl to, kad nesiseka. Atsakomybę už savo laimę turite prisiimti patys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(49)
(10)
(39)

Komentarai ()

Susijusios žymos: