Atsisakė vietinės valiutos ir pajuto kainų mažėjimą: amžiams išliksianti istorija, kai 100 trilijonų dolerių kainavo 40 centų  ()

Žinoma, Lietuvoje esame įpratę skųstis dėl augančių prekių ir paslaugų kainų, ir dėl to nevengiama pakeiksnoti eurą. Tačiau Zimbabvėje atsisakius vietinės valiutos ir ėmus naudoti kitas valiutas, šalyje užfiksuota defliacija – kainų mažėjimas. Nuo 2009 metų Zimbabvėje vietoje vietinės valiutos imtos naudoti kitų šalių valiutos – ir vien dėl milžiniškos infliacijos. Pradėjus naudoti kitas valiutas, šalyje užfiksuota 2,3 procentų defliacija.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-12-12 Atsisakė vietinės valiutos ir pajuto kainų mažėjimą: amžiams išliksianti istorija, kai 100 trilijonų dolerių kainavo 40 centų  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Zimbabvės rezervo banko gubernatorius Johnas Mangudya sako, kad vietinę valiutą pakeitus kitų šalių valiuta, visa finansų sistema stabilizavosi ir infliacija tapo nulinė.

Dėl praėjusiame dešimtmetyje atsiradusios infliacijos Zimbabvėje imta naudoti įspūdinga kupiūra – vieno trilijono Zimbabvės dolerių banknotas. Netrukus atsirado ir 10 trilijonų Zimbabvės dolerių kupiūra, kuri buvo verta viso labo 40 JAV centų. Šiuos pinigus buvo galima buvo išsikeisti į JAV dolerį iki 2016 metų balandžio mėnesio, tačiau dabar už jas galima gauti žymiai didesnę sumą – kadangi eBay parduotuvėje šie pinigai pardavinėjami tarsi didžiulė naujovė. Juk ne kasdien pamatysi kupiūrą su tiek daug nulių?

Tačiau kai 2009 metais šalyje infliacija pasiekė 230 milijonų procentų, šalies rezervo bankas paskelbė JAV dolerį nacionaline Zimbabvės valiuta. Ir vietoje milijoninės infliacijos buvo užfiksuota 2,3 procentų defliacija.

J. Mungudya šiuos metus prisimena su kartėliu – infliacija buvo sunkiai suvokiama ir žlugdė šalies ekonomiką. Anot jo, šalis neturėjo tinkamų priemonių kovoti su šiuo reiškiniu, ir šalyje nuolat buvo spausdinami pinigai. Kainos kisdavo praktiškai kiekvieną minutę, o tai žmonėms sukeldavo daug nepatogumų ir streso. Už kavą kavinėje reikėdavo susimokėti prieš ją geriant – kadangi išgėrus jos kaina jau būdavo didesnė. 

Šiuo metu Zimbabvėje JAV doleris yra priimtiniausia valiuta, tačiau galima atsiskaityti ir kita valiuta: jei importuojamos ar eksportuojamos prekės į Pietų Afriką, galima atsiskaityti ruanda, jei į Kiniją – juaniu. O JAV doleris yra rezervinė šalies valiuta.

Zimbabvė neketina artimiausiais metais grąžinti nacionalinės valiutos. Vis dėlto, šalyje naudojamos monetos, vadinamos bondais. Kiekvienai rinkoje esančiai monetai rezervo banke saugoma JAV dolerio moneta.

Šiuo metu rinkoje yra bondo monetų, kurių vertė siekia 13 milijonų dolerių, tačiau neseniai bankai ėmė spausdinti bondų banknotus, kurių vieno vertė siekia iki 20 JAV dolerių. Taip daroma, nes rinkoje pasireiškė banknotų trūkumas.

Taigi, atrodo, kad kuo labiau viskas keičiasi, tuo labiau grįžtama prie paprasčiausių sprendimų.

Parengta pagal CNN.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(3)
(4)

Komentarai ()