Trys lėktuvai pinigų: skandalą sukėlusi istorija, kaip JAV išleido $1,7 mlrd keturiems įkaitams  (3)

Į spaudą pateko 2016-ųjų metų pradžioje įvykusio JAV sandėrio su Iranu detalės. Tada iš Irano kalėjimų buvo paleisti 4 amerikiečiai. Formaliai jie buvo išmainyti į į grupę iraniečių, JAV nuteistų už sankcijų režimo pažeidimą. Tačiau tuo sandėris neapsiribojo – remiantis kai kuriais duomenimis, tą pačią dieną, kai amerikiečiai buvo paleisti, Teherane nusileido lėktuvas, atgabenęs $400 mln, po to dar du – iš viso buvo atgabenta $1,7 mlrd grynaisiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vašingtonas pripažįsta, kad šie įvykiai susiję, nors ir tvirtina, kad tai ne išpirka (formaliai tai kompensacija, priklausanti Iranui dėl seno teisinio ieškinio). Tačiau skandalo išvengti nepavyko. Respublikonų partija su kandidatuojančiu į JAV Prezidento postą Donaldu Trumpu apkaltino Baltuosius Rūmus pažeidus oficialią JAV poziciją (nemokėti išpirkos už įkaitus) ir, iš esmės, finansuojant „terorizmą palaikančią valstybę“.

Ką „išpirko“?

Vienas iš jų – Washington Post žurnalistas (apkaltintas šnipinėjimu). Dar – buvęs jūrų pėstininkas (apkaltintas ryšiais su CŽV) ir krikščionių šventikas (jam inkriminuotas „kenkimas nacionaliniam saugumui“). Ketvirtasis – buvęs Irano kariškis, kai kuriais duomenimis, susijęs su FTB (jis apkaltintas slaptos informacijos perdavimu „priešiškai valstybei“).

Visi keturi išlaisvinti sausio 17 dieną. Spauda rašė, kad derybos vyko ilgiau nei metus.

Kaip užmokėjo?

Irano šaltinių duomenimis, tą pačią dieną į Teheraną atskrido lėktuvas su grynaisiais – eurais, Šveicarijos frankais ir kita valiuta – iš viso $400 mln suma. Po poros savaičių – dar du lėktuvai, su $1,3 mlrd vertės pinigų kroviniu.

Iš kur paimti pinigai? Pirmoji dalis – iš fondo, kuriame buvo laikomi Irano pinigai, kuriuos JAV užšaldė po aštuntojo dešimtmečio pabaigos Irano revoliucijos. Likę – iš teismo sprendimų vykdymo fondo (Judgement Fund). Jis naudojamas, išmokant ieškinius prieš JAV.

Kaip paaiškėjo, šiuo atveju pinigai buvo pervedami dalimis. Tai buvo serija išmokų po $99 999 999, 99 ($100 mln be vieno cento) ir dar viena – $10,3 mln.

Manoma, kad pinigai atėjo į vieno ar kelių trečiųjų šalių centrinių bankų sąskaitas. Čia jie konvertuoti į užsienio valiutą, pakrauti į lėktuvus ir nusiųsti į Iraną. Pirmoji perlaida, kaip paaiškėjo, buvo išsiųsta iš Šveicarijos.

Kam tokie sudėtingumai?

Dėl sankcijų Iranas negali naudotis tarptautinių finansų sistema. Be to, JAV įstatymai neleidžia siųsti ten dolerių. Todėl, kaip pareiškė Vašingtone, pinigus teko gabenti grynaisiais – ir keisti juo į eurus.

Į klausimą, kodėl reikėjo $1,3 mlrd suskaidyti į dalis, Baltieji Rūmai vienareikšmio atsakymo nepateikė. Kai kas spėliojo, kad taip valdžia stengėsi nuslėpti pinigų pervedimą ir apeiti kokius nors formalius apribojimus (teismo nuosprendžių vykdymo fondo svetainėje sumos nurodytos, tačiau nepatikslinama, kad pinigai skirti Iranu).

Paprastesnis paaiškinimas susijęs su Federalinės rezervų sistemos specifika. Jai priklausantys bankai negali automatiškai apdoroti čekių, kuriuose suma (įskaitant centus) viršija 10 skaitmenų. Tokiais atvejais čekiai turi būti apdorojami rankiniu būdu (pavyzdžiui, dėl to JAV Mokesčių tarnyba atsisakė priimti didesnės nei $100 mln vertės čekius).

Kaip paaiškinamas pinigų perdavimas?

Formaliai tai buvo nepavykusio JAV ir Irano sandėrio kompensacija. Sandėris buvo sudarytas dar iki Irano revoliucijos. Ankstesnė valdžia pervedė JAV $400 mln už ginkluotę. Tačiau po revoliucijos sandėris buvo nutrauktas – Teheranas negavo nei ginkluotės, nei savo pinigų.

Po to vyko ilgas nagrinėjimas arbitraže. Beje, Iranas reikalavo daug daugiau – $10 mlrd, pradinės sumos, atsižvelgiant į infliaciją ($400 mln 1979 metais – ~$1,3 mlrd dabar) ir procentų. JAV, baimindamasi, kad sprendimas gali būti priimtas Teherano naudai, galiausiai nutarė susitarti.

2016 m. sausį JAV paskelbė sumokėsianti Iranui sutarties netesybas. Iš viso – $1,7 mlrd. Baltuosiuose Rūmuose tvirtina, kad taip taupė mokesčių mokėtojų pinigus (arbitraže kompensacija galėjo būti didesnė). Tą pačią dieną paskelbta ir apie amerikiečių įkaitų išlaisvinimą.

Vėliau Valstybės departamentas pripažino, kad šie įvykiai susiję. Pagal oficialią versiją, pinigai buvo panaudoti kaip „svertas“. Spauda pranešė, kad pirmojo lėktuvo su grynaisiais skrydis buvo atidėtas – kol kitas lėktuvas, su išlaisvintais amerikiečiais, išskrido iš Teherano.

Kur pateko pinigai?

Bloomberg duomenimis, JAV sumokėta kompensacija, bus išleista karinėms reikmėms. $1,7 mlrd suma yra Irano 2017 metų biudžete.

 
Michail Tyshchenko

Slon Magazine redaktorius

Tuo tarpu respublikonų partija apkaltino Baltuosiuose Rūmus „nuolaidžiavimu mūsų priešams“ ir pavojingo precedento sukūrimu. Partijos atstovai ketina pasiekti Iranui išmokėtų pinigų grąžinimo.

Михаил Тищенко

(18)
(0)
(18)

Komentarai (3)