Policijos darbas be tokių aparatų po kelerių metų bus neįsivaizduojamas: Lietuvos policija bando neįprastą prietaisą – 3D lazerinį skenerį (Video)  ()

Šiaulių kriminalistinių tyrimų tarnybos pareigūnai bando užsienio kolegų dažnai naudojamą, bet Lietuvoje dar gana neįprastą prietaisą – 3D lazerinį skenerį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vladas Kazlauskas, Šiaulių apskrities VPK Kriminalistinių tyrimų tarnybos viršininkas, teigė, kad šis prietaisas labai palengvins darbą tiek didelėse įvykių vietose, tiek apžiūrint avarijas ar kitas įvykių vietas.

„Pagrindinis šio įrenginio pliusas yra tikslumas. Apdorojus medžiagą, galima virtualiai vaikščioti po įvykio vietą tiesiog sėdint kabinete. Yra galimybė iš visų pusių apžiūrėti įvairius daiktus, atkurti situacijas, atlikti itin tikslius matavimus. Šiuo metu viskas veikia kitaip: ką išmatavome įvykio vietoje, tą ir turime. Todėl, savaime aišku, veikia žmogiškasis veiksnys, padaroma klaidų, būna netikslumų. Tai kartais turi įtakos ieškant kaltininko ar nustatant šūvio kryptį.“

Naujasis 3D lazerinis skeneris yra ypač mažas, jį naudoti patogu, be to, vos vieno mygtuko paspaudimu aktyvuojamos visos reikalingos funkcijos: skenavimas ir fotografavimas. Darbinis šio įrenginio diapazonas yra net 60 metrų.

„Lazerinis skeneris turi integruotą veidrodėlį. Į jį skrieja lazerio spindulys, kuris atsimušęs skrieja į tam tikrą objektą. Veidrodėlis sukasi aplink savo horizontalią ašį, o skeneris – aplink vertikalią ašį, todėl aplinka nuskenuojama 360 laipsnių kampu“, – aiškino Jonas Varnas, „Leica“ atstovas Lietuvoje.

Teigiama, kad šis skeneris būtų ypač naudingas avarijų vietose. Būtent tokio tipo bylose kyla daugiausia klausimų.

Taip pat toks skeneris būtų naudingas įvykio vietose, kuriose buvo šaudoma: „Tokiu įrankiu galima lengvai nustatyti šaudymo trajektoriją, galimas ir linijų, kampų nustatymas. Svarbiausia, kad šis įrenginys viską gali nustatyti automatiškai ir labai tiksliai. Kadangi 3D lazeriniai skeneriai labai brangūs, mums nesinori įsigyti tokio prietaiso, kuris vėliau netiktų darbui. Tad dabar atliekame bandymus esant įvairioms sąlygoms: ir naktį, ir lyjant, ir spaudžiant dideliam šalčiui. Išsirinksime tai, kas domina, ir tuomet svarstysime, ar pirkti. Estai ir latviai tokius įrenginius turi jau kurį laiką“, – pasakojo V. Kazlauskas.

Policijos atstovai teigė, kad pareigūnai apžiūrėdami įvykio vietą paprastai sugaišta 3 valandas, o su tokiu prietaisu viską apžiūrėti pavyktų vos per 30 minučių.

„Todėl šio aparato kaina nėra tokia didelė, kai ją palygini su nuostoliais, kuriuos valstybė patiria, kol pareigūnai patys apžiūrinėja įvykio vietą“, – norą įsigyti tokį įrenginį argumentavo V. Kazlauskas.

Šiaulių apskrities policijos atstovai teigė, kad policijos darbas be tokių aparatų po kelerių metų bus neįsivaizduojamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Erik Murin
(15)
(4)
(11)

Komentarai ()